Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.02.2019 10:00 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Zemetrasenie po ohavnej poprave novinára: Aký osud postihol politikov, policajtov či štátnych funkcionárov?!

Padali hlavy a slovenská politická scéna sa otriasala v základoch.

Po ohavnej vražde hrozil pád vlády, ktorá to nakoniec ustála a prešla len kozmetickými úpravami. V úrade premiéra však skončil najdlhšie slúžiaci predseda vlády Robert Fico a porúčať sa musela aj jeho pravá ruka - minister vnútra Robert Kaliňák.

Fotogaléria
16
fotiek v galérii

Zemetrasenie zaznamenali aj na najvyšších postoch polície, hoci niektorým sa z ich teplých miestečiek príliš nechcelo. Aký osud postihol politikov, policajtov či štátnych funkcionárov?!

Robert Fico (54)

 

Ako premiér krátko po vražde vystúpil na kontroverznej tlačovke, kde ponúkol za informácie milión eur. Fico odmietol spájanie vraždy s vládou a  opozíciu obvinil zo zneužitia vraždy na politické ciele. Organizátorov protestov Za slušné Slovensko, ktorí žiadali nezávislé vyšetrovanie a vyvodenie politickej zodpovednosti, označil za strojcov príprav štátneho prevratu a nazval ich Sorosovými deťmi. Tlak ulice nakoniec neustál a prišiel o stoličku premiéra.

Otvoriť galériu

Fico si za čias svojho premiérovania priviedol k sebe aj sexi asistentku Máriu Troškovú, ktorá sa vypracovala na hlavnú štátnu radkyňu. Na Úrade vlády pobudla tri roky a expremiér sa jej služieb najskôr nechcel vzdať. Porúčať sa musela po tom, čo vyplávali na povrch jej intímne aj podnikateľské styky s Antoninom Vadalom prepojeným s talianskou mafiou.

Tibor Gašpar (56)

Odchod Tibora Gašpara ako jednu z hlavných podmienok nezávislého vyšetrovania žiadali ľudia v uliciach už od prvých protestov. Šéf polície však ustál aj rezignáciu premiéra i ministra vnútra. Odvolal ho až nový premiér Pellegrini ako zastupujúci minister vnútra. Neskôr pôsobil ako poradca Sakovej, skončil v januári toho roka.

Robert Kaliňák (47)

Pre protesty v uliciach skončil dlhoročný minister vnútra Robert Kaliňák. Jeho odchod z funkcie po vražde žiadala nielen opozícia, ale koaličný Most-Híd. Funkciu opustil po 10 rokoch. Svojim podriadeným ešte stihol na rozlúčku dať 15 miliónov eur na odmenách. Ku koncu roka sa Kaliňák stiahol aj z parlamentu. V súčasnosti chce rozbehnúť svoju právnu prax a venovať sa obhajobe Smeru, ktorý je vraj kritizovaný neoprávnene.

Otvoriť galériu
René Vanek (v strede).
Zdroj: tasr, anc

Námestník generálneho prokurátora si dlhodobo vypisoval cez sociálnu sieť s obvinenou z vraždy novinára Alenou Zsuzsovou (44). Vanek namiesto toho, aby oznámil konflikt záujmov, mlčal a komunikáciu svojim nadriadeným neoznámil. Čižnár ho za to okamžite odvolal z funkcie.

Otvoriť galériu

Po rekonštrukcii kabinetu po vládnej kríze v marci 2018 odmietla zotrvať vo funkcii ministerky spravodlivosti a vrátila sa do poslaneckých lavíc. Žitňanská to vysvetlila tým, že po marcových udalostiach už nedokáže byť súčasťou vlády. Neskôr vystúpila aj zo strany Most-Híd a v súčasnosti často kritizuje vládne rozhodnutia. Jej meno sa skloňovalo aj v súvislosti s možnou kandidatúrou na ústavnú sudkyňu, no nakoniec sa do súťaže neprihlásila.

Otvoriť galériu

Minister kultúry Marek Maďarič zložil svoj post. Urobil to ako bezprostrednú reakciu na brutálnu vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27). O pár mesiacov opustil aj poslanecký klub Smeru v parlamente.

Pavol Vorobjov

Pavol Vorobjov z NAKA vyšetrovateľom prezradil, že lustroval zavraždeného novinára v policajnej databáze na príkaz vtedajšieho policajného šéfa Tibora Gašpara. Urobil tak len niekoľko dní po tom, ako sa Kočner vyhrážal Kuciakovi hľadaním špiny. V jeho prípade ešte prebieha vyšetrovanie.

Otvoriť galériu

Podpredseda parlamentu bol jedným z vplyvných mužov, s ktorými si vypisovala obvinená Alena Zsuzsová. Tá ho mala v telefóne uloženého pod prezývkou Maznák. Dvojica si popri esemeskovaní skracovala čas aj posielaním selfíčok. Zatiaľ čo Zsuzsová mu zasielala šteklivé fotky v sexi pózach, Glváč jej na revanš odosielal selfie z práce v parlamente. Glváč musel komunikáciu vysvetľovať nielen verejnosti, ale zrejme aj doma svojej družke Soni, s ktorou má dieťa.

Otvoriť galériu
Vilam Jasaň
Zdroj: anc

Bývalý smerák a tajomníkom Bezpečnostnej rady SR Viliam Jasaň odišiel z Úradu vlády spolu s Troškovou. Urobil tak po tom, ako sa prevalilo, že tiež obchodoval s Vadalom. Ján Kuciak († 27) o tom písal v poslednom článku, ktorý vyšiel až po jeho smrti.

Otvoriť galériu

V prvej chvíli začala polícia v súvislosti s vraždou preverovať talianskeho podnikateľa, o ktorom písal aj Ján Kuciak. Vadalovi sa nakoniec podarilo dokázať podvod v súvislosti agrodotáciami. V roku 2009 chcel údajne od Poľnohospodárskej platobnej agentúry vylákať dotáciu takmer 120-tisíc eur. V Taliansku, kam bol zo Slovenska eskortovaný, je Vadala trestne stíhaný za obchodovanie s drogami a legalizáciu príjmov z trestnej činnosti.

Peter Hraško

Riaditeľ NAKA čelil kritike už krátko po vražde. Jeho hlavu žiadali niekoľko mesiacov aj organizátori protestov Za slušné Slovensko. Väzy na riaditeľskej stoličke mu však zlomilo až anonymné oznámenie na organizátorov protestov. Policajný prezident Milan Lučanský potvrdil, že zistil nezrovnalosti medzi informáciami, ktoré dostal od Hraška a skutočnosťou. Exriaditeľ sa stiahol a sám si podal žiadosť o uvoľnenie z pracovného pomeru a odchod do civilu.

Róbert Krajmer

Pozornosť verejnosti sa na Krajmera uprela, keď si novinári všimli, že bol po vražde novinára a jeho snúbenice pri obhliadke miesta vraždy vo Veľkej Mači. Jeho prítomnosť obhajoval aj vtedajší prezident Tibor Gašpar, no neskôr ju skritizoval jeho nástupca Milan Lučanský. Ján Kuciak písal aj o Krajmerových prepojeniach na podnikateľa Norberta Bödöra. Koncom marca 2018 sa riaditeľ protikorupčnej jednotky vzdal svojho postu pre údajný mediálny tlak. Z ministerstva vnútra definitívne odchádza 1. marca.

Otvoriť galériu

Po odchode Roberta Kaliňáka nebolo jednoduché nájsť náhradu v rámci strany. Nakoniec sa rozhodli obetovať Tomáša Druckera, ktorého stiahli z postu ministra zdravotníctva. Tlak na odvolanie vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara Drucker nezvládol, a keďže ho zrejme pre tlaky strany, ktorá ho nominovala, nevedel odvolať, abdikoval sám.

Štefan Jombik a Jaroslav Barochovský

Obaja vyšetrovatelia pracovali na NAKA v Banskej Bystrici. V minulosti riešili viacero prípadov súvisiacich s kontroverzným podnikateľom Mariánom Kočnerom. Väčšinou žiadne pochybenia a trestné činy nevideli. Vyšetrovali aj niekoľko prípadov, kde boli podozrenia na protizákonnú činnosť Kočnerových biznis konkurentov. Nakoniec sa rozhodli zavesiť policajnú kariéru na klinec a začiatkom roka 2018 odišli do civilu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, kuk, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

KĽDR počas cvičenia, na ktoré dohliadal Kim Čong-un.
Foto
Desivé správy z KĽDR: Prípravy na jadrový protiútok?! Prejde vám mráz po chrbte, čo sa tam deje
Kysučan Tomáš opísal boj o život s rozzúrenou medvedicou.
Foto
Brutálny útok medvedice! Kysučan Tomáš opísal desivé minúty: Čo mu zachránilo život?
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Dcéra Laufera († 84): Prečo k otcovi nikoho nepustila?! Kým ležal v umelom spánku, mala ho izolovať
Premiér Robert Fico je s jej prácou spokojný.
Foto
Šimkovičová na chvoste rebríčka: Ako Fico obhajuje nedôveryhodnú ministerku? Politológ to povedal jasne
Štefan Harabin 11,73 %
Niektorých sudcov oblial studený pot: Chystá Harabin veľký návrat?
Vyššie snežilo, dole svietilo slnko na rozkvitnuté stromy a obďaleč bola hmla.
Foto
Nenormálne, čo sa dialo pod Tatrami: Príroda sa zbláznila! Čo bude nasledovať?
So svojím výkonom sa zapíše do Guinessovej knihy rekordov.
Foto
Neuveriteľný príbeh: Chlapec s Downovým syndrómom zabehol maratón! Prešiel cieľovou čiarou a...
Raquel v kostýme jaskynnej ženy v snímke Milión rokov pred Kristom očarila Hollywood.
Foto
Dražba šiat hollywoodskej sexbomby († 82): Odpadnete, akú sumu za ne dali!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko varuje pred konfliktom svetového formátu: Reč padla opäť na jadrové zbrane
Slovenský hokejista Tomáš Tatar plánuje štartovať na májových MS.
Foto
Príde Tomáš Tatar na MS? Je oficiálne rozhodnuté!
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Úrady v Gaze odkrývajú zverstvá vojny: Z nemocnice exhumovali viac ako 200 tiel, bolestivé detaily
Seismograph with paper in action and earthquake - 3D Rendering
Príroda im stále pripomína svoju silu: Taiwan postihlo zemetrasenie s magnitúdou 6,3