Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.02.2019 08:15 | Správy | Politika

Premiérov tvrdý útok na vlastných: Taktika alebo skutočná vojna medzi Pellegrinim a Ficom?

Politická scéna doslova vrie! Na obzore je prvá veľká roztržka medzi premiérom Petrom Pellegrinim (43) a jeho straníckym šéfom v Smere Robertom Ficom (54). Premiér sa nevie stotožniť s tým, akým spôsobom sa zachovali poslanci za Smer pri voľbe ústavných sudcov, ktorú de facto zablokovali a paralyzovali tým Ústavný súd.

Je to vyhlásenie otvorenej vojny alebo len krycí manéver pre voličov? Poslanci v opakovanej voľbe nezvolili ani jedného kandidáta na ústavného sudcu. Od budúceho týždňa tak zostane 9 z 13 stoličiek na Ústavnom súde neobsadených. Plénum, ktoré vyžaduje prítomnosť aspoň 7 sudcov, prestane byť uznášaniaschopné.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Voľbu zablokovali poslanci za Smer, ktorí odovzdali prázdne hlasovacie lístky rovnako ako v utorok v prvom kole. Vo zvláštnom správaní ich podporili aj zákonodarcovia z Kotlebovej ĽSNS. Takéto konanie smerákov v poslaneckých laviciach nenechalo chladným ani šéfa vlády Petra Pellegriniho, ktorý skritizoval ich nevoľbu.

„Osobne nesúhlasím s tým, ako sa zachoval klub mojej vlastnej strany, ktorý sa spolupodieľal na tom, že od soboty bude Ústavný súd SR nefunkčný a nebude si môcť plniť svoje ústavné právomoci tak, ako mu vyplývajú z ústavy. S tým sa osobne, aj ako občan, aj ako predseda vlády, neviem stotožniť a budem sa k tomu kriticky vyjadrovať,“ skonštatoval Pellegrini a dodal, že nepodporí ani predĺženie funkčného obdobia súčasných ústavných sudcov.

 

Fico na premiérovu kritiku nezareagoval, ale viacerí poslanci za Smer za tým vidia iba chybu komunikácie. „Máme predsa nejaké širšie a užšie vedenie. Asi z hľadiska zaneprázdnenosti mali málo času sa rozprávať,“ myslí si Dušan Jarjabek.

Otvoriť galériu

Koaličná kríza

Podľa lídra Mosta Bélu Bugára (60) je vina za znefunkčnenie Ústavného súdu na strane Smeru, keďže Most spolu s SNS podľa neho hlasovali podľa dohody. Zároveň povedal, že jeho vzťah s Robertom Ficom je teraz na bode mrazu a v strane sa ho nechystajú zvoliť za ústavného sudcu ani v opakovanej voľbe.

„Náš postoj k jeho kandidatúre bol jasný už pred prvým kolom voľby a nevidíme dôvod ho meniť,“ dodal Bugár. Predseda Národnej rady a národniarov Andrej Danko (44) vyhlásil opakovanú voľbu na 5. marca s tým, že by už mala byť tajná, aby sa ľahšie zvolil potrebný počet uchádzačov. „Chaos okolo voľby nie je nič nové na Slovensku,“ uviedol Danko. Končiaca predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková má podľa neho oznámiť, ako bude súd fungovať v obmedzenom režime v neúplnom zložení. Do opakovanej voľby sa opätovne môže prihlásiť aj expremiér Robert Fico.

O čom rozhodoval ústavný súd

Zrušenie Mečiarových amnestií

Osem z desiatich ústavných sudcov rozhodlo, že parlament zrušením Mečiarových amnestií po 22 rokoch po únose prezidentovho syna neporušil ústavu.

Zákaz zisku zdravotných poisťovní

Zákon pripravil rezort zdravotníctva pod vedením Ivana Valentoviča (Smer). Stanovil, že zdravotné poisťovne si zisk nesmú rozdeliť ani s ním nakladať, ale musia ho vrátiť do zdravotníctva. Ústavný súd rozhodol, že právna úprava nie je v súlade s ústavou a znamená obmedzenie slobody podnikania.

