Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.02.2019 17:00 | Správy | Politika
FotoOnline

Poslanci opäť nezvolili kandidátov na ústavných sudcov: Ficov skrat pred novinármi

Poslanci NRSR opäť hlasovali o kandidátoch na ústavných sudcov.

Po utorňajšom neúspešnom pokuse plénum opäť volilo kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Voľba bola verejná. 

Poslanci parlamentu ani na druhý pokus nevybrali kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Opakovaná voľba sa vo štvrtok napokon konala o 17:00 a nie je o 11:00, ako bolo naplánované. Schválený bol návrh troch poslaneckých klubov Smer-SD, SNS a Most-Híd, ktorý predniesol Miroslav Číž. Posunutie volieb zdôvodnil intenzívnymi koaličnými rokovaniami a posunutím hlasovania sa vraj mali vytvoriť dobré podmienky pre voľbu. Poslanci mali na výber podobne ako v utorok 37 kandidátov. Hlasovací lístok bol platný iba vtedy, ak bolo zakrúžkovaných najviac 18 mien. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39.

Poslanci by mali vybrať 18 kandidátov a ponúknuť ich prezidentovi SR. Andrej Kiska z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na Ústavný súd SR. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov. Tesne pred prvým hlasovaním v utorok svoju kandidatúru stiahol expremiér Robert Fico.

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Druhá voľba ústavných sudcov
21:12

Online prenos z ďalšej neúspešnej voľby kandidátov na ústavných sudcov sa končí. Ďakujeme za pozornosť.

21:02

"Je pre mňa neakceptovateľné, a teraz už nerealizovateľné predlžovať mandát súčasným sudcom, preto v čo najkratšej dobe očakávam od predsedu NR SR vyhlásenie ďalšieho kola voľby," uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) s tým, že jeho rezort urobil všetko pre "transparentný a diskutovaný" proces voľby, čo sa podľa neho podarilo v podobe verejných hearingov s live prenosom, posilnenia kompetencií prezidenta SR, rozšírenia navrhovateľov kandidátov. "Preto ma mrzí prístup istých politických strán, ktoré majú finálnu voľbu vo svojich rukách," povedal minister, podľa ktorého strana Most-Híd vyvinula maximálne úsilie na nájdenie dohody na vhodných kandidátoch ÚS a podporila tiež verejnú voľbu.

20:58

Právnik Jozef Vozár z Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied považuje nezvolenie kandidátov na ústavných sudcov za "neuveriteľnú aroganciu moci”, aká nemá obdobu od Mečiarových amnestií. Uviedol to pre TASR.

Ústavný sudca a bývalý podpredseda ÚS Eduard Bárány zase načrtol najčiernejší scenár po neúspešnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Prečítajte si ich reakcie tu.

20:31

Do Fica sa kvôli neúspešnej 2. voľbe kandidátov na ústavných sudcov pustili aj politológovia. A servítku si pred ústa rozhodne nedávali! Čítajte ich reakcie tu.

20:12

"Z 37 kandidátov bolo možné zvoliť 18 vhodných kandidátov na ústavných sudcov. Zablokovanie voľby a znefunkčnenie ústavného súdu je nezodpovedný hazard so spravodlivosťou na Slovensku," povedal právnik Peter Wilfling z organizácie Via Iuris v reakcii na voľbu kandidátov na ústavných sudcov v parlamente.

20:10

Poslanec za Sme rodina Peter Pčolinský čakal, že koalícia zvolí aspoň pár kandidátov na ústavných sudcov, strana Smer-SD podľa neho zjavne nemá záujem, aby bol Ústavný súd (ÚS) SR funkčný.

Pčolinský podľa vlastných slov netuší, čo svojím hlasovaním poslanci Smeru-SD sledovali. "Mne to veľkú logiku nedáva. Neviem si to vysvetliť, lebo si myslím, že najsilnejšia vládna strana by mala mať záujem, aby bol ústavný súd funkčný. Zjavne ten záujem nemá, keď aj v opakovanej voľbe nevolili nikoho," uzavrel.

20:08

Ústavný súd bude dva mesiace neuznášaniaschopný. Nie je zodpovedné takto ho zablokovať. Smer-SD urobil zlé rozhodnutie. Povedal to predseda Mosta-Híd Béla Bugár po tom, čo parlament ani v opakovej voľbe kandidátov na ústavných sudcov. A vo svojej reakcii neskôr poriadne pritvrdil. Viac tu.

19:49

Voľba kandidátov na ústavných sudcov je zložitá, ani pápež nie je zvolený na prvýkrát. Takto reagoval poslanec Smeru-SD Miroslav Číž na to, že parlament nezvolil ani v opakovanej voľbe kandidátov na ústavných sudcov.

Číž uviedol, že sa v koalícii diskutovalo o tom, že by sa dohodli na zvolení šiestich kandidátov. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár tvrdí, že dohoda bola, jeho strana a SNS ju dodržali. Číž dohodu nepotvrdil. "Bol to jeden z variantov," uviedol.

19:43
Koalícia strán Smer-SD, SNS a Most-Híd chladnokrvne ochromila najdôležitejšiu súdnu inštanciu na Slovensku – Ústavný súd (ÚS) SR. Základné práva a slobody občanov sa ocitli vo vážnom ohrození. Vyhlásila to opozičná SaS v reakcii na to, že parlament ani v opakovanej voľbe nezvolil kandidátov na ústavných sudcov. Väčšine, teda deviatim z 13 sudcov ÚS SR, sa v sobotu 16. februára skončí funkčné obdobie. Viac z reakcie Sulíka a spol. čítajte tu.
19:32

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) sa k aktuálnej situácii vyjadrí počas piatka 15. februára. V reakcii na voľbu kandidátov na ústavných sudcov v parlamente to pre TASR uviedla jeho hovorkyňa Patrícia Macíková.

19:23

Výsledok hlasovania poslancov, ktorí opäť nevybrali žiadneho kandidáta, označil Kiska za veľkú ranu pre dôveru ľudí v schopnosť politikov poctivo spravovať štát. "Povinnosťou Národnej rady — a teda zodpovednosťou vládnej parlamentnej väčšiny — bolo zvoliť 18 kandidátov, z ktorých som ako prezident mal vybral deväť sudcov. Národná rada, a teda parlamentná väčšina, si túto povinnosť nesplnila," skonštatoval. Prezident v reakcii na hlasovanie nešetril kritikou, viac nájdete tu.

19:13

Opätovné nezvolenie kandidátov na ústavných sudcov je podľa politického analytika ústavnou krízou. „Celkovo to znamená, že parlament si neplní svoju zákonnú úlohu. Jeho základnou úlohou totiž je, aby fungoval štát a všetky jeho zložky,“ povedal pre agentúru SITA. Aké scenáre podľa neho môžu teraz nastať, čítajte tu.

18:54

Líder OĽaNO Igor Matovič povedal, že koalícia pritom bola dohodnutá na niekoľkých menách, ktoré by mohla zvoliť a ústavný súd by nebol nefunkčný. Túto dohodu podľa Matoviča však neodobril predseda Smeru-SD Robert Fico, a tak z nej napokon nič nie je.

Matovič nevidí dôvod na predlžovanie mandátu dosluhujúcim ústavným sudcom. "V sobotu končí ústavný súd a nedá sa to predĺžiť," vyhlásil a vyzval premiéra Pellegriniho, aby ukázal Ficovi, kde je jeho miesto, prevzal Smer-SD a zabezpečil funkčnosť Ústavného súdu SR.

18:51

"Vládna koalícia dostala Slovensko do chaosu. Celý tento chaos je len mocenským záujmom ľudí, ktorí neváhajú obetovať štát, záujmy občanov. Neváhajú obetovať pre svoje ambície Slovensko. Títo ľudia ťahajú Slovensko do zmätku," zdôraznila predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová.
      Autorom Ústavy SR podľa jej slov ani nenapadlo, že sa môže stať, že parlament nezvolí kandidátov a neponúkne ich prezidentovi. "Povinnosťou Národnej rady SR je vybrať 18 kandidátov a z nich prezident vyberie deviatich. Ústava nepredpokladá, že by si poslanci túto povinnosť nesplnili," poznamenala.

18:50

Ústavný súd bude od nadchádzajúceho víkendu, kedy sa skončí funkčné obdobie deviatich z celkového počtu 13 sudcov, paralyzovaný. Viac sa dočítate tu.

18:12

Poslanci si prevzali 143 hlasovacích lístkov, z ktorých piati ho naspäť neodovzdali. Platných bolo 89 hlasovacích lístkov a 49 ich bolo neplatných.

18:08

Poslanec Smeru-SD Ľubomír Vážny vhodil prázdny hlasovací lístok, pretože nie je stotožnený s verejným hlasovaním.

18:02

Poslanec Smeru-SD Dušan Muňko hovorí, že hlasoval, prázdny lístok teda nevhodil. Zamýšľa sa nad tým, čo by bolo, keby ostatní koaliční partneri hlasovali s opozíciou, prečo by vtedy mali zostávať v koalícii.

17:57

Poslanec Smeru-SD Miroslav Číž „hlasoval a zároveň nehlasoval“. Vysvetli, že vhodil prázdny hlasovací lístok. Podľa Smeru-SD totiž voľby ústavných sudcov má byť tajná. Ako povedal novinárom, uvidíme po voľbe kandidátov na ústavných sudcov, v akej kondícii je koalícia. Podľa Číža bude ďalšie kolo volieb sudcov. Zároveň uviedol, že predlžovanie mandátu súčasných sudcov je už na stole.

17:55

Poslanci opäť nezvolili ani jedného kandidáta na ústavného sudcu. 

17:52

Poslanec strany Sloboda a Solidarita Martin Klus si myslí, že ani v opakovanej voľbe ústavných sudcov nebude zvolený žiaden kandidát.

17:51

Predseda Smeru Robert Fico nazval novinárov najväčšími zločincami. „To, čo ste napáchali, tu nespôsobí 100 tornád,“ vyhlásil. Poslanec Smeru Dušan Muňko novinárom povedal, že keby volila koalícia s opozíciou nevie, prečo by Smer zostával vo vláde.

Poslankyňa Slovenskej národnej strany Eva Antošová hlasovala tak, aby parlament zvolil aspoň šiestich kandidátov na sudcov ústavného súdu. „Či sa ale stretnem v hlasovaní s inými poslancami, to neviem. Robila som tak, ako som najlepšie vedela. Čo robia poslanci Smeru, to nie je otázka na mňa,“ povedala..

17:44

Voľba sa skončila. Spočítavajú sa hlasy. 

17:30

Poslanecký klub Smeru-SD podľa Jána Podmanického hlasuje pravdepodobne ako v prvom kole. V utorok pri prvej voľbe sudcov Ústavného súdu SR poslanci Smeru vhadzovali prázdne hlasovacie lístky, teda ich hlasy boli neplatné. Ako Podmanický povedal novinárom, verejná voľba je nedemokratická a Smer trvá na tajnej voľbe. Sám odovzdal opätovne prázdny lístok.

Opoziční poslanci podľa Martina Klusa (SaS) trávia pri hlasovaní oveľa viac času ako vládni poslanci.

17:26

Poslanecký klub Slovenskej národnej strany (SNS) dostal podľa podpredsedu SNS Antona Hrnka inštrukcie a podľa tých volil. Ako povedal novinárom, o dohode v koalícii alebo dohode so Smerom-SD o voľbe kandidátov na ústavných sudcov nevie.

Väčšina poslancov SNS v utorok v prvom kole volieb vhadzovala neplatné hlasovacie lístky. „Ak som sa nepomýlil, tak som odovzdal platný hlas,“ dodal Hrnko. Poslanci NR SR začali o 17:00 v opakovanej voľbe voliť kandidátov na ústavných sudcov. Tak ako v prvom kole poslanci kandidátov volia verejne.

17:19

Líder vládnej strany Most-Híd Béla Bugár uviedol, že koalícia sa dohadovala na zvolení šiestich mien pri voľbe nových ústavných sudcov. Bugár zároveň potvrdil, že medzičasom zasadal poslanecký klub strany Smer-SD a nevie, či prišlo k nejakým zmenám.

Podľa Bugára by sa zvolením šiestich mien vyhlo zablokovaniu Ústavného súdu SR s tým, že zoznam by bol posunutý prezidentovi Andrejovi Kiskovi. "Ak prišlo k nejakej zmene v klube Smeru, tak o nej neviem a ideme hlasovať," uviedol Bugár. Na otázku, či hrozí rovnaký scenár ako v utorok, teda že nebude zvolený žiaden kandidát, odpovedal tak, že je to možné.

17:13

Poslanci volia kandidátov na ústavných sudcov, koaliční lídri dohodu na menách, ktorých by koalícia mohla podporiť, zatiaľ nepotvrdili.

"Máme dohodu na klube, ideme voliť," povedal za Most-Híd podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar pred hlasovaním. K dohode koalície a zoznamu mien sa nevyjadril. Situácia sa podľa jeho slov ukáže po hlasovaní. V Smere-SD viacerí naďalej odmietajú verejnú voľbu, mali by, tak ako pri prvom kole, vhadzovať prázdne lístky.

17:06

Podľa portálu Aktuality.sk sa koalícia na spoločných kandidátoch napokon nedohodla.

17:04

Opozičné strany SaS, OĽaNO, Sme rodina a viacerí nezaradení poslanci sa zhodli na desiatich kandidátoch na ústavných sudcov, za ktorých budú vo štvrtok v pléne hlasovať. Ich mená odmietli predstavitelia opozície konkretizovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári