Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2019 16:48 | Správy | Zahraničné správy

Orbán sľubuje občanom koniec chudoby: Maďarsko sa za desať rokov postavilo na nohy

Maďarsko sa za uplynulých desať rokov postavilo na nohy. Cieľom vlády je dosiahnuť, aby každé maďarské dieťa žilo lepšie než jeho rodičia, vyhlásil v nedeľu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v budínskom multifunkčnom centre Várkert Bazár v tradičnom výročnom prejave o stave krajiny.

Centrum, do ktorého prichádzali pozvaní hostia, obkolesili vysokým čiernym plotom. Okolie zabezpečilo množstvo policajtov. Demonštranti, ktorí zablokovali na protest proti Orbánovej vláde a jeho politike už ráno neďaleký Reťazový most, vyhlásili, že premiér sa bojí, preto sa "nechal zabarikádovať".

Orbán vo svojom už 21. výročnom hodnotení stavu krajiny zdôraznil, že vládny blok Fidesz-KDNP získal vo voľbách už tretíkrát dvojtretinovú väčšinu, a že v Maďarsku trvá hospodársky rast už sedem rokov. "Nič z toho nie je zadarmo," poznamenal. Premiér prisľúbil posilnenie strednej triedy a postupnú likvidáciu chudoby.

V súvislosti so zomknutím opozičných strán proti svojej vláde Orbán povedal, že "koalícia krajnej pravice s ľavicou je politickou pornografiou". Premiér odsúdil násilné správanie sa opozičných poslancov na decembrovej plenárnej schôdzke parlamentu pri schvaľovaní zákonov.

 

Orbán opätovne varoval pred prichádzajúcou premenou veľkých európskych kresťanských krajín na krajiny so zmiešaným kresťansko-moslimským obyvateľstvom. "Nás, krajiny strednej Európy, však čaká iná budúcnosť," zdôraznil a zopakoval, že prvý podpredseda Európskej komisie a líder kandidátky Strany európskych socialistov (PES) pre májové voľby do Európskeho parlamentu (EP) Frans Timmermans stojí na čele politikov podporujúcich prisťahovalectvo.

Proti Orbánovej vláde protestujú aj prívrženci opozičných strán

 

Po skupine s názvom Mladí za demokraciu, ktorá v nedeľu ráno zablokovala niekoľkými vozidlami dopravu na budapeštianskom Reťazovom moste na protest proti vláde premiéra Viktora Orbána, začali proti opatreniam jeho kabinetu protestovať popoludní aj prívrženci opozičných strán.

Na budínskom Hradnom vrchu sa pred novým sídlom premiéra zišlo niekoľko stoviek demonštrantov, aby vyjadrili nespokojnosť s novelou zákonníka práce schválenou parlamentom v decembri, ktorá výrazne rozširuje ročný rámec nadčasov, a aby protestovali "proti diktatúre, ktorú Orbán buduje".

Niekdajší kláštor karmelitánov, v ktorom od začiatku tohto roka sídli kancelária predsedu maďarskej vlády, obkolesila zásahová jednotka polície kordónom. Stovky policajtov sú okrem okolia tohto sídla aj na viacerých uliciach hlavného mesta.

Účastníci zhromaždenia chcú reagovať aj na popoludňajší Orbánov výročný prejav o stave krajiny. Okolie budínskeho multifunkčného centra Várkert Bazár, kde premiér vystúpil pred pozvanými hosťami, obkolesili čiernym plotom.

Podľa opozičných politikov Orbán predniesol prejav za smútočnou ohradou. "Diktátor" sa podľa nich zrejme obáva protestov proti jeho vláde. Demonštranti chcú večer prejsť k budove štátneho kontrolného úradu ÁSZ, kde chcú protestovať proti finančnému znemožňovaniu fungovania opozičných politických strán.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili