Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Výjazdové rokovanie vlády v Revúcej: Pellegrini a spol. prisľúbili okresu 1,43 milióna eur

Sumu 1,43 milióna eur rozdelí vláda SR obciam a subjektom v okrese Revúca, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté. Kabinet o tom rozhodol na utorkovom výjazdovom zasadnutí v okresnom meste, kde sa zaoberal realizáciou akčného plánu rozvoja okresu Revúca.

Pôvodný plán, ktorý počítal s rozdelením jedného milióna eur, zvýšil kabinet o príspevok 30 000 eur pre Múzeum Prvého slovenského gymnázia v Revúcej a ďalších 400 000 eur pre revúcku nemocnicu. Ten môže použiť na kúpu zdravotníckej techniky aj rekonštrukcie objektov. „Sme v regióne, ktorý je naozaj veľmi ďaleko od ostatných väčších miest a väčších nemocníc. Občania v Revúcej majú právo žiť s pocitom, že ak sa im niečo akútne stane, alebo sa im akútne zhorší zdravotný stav, dostane sa im dobrej zdravotnej starostlivosti,“ zdôvodnil zvýšenie príspevku premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Otvoriť galériu

Z pôvodného milióna eur dostane najväčší diel mesto Revúca, konkrétne 200 000 eur, ktoré pôjdu na rekonštrukciu ciest a chodníkov. Na nákup komunálnej techniky pre mestský podnik v Tornali je odsúhlasených 100 000 eur. Vláda ďalej pridelila sumu 90 000 eur na rekonštrukciu obecného kaštieľa v Licinciach.

Ako premiér ďalej spomenul, ďalším cieľom vlády je, aby ministerstvo dopravy zavŕšilo proces preklasifikovania komunikácií II/531 Tisovec – Červená Skala a II/532 Muráň – Tornaľa na cesty prvej triedy, čo kabinet prisľúbil ešte v roku 2016. „Ten proces stále nie je ukončený. Preto sme dali ministerstvu termín, aby do 30. júla tohto roku to už bolo vybavené,“ uviedol Pellegrini.

 

Súčasne spomenul aj Okresný úrad (OÚ) v Revúcej, kde podľa neho vznikajú určité problémy, keďže ide o úrad tretieho typu. „To znamená, že nie je plnohodnotný a ukazuje sa, že pri konkrétnych životných situáciách tam ľudia nevybavia všetko na prvýkrát. Mnohí sú poslaní do Rimavskej Soboty, kde cestujú viac ako 50 kilometrov pre nejaké potvrdenie,“ načrtol premiér. Túto situáciu považuje za neakceptovateľnú a ministerstvo vnútra preto podľa neho dostalo úlohu spomínaný problém vyriešiť. „Či už zmenou legislatívy, alebo nejakým nariadením, prípadne splnomocnením, aby pracovníci revúckeho OÚ mohli prijímať a vydávať právoplatné rozhodnutia a nenútili sme ľudí cestovať do iného okresu,“ dodal.

Otvoriť galériu

Aj v Revúcej sa podľa Pellegriniho ukazuje, že prístup zospodu a špeciálne akčné plány prinášajú výsledky. „Miera nezamestnanosti, ktorá tu niekedy predstavovala vyše 32,5 percenta, je dnes niekde na úrovni 13,7 percenta a trend je pozitívny,“ zdôraznil. Pripomenul tiež, že kabinet zasadol v tomto meste tretíkrát za 2,5 roka, pretože takéto rozhodnutia sa nedajú prijímať z Bratislavy.

Ako pokračoval podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD), v Revúckom okrese bolo ambíciou vytvoriť do roku 2020 spolu 1 100 nových pracovných miest. „K 31. decembru 2018 bolo v tomto okrese vytvorených už 1 567 nových miest,“ konkretizoval. Okrem toho sa podľa neho v okrese plánovalo využiť z eurofondov do roku 2020 celkovo viac 23 miliónov eur, ale zmluvne viazaných je už teraz takmer 32 miliónov eur.

„Čo sa týka regionálneho príspevku, teda peňazí štátu, do roku 2020 mal okres plánovaných 3,8 milióna eur, aktuálne už má 1,87 milióna zmluvne viazaných. V súčasnosti, keď sme uľahčili proces čerpania regionálneho príspevku, je predpoklad, že všetky tieto peniaze sa vyčerpajú,“ doplnil Raši.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) považuje podľa vlastných slov za inšpirujúce číslo v oblasti zamestnanosti počet dlhodobo evidovaných nezamestnaných, ktorý za päť rokov klesol z 5 100 osôb na aktuálnych 1 700. „Veľmi pozoruhodné číslo a treba povedať, že to boli väčšinou ľudia len so základným vzdelaním,“ konštatoval.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu