Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.02.2019 05:45 | Správy | Domáce správy

Paralyzovaný Ústavný súd, zvolenie sudcov pochoval Fico: Aké scenáre sú na stole?

Nechutný politický boj spôsobil, že parlament ani v druhej voľbe nevybral žiadneho z 38 kandidátov na ústavných sudcov. Už zajtra pritom po 12 rokoch končí funkčné obdobie deviatich z nich a Ústavný súd sa tak pripravuje na krízové riešenie.

Počas štvrtkových rokovaní koalície sa pritom spočiatku črtala dohoda, no napokon Robert Fico (54) spolu s poslancami Smeru odmietli hlasovať za vyrokovaných kandidátov. K nim sa pridali aj fašisti z Kotlebovej ĽS-NS, ktorí taktiež nevybrali ani jedného z kandidátov.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Vo štvrtok ráno zasadol ústavnoprávny výbor, aby sa v ňom poslanci dohodli, či budú sudcov voliť tajne, alebo opäť verejne. Napriek protestom Smeru zákonodarci usúdili, že voľba sa vykoná pod dohľadom verejnosti. Krátko na to mal začať aj samotný výber ústavných sudcov, no koalícia pre vnútorné nezhody rozhodla, že hlasovať sa bude až o piatej popoludní.

Počas dňa niekoľkokrát zasadali šéfovia všetkých strán, pričom spočiatku sa zdalo, že na vlastných kandidátoch sa dohodne aj koalícia. Podľa kuloárových informácií mali šesť potenciálnych sudcov, ktorým by pridelili potrebné hlasy, aby zostal funkčný Ústavný súd. To potvrdil aj predseda Mosta Béla Bugár.

 

„Ak prišlo k nejakej zmene v klube Smeru, tak o nej neviem a ideme hlasovať,“ avizoval. Táto dohoda však vznikla bez Roberta Fica, ktorý sa podľa Denníka N nachádzal na pohrebe matky bývalého šéfa SIS Jána Valka. Fico sa k hlasovaniu odmietol vyjadriť a zaútočil na novinárov. „Vy ste najväčší zločinci, vy ste v tejto republike napáchali najviac škody,“ povedal a skryl sa v útrobách parlamentu.

Opozícia v podobe SaS, OĽaNO, Sme rodina a nezaradení poslanci sa dohodli na vlastnej desiatke mien, ktorú plánovali podporiť. „Opäť ukazujeme, že sme zodpovední, dnes máme širšiu dohodu štyroch politických zoskupení,“ vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič.

Jednotní Smer a fašisti

Večerná voľba ústavných sudcov tak bola do poslednej chvíle otvorená. Už prvé reakcie však hovorili o tom, že parlament napriek snahe o dohody nezvolí nikoho. Poslanci Smeru totiž vhadzovali neplatné lístky, fašisti Mariana Kotlebu sa pri všetkých kandidátoch zdržali. „Poslanci Smeru fakticky zablokovali voľbu. My sme volili tak, ako sme sa dohodli. Nerozumieme tomu, nemyslíme si, že je to zodpovedné takýmto spôsobom zablokovať fungovanie Ústavného súdu,“ povedal Béla Bugár.

Priznal, že najbližšie dva mesiace ostane inštitúcia paralyzovaná. Zároveň potvrdil, že koalícia je v kríze. „Náš vzťah je dnes na bode mrazu, zajtra-pozajtra to môže byť inak. Počul som rôzne narážky, že potom bude menšinová vláda či predčasné voľby. So mnou Fico nekomunikuje. Ak sa vzchopí Smer, máme šancu navoliť 18. Fico nebol na rokovaniach. Mal prísť včera o druhej, neprišiel. Mal prísť dnes ráno, neprišiel,“ dodal Bugár.

Prezident Andrej Kiska, ku ktorému mali následne putovať zvolení kandidáti, aby z nich vybral polovicu, neskrýval sklamanie. „Vládna väčšina ignorovala svoju základnú zodpovednosť voči ľuďom — normálne pracovať, normálne pracovať tak, aby štát a jeho ústavné inštitúcie normálne fungovali,“ povedal Kiska.

„Koalícia strán Smer-SD, SNS a Most-Híd chladnokrvne ochromila najdôležitejšiu súdnu inštanciu na Slovensku – Ústavný súd. Základné práva a slobody občanov sa ocitli vo vážnom ohrození,“ tvrdia z SaS.

Ako vyzerá ústavná kríza

Ústavný súd SR má za zvyčajných okolností 13 členov. V sobotu končí 9 z nich, čiže zostanú len štyria. Aby plénum bolo uznášaniaschopné, je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých sudcov - čiže minimálne sedem. Štyria zostávajúci sudcovia tak nedokážu zabezpečiť rozhodovanie o všetkých prípadoch, ktoré sa na najdôležitejšiu súdnu inštitúciu v krajine dostanú. Sami sa pripravujú na krízový scenár.

Končí: 9 sudcov

Zostáva: 4 sudcovia

Spolu: 13 sudcov

Aké scenáre sú na stole

1. nová voľba sudcov v priebehu dvoch mesiacov - parlament musí začať sudcov voliť úplne nanovo. Prihlásiť sa opäť môže aj Fico. Ústavný súd zostane ochromený na minimálne dva mesiace.

2. predĺženie funkčného obdobia súčasným sudcom - tí končia už zajtra a parlament tak nemá dostatok času a ani hlasov na prijatie ústavného zákona. Fico však avizoval, že podľa neho možnosť existuje - nepovedal však aká.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce