Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2019 21:44 | Správy | Zahraničné správy

Protesty ľudí v Srbsku: Opozícia pripravuje zmluvu s občanmi

Tisíce ľudí vyšli v sobotu do ulíc srbskej metropoly Belehrad, aby protestovali proti prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi, ktorého obviňujú z nedemokratických metód vládnutia.

Informovala o tom agentúra AFP s tým, že podobné zhromaždenia sa konali aj vo viac ako 40 ďalších srbských mestách, a to napriek mrazivému počasiu.

Pokračujúca séria protestov sa začala 9. decembra 2018 po tom, ako opozičného politika Borka Stefanoviča v novembri zbili násilníci pred politickým mítingom v meste Kruševac. Opozícia pripisuje vinu za udalosť spoločenskej atmosfére zastrašovania a násilia, ktorú podľa nej vyvoláva vládna koalícia vedená Vučičovou stranou.

Protestné hnutie, ktoré nemá priame politické väzby, no podporuje ho opozícia, vystupuje aj proti korupcii a obmedzovaniu slobody médií. Na zhromaždeniach sa zúčastňujú aj opoziční politici, organizátori im však nedovolia vystupovať s prejavmi.

 

Bývalý srbský ultranacionalista Vučič dnes deklaruje, že chce reformovať Srbsko a priviesť ho do Európskej únie. Obvinenia opozície z obmedzovania demokratických slobôd odmieta.

Zrejme v reakcii na tieto pouličné protesty Vučič spustil kampaň "Budúcnosť Srbska", v ktorej rámci navštevuje mestá po celom Srbsku a prezentuje svoj politický program.

Pozorovatelia a analytici považujú túto kampaň nielen za odpoveď na protesty opozície, ale aj za začiatok volebnej kampane, keďže Vučič, ktorý bol od roku 2014 predsedom vlády a od roku 2017 je prezidentom, opakovane naznačil, že by na jar tohto roku mohol vypísať predčasné voľby ako "ústupok" demonštrantom.

Najbližšie voľby v riadnom termíne by sa v Srbsku mali konať v roku 2020. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že vyhrať v nich by mala opäť Vučičova Srbská pokroková strana (SNS).

Agentúra AFP poznamenala, že srbská opozícia je síce nejednotná, ale tento týždeň jej lídri vypracovali návrh spoločného dokumentu, ktorý nazvali "zmluva s občanmi".

Uvádzajú v ňom svoje ďalšie zamýšľané kroky vrátane neúčasti na voľbách, kým sa nevytvoria podmienky na slobodné a spravodlivé hlasovanie. Opozícia tiež sľubuje, že až do slobodných volieb nebude pracovať v národnom parlamente i miestnych zastupiteľstvách. Opozícia chce tiež získať slobodný prístup do médií, ktoré momentálne ovláda Vučič a jeho strana.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Business people shaking hands in the office. Photo of one cheerful businessman and one happy businesswoman handshaking across the table.
Obzeráte sa po novej práci? Na tomto mieste v Bratislave to môžete skúsiť!
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Mimoriadna situácia na Horehroní: Nevyzerá to priaznivo! Znepokojivé správy o lykožrútoch
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Fond na podporu kultúry národnostných menšín: Príspevok by sa mal zvýšiť
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vláda sa bude venovať členstvu Slovenska v EÚ: Premiér objasnil, o čo ide
Na snímke ekonomický expert za Kresťanskodemokratické hnutie Jozef Hajko.
KDH o RTVS: Zmeny znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí
Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Bývalého mafiánskeho bossa Černáka čaká súd, ktorý rozhodne o jeho prepustení z basy.
Foto
Bývalý kulturista Reichel má pre Černáka drsnú výzvu: Ak bossa mafie prepustia, chce s ním bojovať!
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Dlh v zdravotníctve vyrástol na 817 miliónov eur: Mohol byť ešte vyšší
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Boj proti medveďom: Z envirorezortu sa presunie 200.000 eur zásahovým tímom
Budova RTVS
Vláda rozhodla o zákone o Slovenskej televízii a rozhlase! Čo sa mení?