Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.02.2019 11:45 | Správy | Domáce správy

Rudolf Schuster podstúpil urgentnú operáciu srdca: Syn Peter prehovoril o zdravotnom stave exprezidenta

Náhla nevoľnosť vyvolala veľký strach o bývalého prezidenta! Rudolf Schuster (85) v stredu večer krstil novú knihu a s oneskorením oslavoval svoje januárové narodeniny.

Už v tom čase si niektorí z pozvaných hostí všimli jeho náhlu nevoľnosť, ktorá však za pár minút odoznela. Skutočný strach o Schustera, ktorý zvyčajne prekypuje energiou, nastal až o deň neskôr. Pre nečakané problémy so srdcom ho vo štvrtok večer urýchlene odviezli do nemocnice, kde sa podrobil vážnemu operačnému zákroku. O čo išlo?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Na oslave sa Schuster dosýta zabával a hostí vítal typickou drienkovicou. Známy cestovateľ, ktorý sa v súčasnosti stále venuje návštevám exotických miest, nedal na sebe spočiatku poznať žiadne problémy. Prvá obava o jeho zdravie však nastala ešte na párty, no krátka nevoľnosť ho za chvíľku prešla. Vtedy ešte netušil, že o deň nato sa podrobí vážnemu zákroku.

O nevyhnutnej operácii informoval prednosta Kliniky srdcovej chirurgie a generálny riaditeľ Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb František Sabol. Verejnosti oznámil, že tím chirurgov pod jeho vedením vykonal tzv. aortokoronárne bajpasy v mimotelovom obehu.

Otvoriť galériu

 

„Stav pacienta je stabilizovaný, zdravotný stav je uspokojivý,“ povedal Sabol s tým, že išlo o akútny prípad. Prominentný pacient bol už pár hodín po náročnej operácii pri plnom vedomí. Nový Čas v nemocnici zastihol aj Schusterovho syna Petra, ktorý bol otca navštíviť aj so sestrou Ingrid.

„Otec sa vo štvrtok naobed sťažoval na bolesti v hrudníku. Zobrali mu krv a zistili, že je nevyhnutná urgentná operácia srdca. Už je všetko v poriadku,“ povedal Peter Schuster. Prezradil, že jeho otec normálne komunikuje. „Máme takú istú starosť o otca ako tisíce iných ľudí. Snažíme sa, aby bol čím skôr zdravý,“ dodal Peter.

Bývalý šéf medicínskeho tímu exprezidenta a zároveň jeho priateľ kardiochirurg Viliam Fischer opisuje, že ihneď, keď sa dozvedel o zlom stave Schustera, volal jeho dcére aj profesorovi Sabolovi. „On mi potvrdil, že večer bez toho, aby mal nejaké príznaky, začali problémy a po okamžitom vyšetrení zistili potrebu operácie,“ zdôveril sa Fischer.

Otvoriť galériu
Ako doplnil, operácia sa skončila veľmi úspešne v noci. „Už ráno bol prezident extubovaný, teda dýchacia trubica sa vybrala z úst a všetky parametre sú v poriadku. Chcem zdôrazniť, že pán prednosta odviedol perfektnú robotu,“ podčiarkol Fischer.

Exprezident dokonca v piatok už vtipkoval, keď okrem svojej najbližšej rodiny prijal na návšteve aj premiéra Petra Pellegriniho a radil mu. „Bol som pri tom, ale keď to predseda vlády nepovedal, nepatrí sa to komentovať,“ tajnostkársky skonštatoval Schuster mladší. Práve v tom čase totiž bol premiér na návšteve Košíc.

„Pán prezident je vo výbornej kondícii. Od pána riaditeľa som sa dozvedel, že to tam na ich klinike už od rána riadi. Keby som ho na vlastné oči nevidel a povedali by ste mi, že v noci mal ťažkú operáciu srdca, neveril by som, ako na tom dobre je. Dal mi rady do života a je v špičkovom zariadení. Poprial som mu veľa zdravia,“ uzavrel Pellegrini.

O čo ide pri bajpase

Viliam Fischer, kardiochirurg

Sú dve možnosti bajpasov - tepnové a žilové. V prvom prípade sa použije tepna, ktorá ide pod hrudnou kosťou, ktorá sa našije na srdcovú tepnu za prekážku.

Otvoriť galériu
O čo ide pri bajpase.
Zdroj: Infografika Nového Času

Schusterovi dávali v roku 2000 posledné pomazanie

Strach o život exprezidenta už verejnosť raz mala. V roku 2000 počas jeho výkonu funkcie ho lekári zachránili na poslednú chvíľu. Schusterovi totiž prasklo hrubé črevo. Prvá operácia sa nepodarila dokonale a tak ho operovali znovu. Počas zákroku sa mu pravdepodobne dostali do tela nebezpečné mikroorganizmy.

Schustera prevážali po nemocniciach bezvládneho, dýchali za neho prístroje. Okrem zlyhávajúcich pľúc sa pridal kolaps ďalších orgánov. Lekári dokonca kázali rodine, aby sa s ním rozlúčila a zabezpečili kňaza, ktorý mu dá posledné pomazanie. Napokon ho zachránili zahraniční doktori.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač, kz, ivš

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Aktualizované
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!