Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2019 10:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Líder Tublatanky Maťo Ďurinda o pomeroch v rádiách: Smutná pravda súčasného stavu

Prvé, čo mi prešlo hlavou, keď sme sa stret­li so spevákom Maťom Ďurindom (57), bolo, že vôbec nestarne.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Líder úspešnej kapely pôsobí rovnako mlado ako v 80. rokoch, keď Tublatanka žala prvé úspechy. A hoci je aj dnes rebelom ako kedysi, predsa len sa čosi v jeho živote zmenilo. Je otcom dvoch detí, má manželku Mirku (41) a nebojí sa otvorene povedať to, čo si myslí. Mnohé prezradil aj v rozhovore pre Nový Čas Nedeľa.

Nedávno ste získali ocenenie Spevák roka od Zväzu autorov a interpretov. Prekvapenie?

Na pódiu som nevystúpil kvôli oceneniu už vyše 25 rokov. Preto ma to potešilo, je to pre mňa motivácia do ďalšej speváckej a hudobnej činnosti. Som rád, že ľudia, ktorí za mňa hlasovali, si asi všimli, že s kapelou Tublatanka som na pódiu v roku 2018 vystúpil veľmi veľakrát. Prvú polovicu roka sme s českou skupinou Citron absolvovali české turné, mali sme vypredané športové haly na dva-tri mesiace dopredu. V lete sme mali mnoho koncertov s Tublatankou na festivaloch a v amfiteátroch a na jeseň veľké turné s Citronom po Slovensku. Pre toto turné sme spravili špeciálnu pesničku, ktorá sa volá Silní a nezlomní. Je to rocková balada, lyrický duet s českým spevákom Láďom Křížkom. Text napísal dlhodobý textár Tublatanky Martin Sarvaš. Urobili sme k pesničke aj fotografický videoklip s textom, v ktorom sme prešli celou chronológiou Tublatanky a Citronu.

O duete s Láďom Křížkom ste uvažovali už pred rokmi. Prečo to tak dlho trvalo?

Láďa mi v roku 1989, keď sme urobili pesničky Pravda víťazí a Loď do neznáma, volal, či by sme neurobili duet. Vravím, jasné, spravme, ale teraz idem na turné, tak to odložme o mesiac. Potom som mu volal, že už môžeme, no to zas mal Láďa turné. Takto sme to prekladali a až po vyše tridsiatich rokoch sme naspievali duet Silní a nezlomní. Je to pieseň o Československu, lebo to bola krajina, do ktorej sme sa narodili, kde sme vyrastali a prežili mnoho pekných rokov. Zároveň je pesnička o dlhodobom priateľstve medzi Čechmi a Slovákmi. Škoda, že v Slovenskom rozhlase mi hudobný redaktor povedal, že pesnička je síce pekná, no nebude ju púšťať, lebo téma Československa už nikoho nezaujíma! A to sme mu pesničku ponúkli asi päť mesiacov pred stým výročím vzniku Československa. Ale hlavne že, množstvo rozhovorov, spomienok ľudí a faktov o Československu vysielali skoro päť mesiacov! Osobne si myslím, že táto téma ľudí zaujíma, pretože veľmi veľa ľudí na Slovensku a v Česku sa narodilo v spoločnom štáte.

Nie je smutné, že na rozhodnutí jedného človeka stojí, čo sa bude a čo nebude hrať? Prečo podľa vás rádiá hrajú dookola len jednu-dve pesničky od interpreta?

Kameň úrazu väčšiny slovenských rádií je, že hrajú to, čo už bolo v minulosti zavedené. Hudobní redaktori až tak precízne nepočúvajú novinky, ktoré im speváci a kapely ponúknu. Najľahšie je zaradiť nejakú starú pesničku, osvedčený hit. Mrzí ma, že od Tublatanky púšťajú dookola päť-šesť pesničiek. Samozrejme, že sa teším, že ich rádiá majú radi. Pesnička Dnes mám rande so svojím mestom zľudovela a je stálym hitom v rádiách, puboch a na diskotékach. Ale naša kapela má oveľa viac pesničiek, ktoré by mohli byť zaradené do playlistu. Aj nové pesničky majú na to, aby boli zaradené do slovenského éteru. Tak je to aj s inými kapelami. Pre slovenský éter je dôležité, aby slovenská hudba napredovala a aby nezastala na jednom bode.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov