Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2019 15:21 | Správy | Domáce správy

Ficove nádeje na post sudcu môže zašliapnuť Kiska: Špeciálne zaobchádzanie výboru s expremiérom?!

Bude na prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, ktorých z 18 parlamentom zvolených kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR si vyberie.

V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR Róbert Madej (Smer-SD) s tým, že parlament si musí teraz splniť svoju úlohu a vybrať 18 kandidátov spomedzi 39 uchádzačov. Následne má z nich prezident vymenovať deviatich. Madej o dohode v koalícii zatiaľ nevie, ak má byť voľba kandidátov tajná, bude podľa neho potrebné hľadať podporu naprieč celým politickým spektrom.

"Úlohou NR SR je zvoliť 18 kandidátov, to je to najpodstatnejšie," vyhlásil Madej. Člen Ústavnoprávneho výboru NR SR Ondrej Dostál (SaS) uviedol, že v rámci demokratickej opozície je zhoda na 10 až 11 kandidátoch, ktorí majú podporu. Podotýka však, že v tomto prípade nefunguje stranícka disciplína a že všetci musia podporiť kandidátov, na ktorých sa dohodli. Dostál sa však obáva, že vládna koalícia pristúpi pri voľbe 18 kandidátov k obštrukcii. "Pokiaľ by bolo výsledkom vedomej obštrukcie, že si koalícia povie, volíme iba šiestich a tých ostatných kandidátov nezvolíme, to by bol postup v rozpore s duchom ústavy," povedal. Zvolenie 18 kandidátov je podľa neho predovšetkým v rukách vládnej koalície.

Madej považuje slová o možnej obštrukcii za nezmysel. Poukazuje však na opozíciu, podľa neho je zlé, že sa dohodla len na 11 kandidátoch, pretože voliť treba 18. "Opozícia nepomáha tomu, aby sa zvolilo 18 kandidátov na sudcov ústavného súdu. Ja osobne budem krúžkovať 18 kandidátov," deklaruje poslanec. Myslí si, že koalícia a aj opozícia našli prienik pri viacerých menách. Madej pripúšťa, že 18 kandidáti sa môžu v parlamente voliť až v dvoch kolách, a to vtedy, ak sa v prvom kole na budúci týždeň nezvolí potrebný počet uchádzačov. Nasledovala by potom opakovaná voľba. "Ak prejde návrh na tajné hlasovanie, môže tam dôjsť k zaujímavým prienikom pri kandidátoch. Ak opozícia nevyužije možnosť hlasovať za 18 kandidátov, tak tie prieniky sa nenájdu," upozornil.

 

Politici diskutovali aj o predsedovi strany Smer-SD a bývalom premiérovi Robertovi Ficovi, ktorý sa tiež uchádza o post ústavného sudcu. Podľa Dostála sa Ficovi dostáva v tomto smere špeciálneho zaobchádzania aj zo strany predsedu ústavnoprávneho výboru. "Aj keby Fico spĺňal ústavou dané podmienky, čo nespĺňa, ani v takom prípade by som ho nevolil. Je zodpovedný za vytvorenie a pretrvávanie súčasného oligarchického a korupčného systému, je to jeho priama zodpovednosť," vyhlásil Dostál. Madej tvrdí, že proces aj v prípade Fica, prebieha zákonným spôsobom a nejde o špeciálne zaobchádzanie. Každý z 39 kandidátov sa podľa Madeja musí o funkciu uchádzať s vedomím, že ak nastúpi na 12-ročný výkon ústavného sudcu, bude sa musieť vedieť odosobniť a funkciu vykonávať odborne a nezaujato.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári