Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2019 16:00 | Správy | Servis

Hnevajú vás poplatky alebo zlá starostlivosť? Ako vymeniť banku za výhodnejšiu a lepšiu

Nepáčia sa vám zmenené poplatky či nekvalitné služby vašej banky? Môžete ju vymeniť za inú.

Je to jednoduché, hlavne ak nemáte podlžnosti. V podstate všetko vybaví nová banka za vás. Odborníci radia, čo treba urobiť a na čo si dať pozor, ak sa rozhodnete pre zmenu.

Koľko si banka pýta za vedenie účtu a služby, závisí od nej. Centrálna banka jej do toho, až na jednu výnimku, nezasahuje. „S výnimkou základného bankového produktu je cenová politika poplatkov ponechaná na banky,“ uviedla Martina Vráblik Solčányiová, hovorkyňa Národnej banky Slovenska.

Záleží iba na klientovi, či bude podmienky a poplatky akceptovať, alebo sa vyberie do inej. „Klientovi stačí v pobočke podať žiadosť o presun účtu z pôvodnej banky,“ vysvetľuje Ľuboslava Šillerová z Prima banky. Ako doplnila, po presune účtu zriadia na novom účte aj všetky trvalé príkazy a inkasá.

 

Klienti siahnu po zmene najčastejšie preto, aby platili menej, nižší poplatok by podľa staršieho prieskumu Prima banky motivoval 63 % ľudí. „Na trhu sú v ponuke desiatky rôznych balíkov, najlacnejšie sú zdarma, najdrahší stojí 15 € mesačne,“ vysvetlil Maroš Ovčarik z portálu Finančný kompas.

Otvoriť galériu

7 krokov k prenosu účtu
Sylvia Ďatelinková, právnička Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie

1. Vyberiete si inú banku
- V novej banke sa podrobne informujte o službách spojených s bežným účtom, aby ste si ich porovnali so službami využívanými so svojím doterajším bežným účtom, a to napríklad či nová banka realizuje trvalé príkazy v takých intervaloch, aké máte nastavené v pôvodnej, alebo či spolupracuje s takými spoločnosťami, v prospech ktorých máte nastavené inkaso.

2. Dlh môže byť problém
Môže nastať situácia, že vám pôvodná banka nepovolí zrušenie bežného účtu, a to napríklad vtedy, ak ste v mínuse na platobnom účte, alebo vám na platobnom účte ešte dobiehajú nákupy cez platobnú kartu.

3. Žiadať môžete aj na diaľku
Žiadosť o presun platobného účtu môžete doručiť novej banke v listinnej podobe osobne alebo poštou v dvoch vyhotoveniach. V prípade, že je žiadosť doručená poštou, musí obsahovať úradné osvedčenie pravosti podpisu. Žiadosť o presun platobného účtu môžete podať aj v elektronickej podobe, ak je podpísaná zaručeným elektronickým podpisom.

4. Viac majiteľov účtu
Ak je viacero majiteľov účtu, žiadosť o presun platobného účtu musí obsahovať písomný súhlas všetkých majiteľov účtu. Tlačivá žiadostí majú jednotlivé banky zverejnené na svojich webových stránkach.

5. Banky spolu komunikujú
Nová banka je povinná v lehote do dvoch dní odo dňa prijatia riadnej a úplne vyplnenej žiadosti zaslať žiadosť do pôvodnej banky. Banky spolu vyriešia prenos informácií o platbách aj finančných prostriedkov z účtu.

6. Na prenos minimálne 20 dní
Lehota na presun platobného účtu je najskôr 20 pracovných dní odo dňa prijatia riadnej a úplnej žiadosti o presun platobného účtu novou bankou. V prípade, že žiadosť o presun platobného účtu nie je úplná, nová banka vyzve spotrebiteľa na jej doplnenie.

7. Vrátenie karty
Pri prenose platobného účtu si rovnako overte, či nemusíte odovzdať svoju platobnú kartu v pôvodnej banke. Pozor treba dávať aj na to, že presun platobného účtu sa vykoná len vtedy, ak ide o platobné účty vedené v rovnakej mene.

Pôžička a zmena banky
Maroš Ovčarik, Finančný kompas

Otvoriť galériu
Maroš Ovčarik
Zdroj: anc

- Ak mám v banke hypotéku alebo spotrebný úver a chcem presunúť účet do inej banky, môže mi banka navýšiť úrokovú sadzbu. Samozrejme, za predpokladu, že mám v úverovej zmluve podmienku viesť v banke bežný účet a takúto sankciu za jeho zrušenie.

Tip: Výpis si uložte
je bežnou súčasťou internetbankingov bánk, že si ľudia môžu vygenerovať a uložiť výpis za zvolené obdobie, prípadne si ho môžu dať poslať mailom. Takto si vedia uchovať históriu transakcií, aj keď sa rozhodnú zmeniť banku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Ivan Šuplata

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
Hororová lúpež v Štítniku: Traja ozbrojenci vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Pre Ameriku má drsný odkaz Rusko aj Zelenskyj: Prichádza pomoc príliš neskoro?!
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému
(ilustračné foto)
Chráňte svojich psíkov! Šíri sa NÁKAZA srdcovým červom: Desivé, čo parazit spôsobuje
(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť
(ilustračné foto).
Špecializovaný trestný v kauze Rapid Life: Oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho?
(ilustračné foto)
Ukrajine sa podarila veľká vec! Hlásia úspech: Rusi budú zúriť