Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.02.2019 11:55 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka
Video

Kuciak († 27): Desivé znamenie smrti! Mama novinára prezradila, čo sa stalo v deň vraždy

Bezsenná noc a hlasné ulice. Rodičia Jána Kuciaka († 27) a mama Martiny Kušnírovej († 27) sa vo štvrtok zobudili do dňa, keď si pripomenuli posledné hodiny života svojich milovaných detí.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Takto pred rokom ešte Slovensko netušilo, že o pár dní polícia nájde nehybné telá mladého páru vo Veľkej Mači. Najbližšia rodina snúbencov však dvojicu nosí v srdci počas celého roka. Spomienku na zavraždených si pripomenuli aj tisícky ľudí v uliciach po celom Slovensku. Rok po vražde zároveň Janova mama Jana spomína na znamenie, ktoré naznačovalo krutý osud jej dieťaťa...

Noc pred výročím zavraždenia novinára a archeologičky bola pre rodičov utrpením. „Štyrikrát som si vymenila perinu. Prebúdzala som sa s úzkosťou, celá mokrá od potu a strachu. Videla som ho, ako tam chudáčik leží aj s Maťkou sám päť dní, bolo to strašné, je to strašné, čo stále prežívame,“ utiera si slzy mama, ktorá sa ni- kdy nezmieri s tým, čo sa stalo. Otec Jozef stojí v kuchyni a mieša bravčový guláš so zemiakmi, ktorý mal Jano rád a varieval ho presne podľa otcovho receptu. „Keď to skúšal na chate prvý raz, celý postup som mu hovoril do telefónu. Mal ho rád pikantný, dáme si ho s chlebom, ako to mal rád on,“ hovorí otec, pre ktorého sú noci bez spánku už všednými. Na hrob svojho syna chodia spolu každý deň celá rodina a vždy po práci spoločne s bratom Jozefom.

Otvoriť galériu
Mama Jana si spomína na neobyčajný zážitok z osudnej stredy večer, ktorý podľa príbuzných súvisí s Jankovou smrťou. „Myslíme si, že sa prišiel rozlúčiť. Nevieme, prečo neprišiel za nami - rodičmi. Vybral si môjho brata Jožka, u ktorého koncom októbra Janko pracoval na dome, robil mu kúrenie. Brat Jožko ho varoval, povedal mu, že by mal prestať písať, že tie vyhrážky to už nie je sranda, že musí byť opatrný. Janko mu však povedal: ‚Ujo, ja sa nemám čoho báť, na všetko mám papiere, píšem iba pravdu.‘ Stalo sa to presne v tom čase - tú stredu. V ten večer do Jožkovho domu udrela nejaká obrovská rana s hrmotom, ako keby doň niekto hodil niečo silné, granát alebo niečo,“ rozpráva mama.

 

Blízky vzťah s ujom

Špeciálne s ujom Jozefom, maminým bratom, mal Janko blízky vzťah, v detstve spolu vždy na svätého Jána hľadali, kde škriatkovia ukryli poklady. V deň výročia horeli predpoludním pri Jankovom hrobe na cintoríne v Štiavniku desiatky kahancov a sviečok, ľudia chodia a zapaľujú ich, modlia sa. Asi tisíckrát sa otec Jozef spýtal, čo mohlo byť inak. „Neviem, či sa stal bojovníkom za pravdu doma. Zažil situáciu, ako som vyčítal jeho babke, že nemá nosiť úplatky doktorovi. Vravel som jej, že keď chce dať darček, musí to urobiť len tak, nikdy nie predtým. Neznášal som úplatky, možno si to Janko niesol z domu z týchto mojich debát s babkou,“ hovorí smutne otec.

Otvoriť galériu

Ticho v Gregorovciach

Na hrob prišla rok po vražde spomínať aj mama archeologičky Martiny Zlatica. „Stále je to čerstvé, boľavé. Vnímam to, ako keby sa to stalo včera. Ani som si nevšimla, že ten škaredý rok je za nami. V ten osudný deň som Martinke volala o tretej poobede s tým, že sa jej ozvem večer. Ale vtedy už nikto nedvíhal. Možno práve v tej chvíli, keď som jej volala, do nich strieľali. Potom som volala nepretržite. Tri- až štyrikrát denne. Nechcela som byť dotieravá, tak som napísala SMS, nech dajú vedieť, že sú v poriadku,“ spomína Zlatica. V piatok sa im potom vybili mobily. „V nedeľu sme už začali stresovať. Robili elektrinu, napadlo mi, či ich nezabila elektrina alebo čo. Nedostala som žiadne znamenie, pritom Martinkinej najlepšej kamarátke sa snívalo hneď v ten večer, keď sa to stalo. Asi vedeli, akí sme, chceli nás uchrániť od stresu...“ uzatvára rozprávanie Zlatica.

Vyšetrovanie vraždy

AKCIA NEWS I (september 2018):

  • 12 domových prehliadok
  • 19 prehliadok iných priestorov alebo pozemkov
  • 10 zadržaných osôb
  • 570 zaistených stôp (zbrane, strelivo, komunikačné prostriedky, listinné dokumenty, počítačová technika, pamäťové zariadenia a iné)

 

AKCIA NEWS II (október 2018):

  • 21 domových prehliadok
  • 5 prehliadok iných priestorov vrátane MV
  • celkovo bolo zaistených asi 150 stôp, z toho hlavne 2 OMV, rôzne zbrane a strelivo, viacero mobilných telefónov (2), SIM kariet, PC a notebooky (4), USB kľúče (6)

 

AKCIA V MAĎARSKU (október 2018):

  • 4 domové prehliadky
  • 2 zadržané osoby
  • asi 70 zaistených stôp (počítače, mobilné telefóny, dokumenty)

 

K DNEŠNÉMU DŇU ZATIAĽ OBVINENÍ:

1. Tomáš Sz.: úkladná vražda (vykonávateľ)

2. Miroslav M.: úkladná vražda (účastníctvo)

3. Zoltán A.: úkladná vražda (pomoc)

4. Alena Zs.: úkladná vražda (objednávateľka)

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: roj, Novy Cas, nov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!