Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.02.2019 09:55 | Správy | Domáce správy

Vadala namočený v biznise s kokaínom: Tajomstvo telefonátu s Ficom

Slovensko ako drogová monarchia?! Antonino Vadala, nenápadný biznismen s talianskymi koreňmi, toho môže mať na rováši oveľa viac, ako vysvitlo pár dní po vražde Jána Kuciaka.

Vyplýva to zo zistení medzinárodného investigatívneho tímu. Novinári vypátrali, že Vadala bol pre svoje podnikateľské aktivity dlhodobo monitorovaný talianskou políciou.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Vadala sa na východe Slovenska oficiálne zaoberal chovom dobytka a predajom mäsa. Podnikateľov biznis sa nepozdával ani zavraždenému Jánovi Kuciakovi, ktorý však už svoj článok nestihol dokončiť a za pravdu mu dávajú aj zistenia talianskej polície. Tá nechala Vadalu odpočúvať pre podozrenie z pašovania kokaínu a napojenia na mafiu Ndrangheta, nastrčili naňho dokonca špióna.

Policajný agent sa vydával za podnikateľa s krycím menom Francesko Giraldi a predstieral záujem o spoluprácu s Vadalom. „Chcem prepraviť dvesto, tristo kíl počas každej cesty, je ti to jasné?“ pýta sa Vadala svojho nového potenciálneho obchodného partnera na stretnutí. Očakával od neho, že dokáže dovážať ovocie z Latinskej Ameriky v takom množstve, aby tento legálny biznis zakryl pašovanie kokaínu.

 

„Tovar mal byť importovaný z Peru do Talianska, odkiaľ mal byť presmerovaný na Slovensko, aby mohol byť preclený v Bratislave,“ píše sa vo vyšetrovacom spise talianskej protimafiánskej polície.

Celé to mal zabezpečovať práve Vadala, ktorý sa agentovi v utajení pochválil, že má podchytených slovenských hraničiarov. „Colníkom na Slovensku prenajímam sklady. Tamojší šéf je náš, dosadil som ho na miesto... on zaistí, že všetky pečiatky budú v poriadku,“ mal sa pochváliť Vadala, ktorý poslal cez svoju slovenskú spoločnosť Terra Real, s. r. o., na účet firmy policajta v preoblečení 175-tisíc eur.

V hotovosti neskôr doplatil ďalších 53-tisíc. Tieto peniaze mali pokryť nákup kreviet - ako zastieracieho tovaru a 70 kíl kokaínu. Na dodávky si v skladoch už počkala talianska polícia, ktorá naoko zatkla aj svojho tajného agenta.

Známosti v Smere

Vadala sa väzbe vyhýbal poriadne dlho. Kým ho slovenská polícia tri týždne po februárovej vražde novinára nezatkla a neskôr neeskortovala do Talianska, užíval si vo vysokej spoločnosti. Za roky pôsobenia na Slovensku sa stihol spriateliť s bývalým poslancom Viliamom Jasaňom zo Smeru a veselú fotku má aj s Róbertom Madejom - šéfom ústavnoprávneho výboru a poslancom za Smer.

Polícia počas obdobia sledovania v roku 2012 zachytila dokonca telefonát medzi Vadalom a vtedajším premiérom Robertom Ficom, ktorý sa vraj viedol v priateľskom duchu. „Obsah rozhovoru je známy, ale ja to nebudem hovoriť. Je to priateľský rozhovor, v priateľskom tóne. Predpokladám, že to nebol náhodný rozhovor, pri ktorom by obaja predstierali z neznámych dôvodov, že sú priatelia,“ povedala novinárka Pavla Holcová pre Markízu.

Existenciu telefonátu im potvrdil zdroj z talianskej prokuratúry. Fico cez hovorcu poprel, že by sa s Vadalom kamarátil či poznal. „Dozorujúci prokurátori sa o tejto informácii dozvedeli z médií,“ povedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Spojenia Smeru a vadalu

Otvoriť galériu

Šéf ústavnoprávneho výboru a poslanec sa na fotografii objíma s Vadalom v radostnej atmosfére. Tvrdí, že sa s ním ľudia fotia „pri spoločenských udalostiach“.

Otvoriť galériu

Exposlanec Smeru a bývalý šéf bezpečnostnej rady priviedol Troškovú do parlamentu - mal ju ako svoju asistentku a sťažoval sa, keď prešla k Ficovi. „Odišla asistentka, ktorú som mal, a jeden priateľ mi odporučil túto ženu.“

Otvoriť galériu

Niekoľkoročná pravá ruka Roberta Fica, ktorú si doviedol na Úrad vlády. S Vadalom pôsobili v jednej firme a podľa jej mamy boli milenci a plánovali aj svadbu. Neskôr ju Vadala mal nechať tak pre inú známosť. V súčasnosti je mimo politiky.

Robert Fico

Podľa talianskeho denníka La Repubblica telefonoval v roku 2012 s Vadalom, novinárke Pavle Holcovej to potvrdil tamojší prokurátor, že majú záznam telefonátu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
VIDEO Otrasný prípad: Žena do banky dotlačila mŕtvolu svojho strýka! Chcela získať pôžičku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol
Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
Generálna prokuratúra
Kauza Gorila: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla
Ilustračné foto
Okrem mrazov na Slovensku očakávajte aj NEPRÍJEMNÝ jav! Kde udrie najviac?