Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.02.2019 07:00 | Správy | Domáce správy

Rakúska poisťovňa nechce pomôcť slovenským sirotám: Státisícová žaloba za smrť opatrovateliek!

Dožadujú sa spravodlivosti! Pozostalí po opatrovateľkách, ktoré zomreli v októbri 2017 v dodávke smrti, doteraz nedostali žiadne odškodné. Právnik Ján Michňák, ktorý zastupuje príbuzných šiestich obetí tragédie, pre nich žiada odškodné vo výške 30 – 40 000 € za každú nebohú opatrovateľku.

Rakúska poisťovňa však peniaze rezolútne odmieta vyplatiť. Právnik J. Michňák z občianskeho združenia Právna pomoc poškodeným sa prípadom zaoberá od začiatku. „Hneď sme riešili výkon rodičovských práv. Komunikovali sme s vyšetrovateľom z Prievidze. Po skončení vyšetrovania nasledovala žiadosť o odškodné od rakúskej poisťovne, lebo dodávka bola poistená tam. Poisťovňu však na Slovensku zastupuje iná spoločnosť, čiže sme komunikovali s ňou,” vysvetlil právnik.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Odpoveďou mu bolo, že poisťovňa preplatila časť nákladov na pohreb. „Náklady spojené s pohrebmi sa pohybovali od 900 € do 5 600 €. Najvyššia suma, ktorú vyplatili, bola 2 600 €. V minimálnych prípadoch boli uhradené celé náklady, ale väčšina dostala najviac polovicu,” pripomenul právnik Michňák, ktorý ale požadoval aj nemajetkovú – citovú ujmu.

„Podľa právničky zo spoločnosti to ale nespadá pod povinné zmluvné poistenie. My však máme k dispozícii rozhodnutia z Najvyššieho súdu, Ústavného súdu, ale aj zo Súdneho dvora zo Štrasburgu, že aj takýto druh ujmy patrí do tohto poistenia. Hoci sa hodnota ľudského života vyčísliť nedá, požadovali sme od 30- do 40-tisíc € za každú nebohú opatrovateľku. Pohybovalo sa to v závislosti od toho, akí pozostalí po nej zostali,” vysvetlil právnik. Podľa neho však zatiaľ neboli úspešní.

 

„Takže pošleme návrh žaloby, nič iné nám nezostáva. Právnik získaval informácie, v akých sumách sa pohybuje odškodné v takýchto prípadoch v Európe. „Napríklad v Čechách sa nemajetkové odškodnenie pohybuje od 7,5 do 12-tisíc €, v Rakúsku to je 35 – 45-tisíc €. Najviac si ľudský život asi vážia v Taliansku. Tam sa odškodnenie pohybuje až do 200-tisíc €,” uzavrel J. Michňák.

Otvoriť galériu
Dcéra zosnulej Kataríny Svíbovej († 54) zo Spišskej Novej Vsi Novému Času potvrdila, že zatiaľ žiadne odškodné nedostala. „Zaplatili nám len náklady na pohreb. Nič iné sme nedostali. Máme informácie, že sa právnici usilujú vymôcť odškodnenie. Veľmi by nám to pomohlo. Zostala som len ja a babka,” posťažovala sa dcéra Astrid. Spoločnosť, ktorá na Slovensku zastupuje Rakúsku poisťovňu, sa do uzávierky nevyjadrila.

Zahynuli cestou z práce

K strašnej havárii došlo 14. októbra 2017 na ceste medzi Hornými Vestenicami a Nitrianskymi Sučanmi (okr. Prievidza). Dodávka, ktorá viezla sedem opatrovateliek z Rakúska domov, prešla do protismeru a narazila do kamióna.

Na mieste zomrel vodič Milan († 54 ) a šesť žien -  Katarína(† 54) zo Spišskej Novej Vsi, Ľubica († 55) a Lucia († 36) z Prešova, Alena († 47) z Bardejova, Jana († 34) z Novák a Júlia († 28) z Ráztočna (okr. Prievidza), v nemocnici naposledy vydýchla aj Anna († 48) z Kožuchoviec (okr. Stropkov).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...