Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Dianka († 1,5) podľa úradu zomrela vinou lekárov: Zabíjali mi ju rovno pred očami!

Potvrdili sa ich najhoršie predtuchy! Jana (36) a Daniel (39) Jarašovci konečne dostali od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) odpoveď na otázku, prečo zomrel ich modrooký anjelik.

Takmer dva roky mala mamička pred očami chvíľu, keď držala svoju dcérku naposledy v náručí, až po okamih, keď im hlas na druhej strane oznámil, že ich dievčatko sa domov už nikdy nevráti. Podľa zistení úradu Dianke († 1,5) neposkytli v nemocnici v Galante zdravotnú starostlivosť správne, a preto rodičia žiadajú, aby za smrť ich dieťaťa niesol niekto zodpovednosť.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Príbeh šťastnej rodiny Jarašovcov sa prestal písať 10. októbra 2017, keď im z nemocnice oznámili, že ich malý anjelik navždy odišiel. Pochybnosti o spôsobe liečby nedali rodičom dlhé mesiace spávať, a preto nechali postup lekárov prešetriť kompetentným úradom. „Zabíjali mi ju rovno pred očami a ja som im dôverovala, pokorne som si myslela, že vedia, čo robia,“ zadúša sa plačom mama Janka.

Jej najhoršie obavy sa potvrdili, keď dostala do rúk výsledky z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. V nich sa jednoznačne konštatuje, že zdravotná starostlivosť v nemocnici Galante nebola poskytnutá správne.

 

„U jedenapolročného dieťaťa s diagnózou akútnej gastroenteritídy a kolitídy neboli realizované žiadne laboratórne vyšetrenia v čase prijatia, ani po zhoršení stavu v ten istý deň. Nebola správne liečená dehydratácia s poruchou elektrolytovej rovnováhy a acidobázy,“ píše v správe riaditeľka úradu Eva Somogyiová. „Keby jej primár dal hneď v prvý deň infúziu, žila by,“ myslí si nešťastná matka.

Otvoriť galériu

Hralo sa o čas

Dievčatko už v tom čase trpelo smrteľným rotavírusom, ktorý zrejme chytilo pri predošlej hospitalizácii v nemocnici v Žiari nad Hronom. „Netušila som, že v  tejto nemocnici bol rotavírus. Keby som to vedela, nedovolím, aby ju tam hospitalizovali. Nedali mi absolútne žiadnu možnosť zachrániť ju,“ prezradila mamička s ťažkým srdcom. V zistení úradu sa konštatuje nielen absencia laboratórnych vyšetrení, ale aj zle zvolená infúzna liečba. „Nevhodne zvolený infúzny roztok v počiatočnej fáze zvyšoval riziko vzniku akútnej hyponatriémie. Kľúčovým faktorom bol čas,“ konštatuje správa.  

Didka bojovala s chorobou jedenásť dní. Jej mama počas hospitalizácie niekoľkokrát upozorňovala lekárov, že niečo nie je v poriadku. „Nočný lekár jej nasadil smrtiacu liečbu a neatestovaná lekárka nevidela, že upadá do kómy, len sa opýtala, či býva taká bledá,“ spomína na posledné chvíle s dcérkou Jana.

Čo na to zodpovední

Prevoz vrtuľníkom do Bratislavy dával rodičom určitú nádej na záchranu. Dievčatku, ktoré bolo v kóme, mali otvoriť lebku a znížiť tlak. Po prevoze však bolo už neskoro. „Mala taký vysoký tlak, že neurológovia potvrdili, že je už mŕtva,“ hovoria rodičia o najsmutnejšej správe života s tým, že po 48 hodinách museli dať povolenie na odpojenie od prístrojov. Už vtedy sa obrátili nielen na kompetentné úrady, ale aj na políciu.

Otvoriť galériu

„Vyšetrovateľ začal vo veci trestné stíhanie pre prečin usmrtenia a pribral znalcov,“ uviedla trnavská krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová a dodala, že spis má na stole dozorujúci prokurátor. Vedenie nemocnice v Galante napriek konštatovaniam ÚDZS tvrdí, že postupovali správne a rotavírusy sú nepredvídateľné ochorenia. „Žiadne peniaze mi Didku už nevrátia, ale bez žaloby na nemocnicu nedosiahneme spravodlivosť,“ uzatvára so smútkom Jana.

Čo je rotavírus?

Rotavírus je najčastejšia príčina závažných hnačkových ochorení u dojčiat a malých detí na celom svete vrátane európskych krajín. Ide o značne rezistentný vírus. Najťažší priebeh ochorenia býva u detí vo veku 6 - 24 mesiacov. Rotavírusy sú nepredvídateľné, môže nastať až kóma. Aj v zariadeniach s dobrým hygienickým štandardom je účinnosť protiepidemických opatrení pomerne nízka. Jedinou prevenciou vzniku klinicky významnej infekcie je očkovanie.

Priebeh Diankinho ochorenia: 

August 2017

- sucho pokašliava, užíva lieky

30. 9. 2017

- hospitalizovaná na detskom oddelení v Žiari nad Hronom, kde je prítomný rotavírus

4. 10. 2017

- prepustená domov s diagnózou obštrukčná bronchitída

6. 10. 2017

- hospitalizovaná v nemocnici v Galante s diagnózou gastroenteritída a kolitída, zápal žalúdka a čriev infekčného pôvodu

7. 10. 2017

- dostáva kŕče, opúchajú jej viečka, dochádza k poruche dýchania, dieťatko napájajú na umelú pľúcnu ventiláciu, upadá do bezvedomia

7. 10. 2017

- prevoz do Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave

10. 10. 2017 O 10.13 HOD.

- dievčatko odpojili od prístrojov, príčina smrti: ťažký edém mozgu

4 najzávažnejšie pochybenia

Podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

1. Pri príjme pacientky neboli realizované žiadne laboratórne vyšetrenia.

2. Ani pri zhoršení stavu neboli urobené základné laboratórne vyšetrenia krvi.

3. Lekár indikoval infúznu liečbu bez poznania aktuálneho sérového ionogramu.

4. Od začiatku hospitalizácie mal byť zvolený infúzny spôsob rehydratácie.

Nemocnica tvrdí, že nepochybila

Otvoriť galériu
Tomáš Kráľ
Zdroj: anc

Je nám úprimne ľúto, že napriek závažnej diagnóze naši lekári nakoniec nedokázali malej pacientke pomôcť. Sme presvedčení, že zdravotná starostlivosť bola poskytnutá správne, a preto sme namietali proti pochybeniam, ktoré nám vyčítal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Rotavírusy sú nepredvídateľné a spôsobujú potenciálne závažné ochorenia.

Chceme poukázať na skutočnosť, že úradom tvrdené pochybenia pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti nemali príčinnú súvislosť so samotným úmrtím. Toto bol jeden zo smutných prípadov, keď ani maximálna snaha lekárskeho tímu a správne zvolený medicínsky postup, žiaľ, nemohli viesť k úspešnej záchrane.

Rodina môže žiadať státisícové odškodné

Ondrej Urban, advokátska kancelária UFGB, s.r.o.

Po preštudovaní podkladov k danej kauze, ako aj záverov Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou máme za to, že mohlo dôjsť (objektívne posudzované) zo strany subjektu Nemocnica s poliklinikou sv. Lukáša Galanta, a.s., ako u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti k postupu non-lege artis, a preto si priami pozostalí budú uplatňovať nárok na náhradu nemajetkovej ujmy, a to tak formou ospravedlnenia, ako aj formou poskytnutia nemajetkovej ujmy v peniazoch, a to matka a otec, každý po 300 000 eur, sestra sumu 200 000 eur a starí rodičia každý po 100 000 eur (nakoľko ide o relatívne mladých starých rodičov).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská, Nový Čas, Jana Rojková, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia