Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.02.2019 11:02 | Prominenti | Domáci Prominenti

Jana Kirschner bola po vražde Tupého († 21) otrasená: Stala sa na mieste, s ktorým má zvláštne puto

Jana Kirschner sa nedávno zviditeľnila pesničkou Dunaj pre film Ostrým nožom inšpirovaný vraždou Daniela Tupého.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Ako známa interpretka prezradila, sama v minulosti často chodila na Tyršovo nábrežie, kde v roku 2005 zabili mladého študenta. „Chodila som na tie miesta, myslím, že všetci sme tam v určitom období chodili. Bolo to miesto, kde sa stretávali nielen muzikanti, ale aj mladí ľudia. To miesto bolo pre mňa takým symbolom slobody v Bratislave, mala som pocit, že to bol taký náš malý Berlín. Taký underground a sloboda, v jednom období tam chodili asi všetci a práve, keď som prišla do Bratislavy, zažívalo to nábrežie taký svoj najväčší moment. Pamätám si, že keď sa to stalo, nechceli sme tomu ani veriť. A je to stále vec, ktorá sa toho miesta akoby symbolicky dotkla. Dotkla sa niečoho, čo sme milovali. Myslím, že to bola, a nielen pre mňa, ale aj pre veľa ďalších ľudí, ktorí tam chodili, taká symbolická bodka za nejakou érou,“ zaspomínala si speváčka pre agentúru SITA, ktorá sa rovnako ako mnohí mladí ľudia v tom čase rada občas túlala nočnou Bratislavou.

Napriek tomu však podľa vlastných slov vonku nikdy nič nepríjemné nezažila. „Ja takéto zážitky a skúsenosti našťastie nemám, aj keď som absolvovala dosť veľa všelijakých nočných potuliek a neonacistov a rôznych výtržníkov bolo v tom čase na uliciach veľa. Mnohí muzikanti, ktorých poznám, mi hovorili, že sa stretli s takýmito situáciami, našťastie išlo väčšinou len o nejakú slovnú potýčku, možno niektorí z nich zažili aj nejakú bitku, no myslím, že väčšinou išlo o slovný útok. Ale aj to je nepríjemné, aj to je vec, ktorá človeka vydesí a zasiahne,“ uznala 40-ročná rodáčka z Martina.

Do čerstvej skladby Dunaj vtesnala pritom nielen spomienku na Tupého, ale reflektuje v nej i minuloročnú tragickú udalosť, keď brutálne zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. „Dunaj je symbol. Tá pesnička hovorí o tom, ako tá rieka stále prináša a odnáša veci. Je to pre mňa taký symbol života a nevinnosti, ktorá nám v istom momente bola zobratá a vyjadruje ten pocit bezpečia, ktorý si myslím, že veľmi veľká väčšina z nás minulý rok stratila,“ priblížila Kirschner, podľa ktorej by umelci mali prostredníctvom svojej tvorby bezpodmienečne zaujať vždy stanovisko k spoločenskej situácii v ich domovskej krajine.

„Proti násiliu je podľa mňa najlepšie bojovať práve umením, preto vznikla aj skladba Dunaj. Aj keď sme európska krajina a prešli sme veľký kus cesty, je potrebné, aby sa o veciach, ktoré hýbu krajinou, rozprávalo. A umelci majú tú výhodu, že o nich môžu rozprávať mierovou a pokojnou cestou. Otvárame síce horúce témy, ale nerobíme to cez násilie, cez strach či cez nejaký tlak. A pomenúvať veci cez metafory je napokon niekedy oveľa silnejšie, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať,“ uzavrela speváčka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Veža budovy sa zrútila.
Foto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Rebríček prosperity v EÚ: Takto dopadlo Slovensko a aha, kde skončila Česká republika!
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
Ľudí v Poľsku mali tajne sledovať: Znepokojivé, ako nenápadne to robili
Drone no copyright in a soybean field,
Ministerstvo obrany vyzýva ľudí: TOTO s dronmi neskúšajte! Hrozí vám mastná pokuta
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)
Zrazenému cyklistovi letel na pomoc záchranársky vrtuľník (ilustračné foto).
Seniora zrazil v Kútoch autobus: Vážne zranenia! Na pomoc mu letel záchranársky vrtuľník
Domácim
násilím
trpia
častejšie
ženy.
Zažívate domáce násilie a neviete, ako ďalej? Odpoveď môžete nájsť na týchto miestach na Slovensku
Od tragédie prešlo už 10 rokov.
Na lodi zomreli STOVKY detí, kapitán zdrhol medzi prvými: Zobrali im jedinú šancu na prežitie
Vysoké Tatry.
Aprílové počasie úraduje: Hory sa zahalia späť do zimy! Pre zvyšok krajiny to tiež nevyzerá ružovo
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Juraj Blanár podporuje vstup Srbska do EÚ: Toto je podľa neho kľúčovým bodom
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Stiahnu sa americkí vojaci z Iraku? Po 10 rokoch má dôjsť k dôležitej dohode
Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová, Robert Fico.
Najdôveryhodnejší politik: Prieskum ukázal, komu Slováci veria najviac! Kto naopak, skončil na chvoste?