Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.02.2019 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Dara Rolins, Peter Sklár, ale aj Petra Janů: Celebrity, ktoré si zmenili mená! Ich priezviská vás prekvapia

Niektorí ľudia žijú s jedným menom po celý život, iní si identitu aj niekoľkokrát zmenia.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Aj v slovenskom a v českom šoubiznise nájdeme viacero umelcov, ktorí sa volajú inak, ako ich zapísali do rodného listu. Aký dôvod mali na to, že si svoje pôvodné meno zmenili?

Šansoniérka Hana Hegerová (87)

Pôvodné meno: Carmen Farkašová

Otvoriť galériu
Hana Hegerová
Zdroj: anc

Speváčka a herečka slovenského pôvodu, žijúca v Česku, sa narodila ako Carmen Farkašová. Narodila sa totiž do rodiny Jána Farkaša a Margity Čelkovej. Po rozvode rodičov používala mamino priezvisko Čelková. „Moje poctivé meno, ktoré mám zapísané v občianskom preukaze, je Carmen Hegerová. Keď som sa rozhodla pre umeleckú dráhu, tak som si povedala, že keď bude niekde napísané meno Carmen, každý môže povedať: Nič nevie, ale hlavne, že má také meno! Na Slovensku je bežné meno Hana, tak som sa rozhodla pre Hanu,“ povedala speváčka v minulosti. Priezvisko Hegerová pochádza z manželstva s Daliborom Hegerom, ktorý bol riaditeľom SND. Po rozvode si priezvisko už nezmenila.

Speváčka Petra Janů (66)

Pôvodné meno: Jana Petrů

Otvoriť galériu
Petra Janů
Zdroj: anc

Česká rockerka Petra Janů prišla na svet ako Jana Petrů. Dôvodom neskoršej zámeny jej krstného mena a priezviska bol fakt, že na začiatku 60. rokov už spievala o štrnásť rokov staršia, v tej dobe pomerne známa džezová a swingová speváčka s rovnakým menom. Aby si hudobní fanúšikovia tieto dve speváčky nezamieňali, prešmyčkou mien si interpretka hitov Už nejsem volná, Říkej mi, či Moje malá premiéra zmenila meno na Petra Janů.

Herečka Bibiana Ondrejková (46)

Pôvodné meno: Bibiana Pavelková

Otvoriť galériu

Herečka a autorka detských kníh Bibiana Ondrejková sa pri príchode na svet volala inakšie. „Keď som sa narodila, zapísali mi do rodného listu meno podľa môjho biologického otca. Volala som sa Bibiana Pavelková. Potom však nastala životná zmena, mama stretla môjho jediného otca Vladimíra Ondrejku († 72). Odvtedy a navždy som Ondrejková,“ povedala herečka, ktorá si už viac meno nikdy nezmenila. „Som rada, že keď som sa vydala, nechala som si svoje meno. Nemusela som riešiť po rozvode zmenu mena na úradoch,“ dodala mama dvoch dcér.

Speváčka Lucie Bílá (52)

Pôvodné meno: Hana Zaňáková

Otvoriť galériu
Lucie Bílá
Zdroj: gt

Ani česká spevácka diva Lucie Bílá vlastne nie je tou, ako ju poznáme. Narodila sa totiž ako Hana Zaňáková a dodnes je na svoje meno hrdá. Pseudonym Lucia Bílá jej vymyslel jej niekdajší manažér Petr Hannig. „Mám rada obe mená, Luciu považujem skôr za prezývku. Už sa ma niekoľkokrát na úradoch pýtali, či si nechcem dať meno Lucie Bílá, ale nemám na to žiadny dôvod. Mám svoje meno Hana Zaňáková rada. Ak som niečo dokázala, tak to bolo práve preto, že som dcéra svojho otca Jozefa Zaňáka. Lucie Bílá je moja rola. Beriem to ako milú prezývku, na ktorú som si zvykla,“ tvrdí speváčka.

Herec Peter Sklár (51)

Pôvodné meno: Peter Perďoch

Otvoriť galériu
Peter Sklár
Zdroj: anc

Najznámejší televízny starosta z markizáckej Hornej Dolnej, herec Peter Sklár sa narodil ako Peter Perďoch. „Perďoch je priezvisko môjho otca, ktorý pochádza z Kysúc. Na vysokej škole som sa rozhodol, že si ho zmením po mame, ktorá sa za slobodna volala Sklárová. Kvôli herectvu sa mi to zdalo lepšie zapamätateľné a aj sa to lepšie vyslovuje. Sklár teda nie je pseudonym,“ prezradil o svojom pôvodnom priezvisku. S jeho rozhodnutím rodina nemala žiadny problém. „Otec moje rozhodnutie absolútne chápal a akceptoval to. Nedal na sebe znať, že by ho to trápilo. Moji dvaja synovia Matej (21) a Michal (20) sa už narodili s priezviskom Sklár,“ vysvetlil herec.

Hitmaker Michal David (58)

Pôvodné meno: Vladimír Štancl

Otvoriť galériu
Michal David
Zdroj: Maroš Herc, Nový Čas

Autor hudby k filmom Láska z pasáže či Diskopříběh, spevák nesmrteľných hitov Céčka, Mejdan, Poupata a mnohých ďalších sa narodil ako Vladimír Štancl do známej cirkusantskej rodiny. Netají sa tým, že si zmenil meno z praktických dôvodov. „Vladimír Štancl bolo totiž ťažko vysloviteľné v zahraničí. Pseudonym sme vymysleli spolu s kapelníkom Krokov Františkom Janečkom. Michal preto, že mám sestru Michaelu a David preto, že bol David a Goliáš a ja som ten menší,“ vysvetlil už dávno hitmaker, ktorý sa netají tým, že so svojím bývalým menom mal neustále ťažkosti. „Na pošte mi napríklad nechceli vyplatiť honoráre, pretože mi ich agentúry posielali na Michala Davida. Meno Michal David mám teda od roku 1978 aj v občianskom preukaze.“

Speváčka Dara Rolins (46)

Pôvodné meno: Darina Gambošová

Otvoriť galériu

Všetci vieme, že dnešná sexica Dara Rolins bývala kedysi Darinkou Rolincovou. Ani to však nebolo jej pravé meno! „Môj dedko sa volal Rolinec, ale prišiel o oboch rodičov a bol sirota. Osvojila si ho rodina Gambošovcov, preto mal ich meno, a tak aj môj ocino. Keď dedko umieral, poprosil môjho otca, aby si vzal naspäť meno nášho rodu Rolinec,“ vysvetlila Dara, ktorá sa potom volala Darina Rolincová. Meno si zmenila aj v 90. rokoch, keď podpísala zmluvu na nahratie anglického albumu so zahraničnou firmou. Album vyšiel v rôznych krajinách a aby sa meno ľahšie vyslovovalo aj cudzincom, zvolila zvučné meno Dara Rolins. A toto meno má speváčka aj zapísané v občianskom preukaze.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite
 Na proteste proti zákonu o zahraničnom vplyve bolo v Tbilisi vyše 20.000 ľudí.
Foto
Gruzínskom sa ozývajú výkriky skandovania: Desiatky tisíc ľudí vybehlo do ulíc! Situácia je vážna, čo sa tam deje?
Vlajka Kataru (ilustračné foto).
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa: Môžu za to konflikty? Najhoršie na tom skončí táto krajina!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť