Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.05.2019 02:00 | Správy | Zahraničné správy

Autor Tancujúceho domu v Prahe zbiera prestížne ocenenia: Frank Gehry povýšil architektúru na umenie

Svetovo uznávaný architekt Frank Gehry (89) sa narodil sa 28. februára 1929 v kanadskom Toronte do židovskej rodiny. Jeho rodné meno je Frank Owen Goldberg, až v dospelosti si priezvisko zmenil na Gehry.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii
Vraj preto, že v detstve býval častým terčom antisemitizmu a nové meno mu poskytovalo v tomto smere ochranu.

Najprv kocky

 

Najväčší vplyv na vývoj budúceho staviteľského génia mali matka a stará mama. Mama ho už od útleho detstva brávala na výstavy a koncerty a vypestovala v ňom veľkú lásku k umeniu. Babička si zase s malým Frankom do úmoru stavala domy z dreveného odpadu, ktorý nachádzal v obchode so stavebným materiálom svojho dedka. Frank vydržal celé hodiny budovať z kociek na podlahe obývačky futuristické mestá, akoby tušil, že raz svojou architektúrou zmení svet.

Kľukatá cesta

Po vojne, v roku 1947 sa rodina presťahovala z Kanady do USA a zakotvili v Kalifornii. Mladý Frank, z ktorého sa stával muž, sa však k svojmu životnému povolaniu musel ešte prepracovať. Popri strednej škole jazdil ako vodič s dodávkou, skúsil si povolanie chemika, ale nič ho nenapĺňalo.

Otvoriť galériu

„A potom som si spomenul. Môj mozog začal pracovať a klásť otázku: Čo mám naozaj rád? A spomenul som si na umenie, že som miloval chodiť do múzeí a rád som sa pozeral na obrazy, počúval hudbu... K týmto veciam ma priviedla matka. A spomenul som si tiež na starú mamu, ako sme spolu stavali z kociek mestá. Prihlásil som sa teda na štúdium architektúry,“ hovoril po rokoch.

Titul bakalára architektúry získal v roku 1954. Ale ešte stále nebol architektom a zarábal si všelijako, napríklad podpísal kontrakt do americkej armády. V roku 1956 sa načas presťahoval do Cambridgea, kde absolvoval štúdium mestského plánovania na Harvardskej vyššej škole dizajnu a potom sa vrátil do Los Angeles.

Býva vo svojom

Svoj prvý dom navrhol v roku 1957 pre rodinného známeho, mal vtedy len 28 rokov! Ešte v roku 1961 odišiel na skusy do Paríža a po návrate si v L. A. založil vlastné architektonické štúdio. Značka Frank Gehry začala svoju cestu k sláve. Prvé zákazky prichádzali z domovskej Kalifornie, Gehry navrhoval pomníky, pamätníky, ale aj súkromné rezidencie.

Z tohto obdobia je odborníkmi najviac cenená rekonštrukcia jeho vlastného domu v Santa Monice. Päťdesiatročný dom kúpil v roku 1977 a prerobil ho tak, že pôvodnú budovu oplechoval a pridal nezvyčajné presklené stropy. Mimochodom, Gehry v tomto dome býva dodnes.

Nábytok aj šperky

Okrem architektúry budov sa pustil tiež do navrhovania a výroby nábytku. Pod značkou Easy Edges vznikali z lisovaného papiera zvlnené stoličky, lavice aj stolíky. Dynamickú vlnovku neskôr pretavil do svojich veľkých stavieb a „kolabujúce“ budovy sú dnes jeho nezameniteľným rukopisom. Gehry sa po celý život riadil tým, že architektúra je umenie. A tak nečudo, že navrhol tiež kolekciu luxusných šperkov pre firmu Tiffany & Co., fľašu pre vodku a dokonca aj klobúk pre speváčku Lady Gaga!

Otvoriť galériu

Ceny pre naj

A čo rodinný život? Gehry sa prvý raz oženil v roku 1952, manželstvo s Anitou Snyder mu vydržalo 14 rokov a má z neho dve dcéry. V roku 1975 sa oženil druhý raz, s Bertou Isabelou Aguilerou má dvoch synov.

Gehry je držiteľom mnohých prestížnych ocenení. Tzv. Nobelovu cenu architektúry – Pritzkerovu cenu za architektúru mu udelili v roku 1989. A najvyššie civilné vyznamenanie USA – Prezidentskú medailu slobody, dostal v roku 2016. Keď sa pozriete na jeho úžasné stavby, ktoré nie sú len funkčné, novátorské, ale naozaj krásne, neprekvapí vás, že magazín Vanity Fair označil Franka Gehryho za „najdôležitejšieho architekta našich čias“. 

Otvoriť galériu
Tancujúci dom
Zdroj: iStock

Projekt je výsledkom spolupráce Gehryho a českého architekta Vlada Milunića. Tancujúci dom našiel inšpiráciu v slávnom tanečnom páre Freda Astaira a Ginger Rogersovej.

Otvoriť galériu
Guggenheim Museum
Zdroj: iStock

Obrovský komplex múzea moderného a súčasného umenia otvorili v roku 1997. Základným stavebným materiálom je oceľ, sklo a ušľachtilý kameň. Dnes je múzeum radené medzi najzásadnejšie stavby 20. storočia.

El Peix, Barcelona, 

Otvoriť galériu
El Peix
Zdroj: iStock

52 metrov dlhá ryba patrí k hlavným dominantám pláže španielskej Barcelony. Sochu podľa Gehryho návrhu postavili v roku 1992 pri príležitosti letných olympijských hier.

Otvoriť galériu
Sídlo Facebook
Zdroj: getty images

Ako vidno, Gehrymu ide aj „zelená“ architektúra. Do sídla internetového gigantu zakomponoval záhradu, oddychové priestory a park na streche!

Otvoriť galériu
Fondation Louis Vuitton
Zdroj: getty images

Aj v Paríži si vychutnávajú genialitu kanadského architekta. Obrovský komplex múzea moderného umenia a dizajnu sa podarilo citlivo zakomponovať do zelene Buloň­ského lesíka.

Otvoriť galériu

Koncertná hala, ktorú otvorili v roku 2003 a nesie meno po tvorcovi slávnych animákov, je sídlom Losangeleskej filharmónie. Odborníci oceňujú nielen unikátny tvar budovy, ale tiež vynikajúcu akustiku.

Otvoriť galériu
Lou Ruvo Center
Zdroj: getty images

Zdá sa vám, že táto budova sa rúca? Áno, je to tak. Gehry práve takto geniálne ilustroval poslanie tejto nemocnice v Las Vegas. Zaoberajú sa tam liečbou mozgových a nervových ochorení, ako je napr. Alzheimerova choroba.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom