Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.02.2019 07:50 | Správy | Domáce správy

Prezident na premiére filmu inšpirovaného vraždou Daniela Tupého: Musíme vrátiť dôveru v náš štát

Veľa hovoríme o tom, že potrebujeme vrátiť dôveru ľudí v náš štát, v spravodlivosť.

Niektorí ľudia už asi túto dôveru nezískajú nikdy. Povedal po premiére nového slovenského filmu Ostrým nožom, inšpirovanom doposiaľ nevyriešeným prípadom vraždy Daniela Tupého z roku 2005, prezident SR Andrej Kiska. Na slávnostnom uvedení snímky v stredu (6. 2.) v Bratislave sa prezident stretol aj s rodičmi a bratom zavraždeného vysokoškolského študenta.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

"Tento príbeh toho, ako arogancia štátnej moci, jej zneužívanie, čo všetko sa udialo, aby sa zabránilo vyšetreniu vraždy, je čosi strašné," komentoval Kiska príbeh otca, ktorému zavraždia syna a ani po rokoch sa nedokáže dovolať pravdy. Dlhometrážny hraný film s podtitulom "Každá generácia má svoju obeť" priniesol na plátna kín mladý autor Teodor Kuhn, pre ktorého je Ostrým nožom celovečerným debutom. Jeho ambíciou bolo otvoriť boľavú ranu - jednu z najpálčivejších v dejinách moderného Slovenska. "Prípad neobjasnenej smrti nevinného chlapca je totiž symptomatický pre problémy našej spoločnosti," hovorí režisér, ktorého film na pozadí emotívne silného príbehu otvára spoločenskú diskusiu na tému spravodlivosti a jej dostupnosti pre bežného neprivilegovaného občana. Kuhn sa rozhodol celý príbeh posadiť do roviny fikcie. Ako uvádza, vo filme sa tak miešajú scény, ktoré sú 100-percentným prepisom reality so scénami, ktoré sa nikdy nestali, alebo sa stali v iných prípadoch.

"Máme tri historicky ťažké momenty - Remiáš, Daniel Tupý a teraz je to Janko Kuciak a Martina Kušnírová, a verím, že sa veci teraz pohnú, na čo tak všetci čakáme," podčiarkol Kiska. Prezident verí, že prípad vraždy novinára a jeho snúbenice sa pohne: "A že budeme mať výsledky a začneme vracať dôveru v štát, musíme to spraviť. Ak tú dôveru nevrátime, ak sa veci nebudú vyšetrovať a nedotiahnu do konca, extrémizmus nám bude rásť, zlo bude v našej spoločnosti rásť."

 

Ostrým nožom rozpráva fiktívny príbeh Ľudovíta, ktorému neonacisti zavraždili syna. Z útoku sú obvinení štyria páchatelia, pre chybné rozhodnutie sudkyne sa však dostanú na slobodu. Otec, odhodlaný odhaliť pravdu, sa púšťa do nevyrovnaného boja s nečinnou políciou, skorumpovaným súdnictvom aj vládnucou mafiou. Kuhn pracoval na svojom celovečernom debute od roku 2013 a niekoľkokrát sa stretol s rodinou Daniela Tupého. S jeho otcom, ktorého vo filme stvárňuje Roman Luknár, sa Kiska zhováral aj o strachu a obavách.

"S pánom Tupým sme hovorili, že sa bojí o našu krajinu, vidí, koľko je tu stále zla, koľko možno niekedy aj málo ľudí sa dokáže zapojiť do zápasu o dobro. Ja si myslím, že to, čo sa udialo v minulom roku, tie desiatky tisíc ľudí v uliciach dali nášmu Slovensku nádej a my v tom musíme pokračovať. Musíme vrátiť dôveru v náš štát," podčiarkol prezident.

Matku zavraždeného chlapca hrá Ela Lehotská, v úlohe syna vystupuje Dávid Hartl. V ďalších postavách sa predstavia aj Miroslav Krobot, Marián Mitaš, Táňa Radeva, Jana Oľhová či reperi Moloch Vlavo a Momo. O dramaturgiu sa postarali skúsení profesionáli Rudolf Suchánek (Domácí péče) a Štěpán Hulík (Horiaci ker, Pustina). Za kamerou stála držiteľka Slnka v sieti Denisa Buranová (Piata loď). Zvuk mal na starosti Tobiáš Potočný (Koza, Nina) a strih filmu Pavel Hrdlička (Protektor, Mistři).

Film produkovala spoločnosť nutprodukcia. Jeho koproducentmi sú Madness Productions, RTVS a česká nutprodukce. Drámu Ostrým nožom prinesie do kín od 21. februára Continental film.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti