Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Lekári mali pre prababku chorého Kristiánka zdrvujúcu správu: Zúfalá Eva sa pripravuje na najhoršie

Keď Eva Ludvigová (75) koncom minulého roka prišla o svoju najväčšiu oporu, ktorou bol manžel Ondrej († 80), ostala na starostlivosť o pravnuka Kristiánka (15) s detskou obrnou sama.

Zdravotný stav chlapca sa však za posledné mesiace dramaticky zhoršil. Za jediný rok schudol vyše 10 kilogramov a neprestajne ho trápia ochorenia pľúc. Dôchodkyňa sa s ťažko chorým chlapčekom lúči, kúpila mu už veci, v ktorých ho uvidí naposledy.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Kristiánko sa narodil s detskou mozgovou obrnou. Jeho rodičia sa syna zriekli a hrozilo, že skončí v ústave. Prababka Eva to nepripustila a vzala si ho do opatery. Chapcovi, ktorý nevie chodiť a súvisle rozprávať, diagnostikovali aj epilepsiu.

Posledné mesiace ho však najviac trápi choroba pľúc. „Začal chorieť v lete, keď sa na východe vyskytli osýpky. Z nich sa však vyliečil a prepustili ho domov. Zdravotne sa dal do poriadku, no v polovici novembra dostal teploty. Lekári mu nasadili antibiotiká, ale tie nezabrali,“ vraví so slzami v očiach Eva.

 

Odložená operácia

Kristiánkovi v košickej nemocnici nasadili do žalúdka hadičku cez nos, pomocou ktorej ho kŕmia. „Na operáciu, pri ktorej mu hadičku zavedú do žalúdka, čaká v nemocnici v Michalovciach. Operovať ho už mali dávnejšie v Košiciach, no tam údajne nemali hadičku jeho veľkosti,“ prezradila Eva.

Otvoriť galériu
Snažila sa, aby chlapca čím skôr previezli do metropoly východu, kým bol v dobrom stave. Tam však podľa nej zaznamenali ďalšie prípady nakazenia osýpkami. „Zistilo sa, že nemá očkovanie proti osýpkam a zase sa to naťahuje a nemôže podstúpiť dôležitú operáciu,“ vraví prababka. Podľa nej chlapca trápia vysoké horúčky.

Už nemá ani 26 kíl

Kristiánko za posledné mesiace výrazne schudol. „Vlani v lete vážil 40 kilogramov, teraz nemá ani 26. Pochudol pre choroby, z ktorých ho lekári nevedia dostať, a taktiež pre nevýdatnú stravu. V Košiciach a v Tatrách trošku pribral, lebo mu nasadili špeciálnu výživu. No v Michalovciach mu dávajú len obyčajnú mixovanú stravu. Zničili mi dieťa. Keďže sa mu zápaly pľúc neustále vracali a liečba nezaberala, na nemocnicu v Michalovciach som podala trestné oznámenie za zanedbanie starostlivosti,“ uviedla Eva.

Aj keď verí, že pravnúčik bude s ňou ešte dlhý čas, nedávno si v Šrobárovom ústave v Tatrách vypočula zdrvujúcu správu. „Primár mi oznámil, že Kristiánkov zdravotný stav je veľmi vážny, aby som sa pripravila na najhoršie,“ spomína zronená dôchodkyňa.

Už si aj kúpila oblečenie pre milovaného pravnuka, v ktorom sa s ním chce naposledy rozlúčiť. „Má pripravené biele sako, nohavice, vestu, košeľu, motýlika i ponožky,“ zakončila s plačom ťažko skúšaná žena.

Trestné oznámenie je neopodstatnené

Jana Fedáková, hovorkyňa ProCare a Svet zdravia

Nemocnica považuje trestné oznámenie za neopodstatnené. Dieťa je neustále pod dozorom a v starostlivosti lekárskeho a ošetrovateľského tímu, umiestnené na samostatnej izbe a v stabilizovanom stave.

Rodinnému príslušníkovi bola štandardne poskytnutá možnosť dieťa počas hospitalizácie sprevádzať, túto možnosť však odmietol. Do michalovskej nemocnice bol pacient prijatý na návrh vyššieho pracoviska, ktoré neodporúčalo pobyt v domácom prostredí a momentálne čaká na prevoz do Košíc, kde bude zrealizovaný potrebný výkon.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Patrik Struk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Kramár si prišiel po svoju novopečenú dcérku a jej mamičku.
FotoVáš Tip
Dojatý Maroš Kramár s novorodenou dcérkou: Nechcel som si na tomto stavať popularitu
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a ruský prezident Vladimir Putin
Blinkenov drsný odkaz do Kremľa: Putin sa v tomto MÝLIL!
Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka odcestovala na rozlúčkovú návštevu: Zamieri k našim susedom! Dočká sa obrovskej pocty
Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany vojenský vrtuľník Ka-52 ruských vzdušných síl vystreľuje rakety na cieľ na Ukrajinu z neznámeho miesta 12. apríla 2024.
Rokovanie o „spravodlivom mieri“ na Ukrajine: Podarí sa docieliť ukončenie vojny?
V Rusku čelia prírodnej katastrofe už niekoľko dní.
Katastrofa v Rusku: Pri Urale sa schyľuje k najhoršiemu, stovky ľudí ostali bez domova
Podľa autora videa nejde o žraloka.
V chorvátskom Dubrovníku natočili zvláštneho tvora: Objaví sa len RAZ za pár rokov!
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Nad konfliktom medzi Izraelom a Iránom sa zaťahujú mraky: Svetoví lídri upozorňujú, dôjde k najhoršiemu?
(ilustračné foto)
Prudká zmena počasia dá Slovensku zabrať: Platí výstraha a pozor, v noci to bude ťažké!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Chystá sa hlasovanie, na ktoré čaká celý svet: Dočká sa Ukrajina a Izrael pomoci od Spojených štátov?
Otec Milan je obvinený z týrania blízkej a zverenej osoby. Príbuzná tvrdí, že deti netýral.
Foto
Hrôza detí v Dolných Orešanoch: Neľudské týranie a chladnička na zámok! Otvorená spoveď príbuznej obetí
Ilustračné foto
Obetiam domáceho násilia svitá na lepšie časy: Hlava štátu podpísala zákon, ktorý násilníkom nič nedaruje
Na nedatovanej snímke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) objekt, ktorý v marci 2024 poškodil dom na Floride.
Mužovi na Floride zničil dom čudný predmet z vesmíru: NASA musela vyjsť s pravdou von!