Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Lekári mali pre prababku chorého Kristiánka zdrvujúcu správu: Zúfalá Eva sa pripravuje na najhoršie

Keď Eva Ludvigová (75) koncom minulého roka prišla o svoju najväčšiu oporu, ktorou bol manžel Ondrej († 80), ostala na starostlivosť o pravnuka Kristiánka (15) s detskou obrnou sama.

Zdravotný stav chlapca sa však za posledné mesiace dramaticky zhoršil. Za jediný rok schudol vyše 10 kilogramov a neprestajne ho trápia ochorenia pľúc. Dôchodkyňa sa s ťažko chorým chlapčekom lúči, kúpila mu už veci, v ktorých ho uvidí naposledy.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Kristiánko sa narodil s detskou mozgovou obrnou. Jeho rodičia sa syna zriekli a hrozilo, že skončí v ústave. Prababka Eva to nepripustila a vzala si ho do opatery. Chapcovi, ktorý nevie chodiť a súvisle rozprávať, diagnostikovali aj epilepsiu.

Posledné mesiace ho však najviac trápi choroba pľúc. „Začal chorieť v lete, keď sa na východe vyskytli osýpky. Z nich sa však vyliečil a prepustili ho domov. Zdravotne sa dal do poriadku, no v polovici novembra dostal teploty. Lekári mu nasadili antibiotiká, ale tie nezabrali,“ vraví so slzami v očiach Eva.

 

Odložená operácia

Kristiánkovi v košickej nemocnici nasadili do žalúdka hadičku cez nos, pomocou ktorej ho kŕmia. „Na operáciu, pri ktorej mu hadičku zavedú do žalúdka, čaká v nemocnici v Michalovciach. Operovať ho už mali dávnejšie v Košiciach, no tam údajne nemali hadičku jeho veľkosti,“ prezradila Eva.

Otvoriť galériu
Snažila sa, aby chlapca čím skôr previezli do metropoly východu, kým bol v dobrom stave. Tam však podľa nej zaznamenali ďalšie prípady nakazenia osýpkami. „Zistilo sa, že nemá očkovanie proti osýpkam a zase sa to naťahuje a nemôže podstúpiť dôležitú operáciu,“ vraví prababka. Podľa nej chlapca trápia vysoké horúčky.

Už nemá ani 26 kíl

Kristiánko za posledné mesiace výrazne schudol. „Vlani v lete vážil 40 kilogramov, teraz nemá ani 26. Pochudol pre choroby, z ktorých ho lekári nevedia dostať, a taktiež pre nevýdatnú stravu. V Košiciach a v Tatrách trošku pribral, lebo mu nasadili špeciálnu výživu. No v Michalovciach mu dávajú len obyčajnú mixovanú stravu. Zničili mi dieťa. Keďže sa mu zápaly pľúc neustále vracali a liečba nezaberala, na nemocnicu v Michalovciach som podala trestné oznámenie za zanedbanie starostlivosti,“ uviedla Eva.

Aj keď verí, že pravnúčik bude s ňou ešte dlhý čas, nedávno si v Šrobárovom ústave v Tatrách vypočula zdrvujúcu správu. „Primár mi oznámil, že Kristiánkov zdravotný stav je veľmi vážny, aby som sa pripravila na najhoršie,“ spomína zronená dôchodkyňa.

Už si aj kúpila oblečenie pre milovaného pravnuka, v ktorom sa s ním chce naposledy rozlúčiť. „Má pripravené biele sako, nohavice, vestu, košeľu, motýlika i ponožky,“ zakončila s plačom ťažko skúšaná žena.

Trestné oznámenie je neopodstatnené

Jana Fedáková, hovorkyňa ProCare a Svet zdravia

Nemocnica považuje trestné oznámenie za neopodstatnené. Dieťa je neustále pod dozorom a v starostlivosti lekárskeho a ošetrovateľského tímu, umiestnené na samostatnej izbe a v stabilizovanom stave.

Rodinnému príslušníkovi bola štandardne poskytnutá možnosť dieťa počas hospitalizácie sprevádzať, túto možnosť však odmietol. Do michalovskej nemocnice bol pacient prijatý na návrh vyššieho pracoviska, ktoré neodporúčalo pobyt v domácom prostredí a momentálne čaká na prevoz do Košíc, kde bude zrealizovaný potrebný výkon.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Patrik Struk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!