Vyvlastňovanie pozemkov pod diaľnicami

Ficova vláda schválila zrýchlené vyvlastňovanie pozemkov, na ktorých sa mali budovať diaľnice. Na začatie stavby stačilo doložiť doklad, že sa štát pôdu pokúsil odkúpiť, aj keď s tým majiteľ ešte nesúhlasil. Diaľnice sa tak mohli stavať aj na majetkovo neusporiadaných pozemkoch. Proces mal uľahčiť stavby ciest, no bol už na prvý pohľad protiústavný, čo neskôr potvrdil aj súd.

Prípad Gaulieder

Poslanec za HZDS František Gaulieder v roku 1996 prišiel do sporu s vtedajším predsedom HZDS Vladimírom Mečiarom a vystúpil zo strany. Mečiar ho tak chcel zbaviť poslaneckej stoličky, no ten sa obrátil na Ústavný súd. Dal mu za pravdu a potvrdil, že poslancov nemôže vyhodiť z parlamentu vlastná strana.

Nevymenovanie generálneho prokurátora

Ide o prípad voľby nového hlavného štátneho zástupcu. Parlament zvolil Jozefa Čentéša, no prezident ho odmietol vymenovať. Ústavný súd rozhodnutie zrušil a nariadil kompenzáciu 60 000 eur. Napriek tomuto rozhodnutiu sa z Čentéša generálny prokurátor nestal, keďže tam Ficova garnitúra dosadila Jaromíra Čižnára.

Platnosť zvolených kandidátov

Naposledy súd rozhodoval o sťažnostiach viacerých neúspešných kandidátov na primátorov a starostov v komunálnych voľbách. Nedávno tiež vyriekol ortieľ pri sťažnosti Richarda Rašiho, ktorý neuspel so sťažnosťou na nezákonnosť volieb do VÚC v roku 2017.

Dlho sa hovorí o napätí v ich „tandeme“

Tomáš Koziak, politológ

Otvoriť galériu
Myslím si, že môže ísť o reálnu pozíciu. Už sa dlho hovorí, že existuje napätie medzi Pellegrinim a Ficom, ale aj skupinami, ktoré v Smere sú. Toto môže byť náznak mocenského stretu, ku ktorému sa v rámci Smeru schyľuje. Pellegrini má väčšiu zodpovednosť ako Fico a preto aj musel reagovať, aby si zachoval tvár. Táto kauza poškodzuje Smer a Pellegrini si toho je vedomý.

Toto sme tu ešte nemali

Marián Leško, politický komentátor

Otvoriť galériu
Marián Leško
Zdroj: anc
To je vážny konflikt. Je to vec, na ktorej expremiérovi Ficovi veľmi záležalo a ak ho druhý muž strany a prvý muž vlády za to skritizoval, tak to nie je bežná vec. Je to niečo, čo sme tu ešte nemali. Ak Pellegrini doteraz presadil niečo proti vôli expremiéra, tak to nezverejňoval a snažil sa tváriť, že je všetko v poriadku. Teraz s ním prvýkrát nesúhlasí explicitne a nezakryte.  

Čo znamená paralýza súdu

Plénum Ústavného súdu

Jeho členmi sú všetci 13 členovia vrátane predsedu. Aby mohlo prijímať rozhodnutia, musí byť vo funkcii minimálne 7 sudcov. Rozhoduje v zásadných politických a právnych prípadoch, ako je výklad ústavy, súlad prijatých zákonov s ústavou, sťažnosti pri voľbách či prípustnosť vypísania referenda.

Otvoriť galériu

Senát Ústavného súdu

Za normálnych okolností fungujú 4 senáty, ktoré sú funkčné, ak v nich sedia 3 sudcovia. Senáty rozhodujú o sťažnostiach ľudí alebo firiem na postup súdov, polície či štátnych úradov, alebo pri pochybnostiach o kandidátoch na verejné funkcie. Od budúceho týždňa zostanú na Ústavnom súde len 4 sudcovia: Jana Baricová, Jana Laššáková, Mojmír Mamojka a Miroslav Duriš. Z nich bude možné vytvoriť len jeden funkčný senát.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Filip Szórád, SITA, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!