Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.02.2019 18:01 | Správy | Domáce správy
Online

Škandalózna voľba ústavných súdcov: Smeráci vhadzovali prázdne lístky! Kiska reaguje

Poslanci parlamentu v utorok hlasovali o sudcoch Ústavného súdu SR, nezvolili ani jedného kandidáta. Voľba bola verejná, keďže na začiatku plénum neschválilo tajné hlasovanie, ktoré navrhovala skupina poslancov za stranu Smer-SD. Za bolo 52 poslancov, proti 64 a zdržalo sa 16.

Poslanci mali vybrať 18 kandidátov a ponúknuť ich prezidentovi SR. Andrej Kiska z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na Ústavný súd SR. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov. Tesne pred hlasovaním svoju kandidatúru stiahol expremiér Robert Fico.

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Voľba ústavných sudcov
21:12

Online prenos z voľby ústavných sudcov sa končí, ďakujeme za pozornosť. Pripomíname, že 2. kolo sa uskutoční vo štvrtok (14. 2.) o 11. hodine.

20:41

Predseda Smeru-SD Robert Fico robí obštrukcie, vymenovanie sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR nechce nechať na súčasnom prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Myslí si to líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. Z toho podľa Kollára vyplýva, že aj štvrtková opakovaná voľba kandidátov na ústavných sudcov bude zmarená. "Čo je nešťastné, lebo takto by sa politika nemala robiť. Robert Fico nám ukazuje, že týmto spôsobom nasleduje smutný osud Mečiara a Dzurindu," uzavrel.

20:36

Výsledky hlasovania lídrov koaličných aj opozičných strán sú známe. Ako hlasovali Fico, Danko, Bugár či Matovič, nájdete tu.

20:23

Rôzne druhy hlasovania aj nehlasovania, ako aj dohody hovoria podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Natálie Blahovej o tom, ako si koaliční poslanci vysvetľujú svoj záujem o Slovensko a o jeho spravodlivosť. "Bolo to tak dehonestujúce aj s predchádzajúcim príhovorom predsedu Smeru Fica, že nemôžeme hovoriť, že by mali koaliční poslanci skutočný záujem," uviedla.
      Blahová očakáva, že ani vo štvrtok sa nepodarí zvoliť žiadneho kandidáta na sudcu ÚS SR. "Voľbu budú koaliční poslanci nejakým spôsobom sabotovať. Očakávame, že takýto postup zopakujú toľkokrát, kým nebude zvolený taký prezident, ktorý vymenuje takých ústavných sudcov, akých si tam predstavuje koalícia," doplnila.

20:20

Robert Fico vzdal boj, do ktorého vôbec nemal vstupovať. Myslí si to nezaradený poslanec a niekdajší minister kultúry Ficovej vlády Marek Maďarič. Čo povedal o súčasnej koalícii, čítajte tu.

20:01

Ambíciou Mosta-Híd je naďalej zvoliť kandidátov na ústavných sudcov. Ideálne by bolo všetkých 18, ale úspech bude aj to, keď sa podarí zvoliť toľko kandidátov, aby ústavný súd nebol nefunkčný. Pre TASR to povedal predseda klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák. Reakciu Bugára si prečítajte tu.

19:50

Prezident SR Andrej Kiska očakáva, že Národná rada SR si v opakovanej voľbe splní svoju povinnosť a zvolí 18 kandidátov, z ktorých prezident vyberie deväť nových ústavných sudcov. TASR o tom informoval hovorca prezidenta Roman Krpelan. "Je to vec základného fungovania štátu a dôvery ľudí," tvrdí hlava štátu.

19:44

Expremiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico si spravil z ústavného súdu rukojemníka. Uviedla to po neúspešnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov predsedníčka poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veronika Remišová. Podľa nej bola utorňajšie voľba ukážkou, že Ficovi nejde o ľudí, o ich práva garantované ústavou, ale jedine o osobné ambície jedného človeka, Fica.

Svoj názor si povedal aj líder OĽaNO Igor Matovič. Čo všetko povedal na adresu expremiéra, čítajte tu.

19:25

Podozrenia, ktoré vznikli pri výbere kandidátov na ústavných sudcov, podľa prvého podpredsedu Slovenskej národnej strany Jaroslava Pašku možno vyvolali taký pocit nedôvery, že nebol zvolený žiadny kandidát. Ako povedal pre agentúru SITA, tieto podozrenia sa prelínali medzi koalíciou i opozíciou.

19:17

Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR má povedať, ako sa má vykonať opakovaná voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Žiada ho o to predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). "Výbor sa bude zaoberať otázkou, či má byť opakovaná voľba tajná alebo verejná," potvrdil pre TASR šéf výboru Róbert Madej. Dodal, že on svoj názor na to má, ale bude ho prezentovať na rokovaní výboru.

18:54

Druhé kolo voľby sa uskutoční vo štvrtok doobeda. Ľubomír Petrák zo Smeru-SD nevylúčil, že pokiaľ bude opäť verejné hlasovanie, znovu odovzdá prázdny hlasovací lístok. Ak by bola voľba tajná, nevylučuje iný spôsob hlasovania.

18:46

Smer-SD podľa Erika Tomáša spôsobom voľby, keď poslanci odovzdávali prázdne hlasovacie lístky, vyjadril svoj postoj k nedemokratickej verejnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Ako povedal Tomáš novinárom, Smer zároveň hlasovaním testoval, či koalícia funguje. „Z výsledku vyplýva, že sa vytvoril priestor na rokovanie. Budeme sa pokúšať o dohodu v koalícii,“ uviedol Tomáš.

18:44

Opakovaná voľba kandidátov na Ústavných sudcov SR sa v parlamente uskutoční vo štvrtok (14. 2.) o 11.00 h. Oznámili to zákonodarcovia v závere deviateho rokovacieho dňa 40. schôdze Národnej rady SR. Poslanci budú mať na hlasovacom lístku rovnaké mená.

18:26

Národná rada SR nezvolila kandidátov na ústavných sudcov. Na voľbe bolo prítomných 132 poslancov, 13 hlasovací lístok neodovzdali. Zo 119 odovzdaných lístkov bolo 53 neplatných a 66 platných.

Väčšina zákonodarcov koaličných strán Smer-SD a SNS odovzdala prázdne alebo znehodnotené hlasovacie lístky.

18:21

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) je presvedčený, že voľba kandidátov na ústavných sudcov by mala byť tajná a nie je spokojný s tým, že bola vybraná verejná voľba. Povedal to pre TASR po výjazdovom rokovaní vlády v Revúcej.

18:25

Aktuálne prebieha sčítavanie hlasov.

18:18

Voľba ústavných sudcov začala po 17. hodine. Ako však zistil portál Aktuality.sk od členov opozície, viacerí poslanci odovzdali nevyplnené či znehodnotené hlasovacie lístky. „Vyjadrili sme náš názor proti verejnej voľbe a to sa preukáže na výsledku," vysvetlil podpredseda Smeru-SD podľa portálu rozhodnutie poslancov vládnej strany vhadzovať nevyplnené lístky.

Hlasovanie prázdnym lístkom priznal napríklad Ľubomír Vážny zo Smeru-SD. Konal tak preto, že sa nestotožňuje s kandidátmi. Neprekáža mu, že by mal byť ústavný súd nefunkčný mesiac či dva, ak sa nezvolia kandidáti. Povedal, že sociálni demokrati mali pri hlasovaní voľnú ruku.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka