Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.02.2019 04:00 | Správy | Politika

Parlament vyberá ústavných sudcov: Bugár sa vzbúril proti tajnej voľbe Fica

Už o štyri dni sa končí 9 z 13 sudcov Ústavného súdu SR funkčné obdobie a hrozí jeho zablokovanie. Ešte stále však nie sú jasné nielen mená ich nástupcov, ale ani spôsob ich voľby.

Požiadavku verejného výberu kandidátov spočiatku požadovala len opozícia a koalícia chcela voliť tajne. Situácia sa však prekvapivo zmenila a na skrytej voľbe trvá už len Smer, zatiaľ čo bugárovci aj SNS pripúšťajú verejné hlasovanie. Dozvieme sa, kto bude hlasovať za Roberta Fica na Ústavnom súde?!

Ešte v polovici januára trvali v Moste na tajnej voľbe. Líder strany Béla Bugár (60) vtedy vysvetľoval, že je dôležité, aby kandidáti nevedeli, kto ich volí, a tak boli menej ovplyvniteľní. Po vyše troch týždňoch je však situácia už iná, bugárovci otočili a požadujú verejné hlasovanie. „Strana Most-Híd s hlbokým znepokojením a rozhorčením sleduje rôzne taktické hry v pozadí, ktoré sa rozohrávajú medzi niektorými stranami. Vyhlasujeme, že do týchto hier poslanci Mosta-Híd neboli a ani nie sú zapájaní,“ uviedla hovorkyňa Klára Debnár.

Otvoriť galériu
Reagovala tak na medializované špekulácie o rokovaniach medzi smerákmi a kotlebovcami. Podporou otvorenej voľby sa v pondelok pridal k svojmu koaličnému partnerovi aj šéf parlamentu a SNS Andrej Danko (44). „Národná rada SR má dostatočný počet mien na to, aby poslanci zvolili 18 uchádzačov. Verejne vyhlasujem, že mi je jedno, kto bude na Ústavnom súde SR. Jedinou podmienkou je odbornosť, preto budú mať poslanci SNS voľnú ruku. Tiež sa prikláňam k verejnej voľbe, o čom som ráno informoval koaličných partnerov,“ vysvetlil Danko a dodal, že prezidentovi predloží zoznam, ak aj zákonodarcovia nezvolia plný počet 18 kandidátov.

 

„Myslím si, že ak budú zvolení minimálne šiesti, mám povinnosť ich poslať kancelárii prezidenta,“ vyhlásil s tým, že ak by si z nich prezident Andrej Kiska vybral polovicu, Ústavný súd by so siedmimi členmi ďalej fungoval. Na tajnej voľbe však naďalej trvá najsilnejšia vládna strana Smer. „Smer-SD podporuje tajnú voľbu, ktorú považujeme za výdobytok a prejav demokracie. Zmenu formy – na verejnú – vnímame ako návrat do obdobia pred rok 1989,“ povedal hovorca Ján Mažgút.

Ako to môže dopadnúť

1. Súd funguje v plnom počte

- V parlamente zvolia 18 uchádzačov, Kiska si z nich vyberie 9 sudcov.

2. Súd je uznášaniaschopný

- Zákonodarcovia vyberú menej ako 18 mien (minimálne 6 uchádzačov). Prezident z nich určí 3 sudcov a počet členov sa doplní na 7 (poslanci by dodatočne doplnili sudcov, Ficovi by sa tak otvorila cesta na ÚS po zvolení nového prezidenta).

3. Ústavná kríza

- Z kandidátov vyberú poslanci menej ako 18 mien. Kiska z nich nevyberie žiadneho a bude žiadať doplnenie mien (o tom, či to môže, sa vedie medzi ústavnými právnikmi polemika).

Bugárova vzbura

22. 1. 2019

Tvrdím, že tajná voľbav týchto prípadoch je dôležitá preto, aby ten dotyčný nemal informáciu, že ty si ma podporil a ty nie.

11.2.2019

Poslanci klubu budú hlasovať za verejnú voľbu kandidátov v pléne NR SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: sita, Nový Čas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí