Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.02.2019 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

eKasa sa nezadržateľne blíži: O2 ponúka komplexné riešenie

Od 1. apríla vzniká pre podnikateľov nová povinnosť vo forme eKasy, teda napojenia všetkých pokladníc do systému finančnej správy. Podnikatelia mali doteraz možnosť napojenia sa na systémy finančnej správy dobrovoľne v podobe virtuálnych registračných pokladníc, po novom bude online pripojenie na finančnú správu povinné pre všetkých, ktorí používajú elektronické registračné pokladnice.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Podnikateľom nepribudne len nová povinnosť, ale aj nové riešenie pokladníc, ktoré im môžu uľahčiť život. Ako pokladnice budú totiž môcť využívať nielen klasické elektronické RP, ale aj tablet, mobil či počítač. Starosť s výmenou pokladne nebudú mať majitelia virtuálnej RP, keďže sú už online napojení na systém finančnej správy. Od 1. 4. budú mať túto povinnosť všetci noví používatelia pokladníc. Projekt začne celoplošne fungovať od 1. 7. 2019.

Otvoriť galériu

Transparentnosť aj inovácie

Štát očakáva, že online pripojenie do systému finančnej správy priniesie zvýšenie transparentnosti výberu daní. Podnikatelia zase očakávajú zjednodušenie komunikácie so štátom, ale aj potenciál pre inovácie či jednoduché ovládanie. Všetky bločky z pokladníc budú po novom obsahovať aj QR kód, ktorý jednoduchým spôsobom umožní overiť pravosť a platnosť podkladničného dokladu. „Cieľom online napojenia registračných pokladníc na portál finančnej správy je zabrániť podvodom pri evidovaní tržieb. Kontrolami finančnej správy sa zistilo, že sa v praxi používajú neautorizované pokladnice, upravujú sa pokladničné výkazy a pokladničné doklady alebo sa poškodzujú dátové úložiská,“ vysvetlila Mária Sameková, členka prezídia Slovenskej komory daňových poradcov.

Otvoriť galériu
Zariadenie O2 pre systém eKasa.
Zdroj: Martina Juríčková

Nová povinnosť – nová starosť?

„Starosť s výmenou pokladne nebudú mať majitelia virtuálnej registračnej pokladne. Ich nečaká žiadna zmena ani prechod na iný systém, keďže už sú online napojení na systém finančnej správy. V súčasnosti sa používa asi 40 000 VRP,“ uviedla Mária Sameková. Podľa údajov finančnej správy a Slovenskej komory daňových poradcov je v súčasnosti v prevádzke vyše 230 000 elektronických registračných pokladníc. Okolo 90 000 kusov budú podnikatelia prispôsobovať cez aktualizáciu softvéru.

Otvoriť galériu

Česko prešlo na eKasu pred 2 rokmi

V Českej republike už systém elektronickej evidencie tržieb (EET), teda eKasy, platí od decembra 2016. Zavedenie systému so sebou prinieslo aj viacero výhod. „České reštaurácie po štarte elektronickej evidencie tržieb začali výrazne viac prijímať platby kartou,“ povedal výkonný riaditeľ Asociácie prevádzkovateľov mobilných sietí v Česku, Jiří Grund. Nutnosť online pripojenia využili tamojší mobilní operátori, ktorí priniesli ucelené riešenia. „Aj na tomto trhu došlo k liberalizácii, ktorá mala za následok zníženie cien registračných pokladní,“ doplnil Grund. Na systéme elektronickej evidencie už funguje aj Chorvátsko od 2013.

Otvoriť galériu

eKasa na Slovensku

Systém eKasy založený na skúsenostiach z Českej republiky a Chorvátska prinesie na Slovensko aj operátor O2. Okrem kompletného riešenia pokladne, POS terminálu a tlačiarne odskúšaného na českom aj chorvátskom trhu vie operátor poskytnúť, samozrejme, automatické pripojenie na dátovú sieť. „Sme pripravení ponúknuť podnikateľom komplexné riešenie eKasy, ktoré zahŕňa nielen pripojenie, ale aj zariadenia spolu s doplnkovou výbavou. Využívame pri tom skúsenosti z Česka a Chorvátska prispôsobené pre rôznych podnikateľov – od drobných živnostníkov až po veľké prevádzky,“ hovorí Tomáš Masár, riaditeľ stratégie O2.

Otvoriť galériu

Pripojenie na sieť

Pripojenie O2 zabezpečí prostredníctvom svojej siete, ktorá je dostupná pre vyše 99,3 % populácie. „Ako operátor vieme zabezpečiť pripojiteľnosť. Okrem toho sme sa rozhodli, že dáta potrebné na komunikáciu s finančnou správou poskytneme zadarmo aj na iných službách, s cieľom prispieť na vlastné náklady k rozvoju digitalizácie. Našim cieľom je, aby prechod na eKasu bol pre podnikateľov bezproblémový, preto chceme čo najviac vyjsť podnikateľom aj štátu v ústrety a nespoplatňovať prenesené dáta pri komunikácii s finančnou správou,“ vyhlásil Tomáš Masár.

Otvoriť galériu

Cena pod očakávania

Až tretina podnikateľov očakáva vysoké vstupné náklady – 200 až 1000 eur, pričom vyše 20 % si myslí, že náklady budú vyššie ako 300 eur. „Našim cieľom je, aby sme prišli s najvýhodnejším riešením, ktoré podnikateľov nielenže nezaťaží, ale odbremení od rôznych povinností. Tým je aj úvodná platba, ktorá bude predstavovať 2 eurá a zvyšok umožníme podnikateľovi platiť formou splátok,“ hovorí Tomáš Masár.

Mesačná platba za eKasu bude 25 eur, v čom je zarátaná splátka zariadenia (5eur/mes.) a celková služba eKasy (licencia za softvér, chránené úložisko, aktualizácie, technická podpora a pripojenie zariadenia). Cena zariadenia pri platbe v hotovosti je 218 eur, ktorú si zákazník môže znížiť ešte o bonus vo výške 96 eur pri jej dvojročnom využívaní.

V tomto momente prebieha certifikácia zariadenia finančnou správou a O2 by zariadenie chcelo dať podnikateľom k dispozícii koncom marca, t. j. ešte pred vznikom povinnosti 1. apríla 2019.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú