Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Lekári mali pre prababku chorého Kristiánka zdrvujúcu správu: Zúfalá Eva sa pripravuje na najhoršie

Keď Eva Ludvigová (75) koncom minulého roka prišla o svoju najväčšiu oporu, ktorou bol manžel Ondrej († 80), ostala na starostlivosť o pravnuka Kristiánka (15) s detskou obrnou sama.

Zdravotný stav chlapca sa však za posledné mesiace dramaticky zhoršil. Za jediný rok schudol vyše 10 kilogramov a neprestajne ho trápia ochorenia pľúc. Dôchodkyňa sa s ťažko chorým chlapčekom lúči, kúpila mu už veci, v ktorých ho uvidí naposledy.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Kristiánko sa narodil s detskou mozgovou obrnou. Jeho rodičia sa syna zriekli a hrozilo, že skončí v ústave. Prababka Eva to nepripustila a vzala si ho do opatery. Chapcovi, ktorý nevie chodiť a súvisle rozprávať, diagnostikovali aj epilepsiu.

Posledné mesiace ho však najviac trápi choroba pľúc. „Začal chorieť v lete, keď sa na východe vyskytli osýpky. Z nich sa však vyliečil a prepustili ho domov. Zdravotne sa dal do poriadku, no v polovici novembra dostal teploty. Lekári mu nasadili antibiotiká, ale tie nezabrali,“ vraví so slzami v očiach Eva.

 

Odložená operácia

Kristiánkovi v košickej nemocnici nasadili do žalúdka hadičku cez nos, pomocou ktorej ho kŕmia. „Na operáciu, pri ktorej mu hadičku zavedú do žalúdka, čaká v nemocnici v Michalovciach. Operovať ho už mali dávnejšie v Košiciach, no tam údajne nemali hadičku jeho veľkosti,“ prezradila Eva.

Otvoriť galériu
Snažila sa, aby chlapca čím skôr previezli do metropoly východu, kým bol v dobrom stave. Tam však podľa nej zaznamenali ďalšie prípady nakazenia osýpkami. „Zistilo sa, že nemá očkovanie proti osýpkam a zase sa to naťahuje a nemôže podstúpiť dôležitú operáciu,“ vraví prababka. Podľa nej chlapca trápia vysoké horúčky.

Už nemá ani 26 kíl

Kristiánko za posledné mesiace výrazne schudol. „Vlani v lete vážil 40 kilogramov, teraz nemá ani 26. Pochudol pre choroby, z ktorých ho lekári nevedia dostať, a taktiež pre nevýdatnú stravu. V Košiciach a v Tatrách trošku pribral, lebo mu nasadili špeciálnu výživu. No v Michalovciach mu dávajú len obyčajnú mixovanú stravu. Zničili mi dieťa. Keďže sa mu zápaly pľúc neustále vracali a liečba nezaberala, na nemocnicu v Michalovciach som podala trestné oznámenie za zanedbanie starostlivosti,“ uviedla Eva.

Aj keď verí, že pravnúčik bude s ňou ešte dlhý čas, nedávno si v Šrobárovom ústave v Tatrách vypočula zdrvujúcu správu. „Primár mi oznámil, že Kristiánkov zdravotný stav je veľmi vážny, aby som sa pripravila na najhoršie,“ spomína zronená dôchodkyňa.

Už si aj kúpila oblečenie pre milovaného pravnuka, v ktorom sa s ním chce naposledy rozlúčiť. „Má pripravené biele sako, nohavice, vestu, košeľu, motýlika i ponožky,“ zakončila s plačom ťažko skúšaná žena.

Trestné oznámenie je neopodstatnené

Jana Fedáková, hovorkyňa ProCare a Svet zdravia

Nemocnica považuje trestné oznámenie za neopodstatnené. Dieťa je neustále pod dozorom a v starostlivosti lekárskeho a ošetrovateľského tímu, umiestnené na samostatnej izbe a v stabilizovanom stave.

Rodinnému príslušníkovi bola štandardne poskytnutá možnosť dieťa počas hospitalizácie sprevádzať, túto možnosť však odmietol. Do michalovskej nemocnice bol pacient prijatý na návrh vyššieho pracoviska, ktoré neodporúčalo pobyt v domácom prostredí a momentálne čaká na prevoz do Košíc, kde bude zrealizovaný potrebný výkon.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Patrik Struk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona