Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.02.2019 07:00 | Správy
Špeciálny projekt

Slovensko patrí medzi špičku Európy: Unikátna liečba kĺbov a chrbtice dokáže odstrániť nielen bolesť, ale aj jej príčinu!

Dlhotrvajúca bolesť často ovládne celý náš život. Bolesť nás obmedzuje nielen pri bežných každodenných činnostiach, ale môže ukončiť naše športové aktivity, a dokonca aj pohyb ako taký. Najviac sa však obávame toho, že bolesť obmedzí našu pracovnú aktivitu, resp. nás prinúti odísť z práce úplne.

Ako sa dá život v bolesti vrátiť k normálnemu životu? Spýtali sme sa odborníčky MUDr. Soni Paule z Centra liečby ochorení pohybového aparátu, kde už päť rokov poskytujú MBST terapiu.

Je pravdou, že až 90 % ľudí trpí v rôznom období svojho života bolesťami kĺbov a chrbtice?

Áno, je to tak. Najčastejšími príčinami bolesti sú artrotické zmeny na kĺboch a zmeny na medzistavcových platničkách, pričom príčiny ich vzniku sú rôznorodé.

Zdravý kĺb funguje ako dobre naolejované ložisko – bez trenia. Chrupavka pôsobí ako tlmič nárazov, a teda kĺb so zdravou chrupavkou je schopný plnej funkcie. Vážnosť ochorenia narastá s vekom. Už pri malej nerovnosti či nesprávnom zaťažení sa styčné plôšky o seba otierajú, chrupavka sa stáva drsnejšia, objavujú sa trhliny a deštrukcie chrupavky. Kĺbová štrbina sa pritom zúži, a tým sa zhorší aj pohyblivosť kĺbu.

Ako sa prejavuje artróza? Čo máme robiť, keď kĺb už bolí?

Prvým príznakom rozvinutej artrózy je ranná, tzv. štartovacia bolesť kĺbu spojená s pocitom stuhnutia svalov i úponov. Neskôr sa bolesti objavujú po dlhšej chôdzi či väčšej záťaži. Pokročilá artróza sa prejavuje výraznými bolesťami už aj počas relatívneho pokoja a najmä v noci. Z chrupavky ostávajú len malé ostrovčeky, ktoré stratili pružnosť. Poškodený kĺb reaguje zápalom, opuchom, zvýšenou bolesťou, ochabnutím svalstva i obmedzeným pohybom v kĺbe. Keď už nepostačujú bežné liečebné metódy, prichádza na rad operačné riešenie, príp. umelá náhrada kĺbu.

V mnohých prípadoch však rekonvalescencia prebieha dlhé týždne až mesiace a pacient je vyradený z bežných aktivít. Rehabilitácia je zdĺhavá a aj návrat do práce býva problematický.

Existuje aj prijateľnejšie riešenie?

Našťastie, už áno. Až doteraz u nás neexistovala žiadna terapia, ktorá by riešila aj príčinu ochorenia – úbytok chrupavky či kostnej hmoty. Klasická liečba bola zameraná skôr na premazanie kĺbu, dočasné potlačenie bolesti a oddialenie operačného riešenia. Pokrok v medicíne sa však výrazne prejavil aj v tejto oblasti a lekári v spolupráci s poprednými vedeckými ústavmi v Nemecku vyvinuli novú terapiu, ktorou je magneticko-rezonančná metóda rastu bunkových jadier (MBST terapia).

MBST terapia je revolučná inovatívna procedúra, ktorá pôsobí práve v tých častiach tela, kde vznikajú signály stimulujúce regeneráciu. Oprávnene ju lekári nazvali medicínou budúcnosti, pretože bez invazívneho zásahu dokáže naštartovať telu vlastné regeneračné procesy v poškodených bunkách kĺbov, kostí či najnovšie aj v medzistavcových platničkách chrbtice.

Otvoriť galériu
Zdroj: Archív Sun Medical Centrum

Ako prebieha liečba?

Liečba prebieha v modernej liečebnej jednotke, ktorá pracuje na tom istom princípe ako MRI diagnostická metóda a ktorá cielene podľa konkrétnej diagnózy pacienta pôsobí na špecifické tkanivové bunky a spúšťa proces regenerácie chrupavky a kostí.

Výsledným efektom je zreteľný rast objemu a hrúbky kĺbovej chrupavky (liečba artrózy) a zvýšenie hustoty kostí (liečba osteoporózy).

MBST terapia je celosvetovo najúčinnejšia neinvazívna terapia na ošetrenie kĺbových a kostných ochorení a ošetrenie ochorení látkovej výmeny v oblasti kostí, pretože sa nezameriava iba na symptómy, ale aj na základné príčiny ochorenia. Napríklad vo Švajčiarsku a Nemecku sa metóda úspešne využíva na špičkových klinikách už 18 rokov s viac ako 80 % -nou úspešnosťou. Je vhodná pre všetky vekové kategórie a o jej vhodnosti pre pacienta rozhodne lekár, ktorý následne terapiu nastaví podľa konkrétnej diagnózy. Terapia je účinná až do 3. stupňa artrózy, keď predpokladáme, že v kĺbe je zachovaná nejaká chrupavková vrstva, ktorú dokážeme regenerovať.

Otvoriť galériu
Zdroj: Archív Sun Medical Centrum

Aké sú výhody tejto terapie?

Liečba je bezbolestná a nemá žiadne vedľajšie nežiaduce účinky. Nehrozí tu žiadne riziko infekcie, krvácania či zrastov. Výhodou je, že pacient nemusí prerušiť pracovný proces či svoje pohybové aktivity. Ustúpenie bolesti a zlepšenie pohyblivosti kĺbu často nastupuje už počas terapie.

Princíp, na ktorom MBST terapia pracuje, bol ocenený Nobelovou cenou za rok 2017 v oblasti medicíny a fyziológie.

Prekvapivé výsledky MBST terapie v liečbe kĺbov, a najnovšie i v liečbe porúch medzistavcových platničiek chrbtice, sú pravidelne publikované renomovanými klinikami na celom svete a záujem o túto úspešnú neinvazívnu formu liečby neustále stúpa. Minulý mesiac sa napríklad otvárali nové MBST kliniky v Paríži a Bruseli.

Na Slovensku MBST terapiu poskytujeme v Sun Medical centre v Leviciach (www.medtec.sk), kde s ňou máme už viac ako 5-ročné skúsenosti, pomocou ktorých dokážeme terapiu nastaviť podľa individuálnych potrieb pacienta a dosiahnuť jej maximálnu účinnosť. Našim pacientom vychádzame v ústrety poskytovaním terapie aj vo večerných hodinách a taktiež počas víkendových dní.

Sun Medical centrum
A. Kmeťa 39, Levice
tel. 0949 67 77 99
www.medtec.sk

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Aktualizované
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž