Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2019 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Dcéra prehovorila o smrti režiséra Vorlíčka († 88): Prekvapivé posledné slová a závratné dedičstvo!

Legenda, ktorá dala svetu tú najkrajšiu rozprávku z najkrajších, naposledy vydýchla minulý utorok.

Tie najkrajšie filmové počiny slávneho Václava Vorlíčka († 88) tešia divákov na televíznych obrazovkách dodnes. Tri oriešky pre Popolušku či postava kultovej Arabely sú vizitkou jeho nezameniteľného talentu. Režisér už dlhší čas zápasil so zákernou rakovinou, ktorá si ho nakoniec vzala. O posledných minútach jeho života prehovorila jeho dcéra Kateřina (66), ktorá sa o neho aj s mladšou sestrou Zuzanou (61) starala do posledného momentu.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Legendárny filmový režisér Václav Vorlíček zomrel v utorok večer v pražskej Fakultnej nemocnici pod Petřínem. Dlhú dobu zvádzal boj s neúprosnou rakovinou, ktorá si pomaličky ukrajovala z jeho zdravia. Vorlíčkovi na začiatku roka 2018 našli rakovinový nádor na pľúcach. Umelec bol už odmlada silný fajčiar a napriek diagnóze sa cigariet nevzdal. Jeho dcéra Kateřina Hořavová pre české Aha! priznala, že stála pri posteli svojho otca do jeho posledného výdychu. Spolu so sestrou sa o otca starali od momentu, keď mu vážnu chorobu zistili. Smrť, akou zomrel známy tvorca, by si prial každý. „Otecko nemal žiadne bolesti, len proste pomaličky dodýchal a srdiečko sa zastavilo. Viac si nemohol priať ani on, ani my so sestrou,“ priznala režisérova dcéra Kateřina.

Veril, že sa vráti

Staršia Kateřina svojho otca, rovnako ako i jej mladšia sestra Zuzana, držali v jeho poslednej chvíli v nemocnici za ruku. „Oteckovi ani vo sne nenapadlo, že by mohol zomrieť. Naopak, jeho posledné slová boli - kedy už pôjdem konečne domov?“ zaspomínala si Kateřina, ktorá k otcovi volala sanitku už v sobotu. „Do tej doby bol otec doma. Potom sa mu však trochu pohoršilo a už potreboval lekársku starostlivosť,“ vysvetlila.

 

Cigariet sa nevzdal

Rakovina pľúc nebola podľa jej názoru jedinou príčinou otcovej smrti. „Kdeže. Po tom, čo otca ožarovali, chorobu naozaj úspešne pozastavili. Ale to viete, pridružil sa vek a s ním spojené ostatné zdravotné neduhy,“ skonštatovala Vorlíčkova staršia dcéra s tým, že jej otec do posledného výdychu nestratil humor, vitalitu ani chuť žiť. „Najviac mu prekážalo, že si v nemocnici nemôže zapáliť cigaretu. Bol to vášnivý fajčiar a rakovina mu túto slasť rozhodne nevzala,“ dodala. Režisér zvykol napriek závažnej chorobe svojim priateľom hovoriť ohľadom svojho neduhu: „Myslím, že už je to teraz jedno.“

Otvoriť galériu

Chorobu tajil

Vorlíček nechcel, aby sa o jeho vážnom zdravotnom stave a zákernej rakovine vedelo verejne. A práve preto sa mu aj podarilo utajiť minuloročné jarné ožarovanie, ktoré podstupoval tajne v nemocnici v Ostrave. Doma sa o neho potom starali jeho dve dcéry. Zdravotné problémy Vorlíčka pritom intenzívnejšie trápili už od jesene roku 2017 až vyvrcholili v roku 2018.

Obrovské dedičstvo

Režisér vytvoril množstvo seriálov, filmov či rozprávok, za ktoré v lete 2017 získal cenu za mimoriadny prínos kinematografii na MFF v Karlových Varoch, kde mu robili spoločnosť aj jeho dve dcéry. Odvtedy sa však odmlčal a zrušil väčšinu verejných vystúpení. Za jeho úspešné projekty, ktoré televízie vysielajú dlhé desaťročia, sa Vorlíčkovi sypali veľké peniaze. Ako sám priznal, dalo sa z toho slušne žiť. Podľa Blesku vlastnil režisér byt na prízemí so záhradou v Prahe a na konte mal mať podľa hrubého odhadu niečo okolo 100 miliónov českých korún, čo sú v prepočte takmer 4 milióny eur!

Vorlíček sa svojimi honorármi za jeho veľkodiela vôbec netajil a priznal, že len za Popolušku mu chodí ročne na účet približne 120-tisíc eur, a kde sú ešte ďalšie filmy, seriály či rozprávky. Tieto mastné honoráre budú teraz dostávať jeho príbuzní, a to po dobu ďalších 70 rokov po smrti posledného autora týchto diel, či už kameramana, scenáristu atď. Generácie Vorlíčkovcov tak majú o budúcnosť dobre postarané, keďže mnohí ľudia, ktorí na režisérových projektoch pracovali, ešte žijú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, mimi

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Športovec a zároveň poslanec hnutia Slovensko Viliam Tankó v ringu dokopal boxera ležiaceho na zemi.
Foto
Škandál Matovičovho poslanca Tankóa: Kopal do ležiaceho boxera! Ako prišlo k incidentu?
Nehoda stála život troch ľudí.
Foto
Nehoda dvoch áut s fatálnym koncom: Tri životy už nikto nevráti! Čo sa malo udiať v osudné momenty?
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú