Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.02.2019 05:50 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Rok od vraždy Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27): Poprava, ktorá zasiahla do srdca celé Slovensko

Dočkáme sa vyšetrenia beštiálnej vraždy? Uplynul presne rok odvtedy, čo vrah chladnokrvne pripravil o život novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú († 27) v ich dome vo Veľkej Mači (okr. Galanta).

Vyšetrovanie prípadu sa spočiatku javilo ako ťažko rozlúsknuteľný oriešok. V priebehu pár mesiacov sa však podarilo vypátrať a obviniť štyroch aktérov, ktorí mali realizovať ohavnú popravu.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Kým traja z nich vinu vehemetne odmietajú, sprostredkovateľ vraždy Zoltán Andruskó začal vo väzbe spievať. Postačí to na vznesenie obžaloby a aká je šanca, že spoznáme mená skutočných objednávateľov?

Pár dní po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice sa operovalo najmä s talianskou stopou. Práve Antonino Vadala, ktorého v poslednom článku spomínal zastrelený reportér, sa po troch týždňoch po ohavnom čine postavil pred súd. Jeho možná súvislosť s vraždou však časom bledla a polícia túto stopu začala dávať do pozadia.

 

Vyšetrovatelia sa spojili s európskymi orgánmi a počas pomerne krátkej doby - už koncom septembra - zatkli a obvinili štyroch aktérov brutálnej vraždy. „Dôkazy sú veľmi silné a boli dôvodom na ich obvinenie,“ povedal pár dní po zatknutí generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Napriek tomu sa zadržaných hlavných podozrivých doteraz nepodarilo obžalovať. „Je to otázka niekoľkých mesiacov, možno, pretože sa medzitým môžu ďalšie veci udiať, v prvej polovici leta,“ povedal neurčito Čižnár.

Traja zatĺkajú, jeden spieva

Kým podľa medializovaných informácií traja obvinení svoju vinu popierajú, sprostredkovateľ Zoltán Andruskó vyšetrovateľom detailne opísal, ako sa všetko odohralo.

Miesto činu si mal bývalý policajt Tomáš Szabó spolu s exvojakom Miroslavom Marčekom obzrieť minimálne sedemkrát. Pri sebe mali lacné mobilné telefóny, cez ktoré si dávali signály len prezváňaním.

Pripravení boli takmer dokonale. „Marček z nábojnice odsypal časť strelného prachu, aby projektil nepresiahol rýchlosť zvuku a výstrel bol tichší. To, že náboj je potom menej priebojný, neprekážalo. Szabó plánoval streľbu z bezprostrednej blízkosti,“ píšu Pavla Holcová a Eva Kubániová z centra investigace.cz. Práve zaistené digitálne stopy sú zatiaľ najsilnejším tromfom proti obvineným.

Kto je skutočný objednávateľ

Vo svojej výpovedi Andruskó údajne uviedol, že skutočným objednávateľom mal byť Marián Kočner, ktorý sa zavraždenému novinárovi vyhrážal a nechal ho dokonca sledovať.

Jeho advokát niekoľkokrát poprel, že by podnikateľ mal čokoľvek spoločné s vraždou a opatrná je aj polícia. „Zatiaľ je len v procesnom postavení svedka,” podotkol policajný prezident Milan Lučanský.

Dôkazná situácia je však podľa advokáta pozostalých Kuciakovcov z týždňa na týždeň lepšia a šanca na usvedčenie skutočných objednávateľov je skutočne veľká. „Som presvedčený, že k tomu príde,“ vyhlásil advokát Daniel Lipšic.

Príbeh lásky novinára a archeologičky

Prvé písmená svojej lásky začali písať na univerzite v Nitre, kde Jano študoval žurnalistiku a Martina archeológiu. Ich spolubývajúci tvrdia, že si ani nevšimli, kedy to medzi nimi začalo iskriť.

Šokovali ich až raz v jednej krčme, kde už nedokázali nežnôstky skrývať. „Martinka mi povedala, že Janko sa jej od začiatku páčil, lebo je rozumný, zaujímavo rozpráva a vyzná sa v politike. Pripadali mi ako malé deti v škôlke,“ priznáva v knihe Umlčaní spolubývajúca Vanda.

Pre Jána to bol prvý vážny vzťah, podľa jeho sestry Martina na ňom obdivovavala aj to, ako sa dokázal rozprávať s mamou. „Bolo mu jedno, kto sedí okolo. Rozprával jej sladko, akoby bol stále jej malým synom, čo sa Martinke veľmi páčilo,“ dodáva Majka Kuciaková.

Po skončení školy si začali plánovať spoločnú budúcnosť. V roku 2017 si kúpili dom vo Veľkej Mači a novinár dokonca požiadal svoju vyvolenú o ruku.

„Od začiatku im to neuveriteľne klapalo. Boli pre seba stvorení. Nikdy sa nehádali. Keď som sa opýtala, ako je to možné, povedali, že nie je treba, navzájom sa rešpektujeme. Bolo z nich cítiť vzájomnú lásku,“ vraví so slzami v očiach mama Zlatica. Veľkej svadby, ktorá sa mala uskutočniť v máji minulého roka, sa nedožili. Vrah ich 21. februára 2018 zastrelil v dome, v ktorom chceli vychovávať svoje deti.

Kto je podľa polície zapletený do beštiálnej vraždy

Tomáš Szabó

Otvoriť galériu

Bývalý policajný vyšetrovateľ. V polícii mal na konte niekoľko disciplinárnych opatrení, riešili ho v súvislosti s viacerými pochybeniami. Venoval sa bojovému umeniu a mal pracovať ako ozbrojená stráž na lodi. V súčasnosti má v Kolárove obchod so zdravou výživou. Polícia a prokuratúra ho považujú za strelca.

Miroslav Marček

Otvoriť galériu
Miroslav Marček
Zdroj: anc

Tento bývalý vojak mal priviezť Szabóa do Veľkej Mače. Zo spisu vyplýva, že miesto činu a okolie si boli zmapovať niekoľkokrát. Na zlé chodníčky ho mal naviesť Szabó.

Zoltán Andruskó

Otvoriť galériu
Zoltán Andruskó
Zdroj: anc

Podnikateľ, ktorý mal sprostredkovať objednávku vraždy. Podľa spisu mal byť osobou, ktorá vyplatila Szabóa a Marčeka. Práve jemu objednávateľka údajne odpustila 20-tisíc eur z dlhu.

Alena Zsuzsová (44)

Otvoriť galériu

Podľa výpovedí Andruskóa to mala byť ona, kto si vraždu objednal a kto za ňu aj reálne zaplatil 70-tisíc eur. Neskôr začala rozprávať a policajtov privádzať na viaceré falošné stopy.

Marián Kočner (55)

Otvoriť galériu

Hoci sa objavili informácie, že za vraždou novinára má stáť podnikateľ Marián Kočner, podľa polície v tejto veci zatiaľ figuruje ako svedok, to sa však môže rýchlo zmeniť.

 

Míľniky prípadu

21. 2. 2018 - vo večerných hodinách zavraždili Jána Kuciaka († 27) a Martinu Kušnírovú († 27)

26. 2. 2018 - polícia potvrdila nález tiel v dome vo Veľkej Mači. Policajný prezident hovorí o motíve Kuciakovej práce

27. 2. 2018 - Fico ponúka za informácie o vražde milión eur, ktorý názorne ukázal

28. 2. 2018 - vychádza posledný článok Kuciaka, kde odhaľuje prepojenie talianskej mafie na Úrad vlády. Od Fica odchádza Mária Trošková aj Viliam Jasaň, ktorí mali prepojenie na Vadalovcov

2. 3. 2018 - pochovávajú Martinu v Gregorovciach, o deň neskôr aj Jána v Štiavniku

9. 3 . 2018 - do ulíc vychádzajú desiaťtisíce ľudí a začínajú najväčšie protivládne protesty

13. 3 . 2018 - polícia zatkla Antonina Vadalu, ktorého neskôr vydajú na vyšetrovanie do Talianska

14. 3 . 2018 - Fico podáva demisiu a končí na čele vlády, neskôr nastupuje Peter Pellegrini, ktorý spravil len kozmetické zmeny

16. 4. 2018 - rezignuje Tomáš Drucker, ktorý bol ministrom vnútra len pár dní, nevedel sa dohodnúť so Smerom

17. 4 . 2018 - Pellegrini oznámil koniec kritizovaného šéfa polície Tibora Gašpara

21. 5 . 2018 - prokuratúra potvrdzuje nedostatky pri prvotných úkonoch na mieste činu

29. 5. 2018 - rekonštrukcia vraždy Jána a Martiny vo Veľkej Mači

16. 8. 2018 - Gašpar sa vracia na ministerstvo vnútra ako poradca, Krajmer ako šéf odboru

17. 9. 2018 - prokurátor hovorí, že ide o vraždu na objednávku pre Kuciakovu prácu a zverejňuje identikit muža, ktorý mohol byť v okolí miesta činu

27. 9. 2018 - zadržali podozrivých z vraždy

29. 9. 2018 - všetci štyria obvinení v prípade vraždy novinára a jeho priateľky idú do väzby

7. 2. 2019 - generálny prokurátor Jaromír Čižnár naznačil, že prvé obžaloby by mohli padnúť v lete

30. 4. 2019 - obvineným vyprší 7-mesačná väzobná lehota

 

Ako sa vražda stala:

- Vrah čakal na svoje obete zhruba od pol siedmej a o 20. hodine a 21. minúte vtrhol bez použitia násilia do domu.

- Najprv v kuchyni strelil jednu ranu do hlavy Martine Kušnírovej.

Otvoriť galériu

- Následne obrátil zbraň na Jána Kuciaka, ktorého strelil do srdca, keď vychádzal z pivnice.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