Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.02.2019 12:00 | Správy | Politika

Obvinená z objednávky vraždy Kuciaka († 27) prehovorila: Akú hru rozohrala Zsuzsová spoza mreží?!

Chrlí okolo seba lávu! Alena Zsuzsová (44), obvinená z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka († 27), sa miesto sklopenia uší odhodlala na protiútok a pred vyšetrovateľmi nakydala kýble špiny na vplyvných mužov politiky či biznisu a tvrdí, že sa to na ňu s Kočnerom snažia iba hodiť.

Za možných objednávateľov označila napríklad exministra Daniela Lipšica, šéfa strany Sme rodina Borisa Kollára a navyše šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka, čo je v príkrom rozpore s tým, čo vyšetrovateľom prezradil ďalší obvinený Zoltán Andruskó. Ubehol takmer rok od vraždy žurnalistu Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27) a viac než 4 mesiace od zatknutia potenciálnych páchateľov.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Po raziách v Kolárove polícia obvinila 4 osoby - údajného strelca Tomáša Szabóa, jeho pomocníka Miroslava Marčeka, sprostredkovateľa Zoltána Andruskóa a objednávateľku Alenu Zsuzsovú. Kým Andruskó sa rozhodol s vyšetrovateľmi spolupracovať už od začiatku a ukázal prstom na kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera, Zsuzsová vyšetrovateľom zase predstavila svoje verzie udalostí, pričom v každej z nich je iba nevinnou obeťou diskreditačnej kampane.

Podľa zistení Denníka N policajtom hovorila, že chcú jej a Kočnerovi ublížiť a vraždu novinára si mohol objednať niekto z trojice Lipšic, Kollár, Haščák, prípadne v tom mohol mať prsty aj jej bývalý priateľ prezývaný Ampulka. Najhorúcejšiu stopu Zsuzsová však vidí v šéfovi Penty Jaroslavovi Haščákovi. Investičná skupina má podľa nej dostatok peňazí na to, aby to celé na ňu hodila.

Otvoriť galériu

 

Finančník tvrdenia odmieta. „Penta označuje zapojenie Haščáka za totálny nezmysel. Neviem, či sú to pravdivé tvrdenia, či ide o informácie z reálneho vyšetrovacieho spisu. Ja som takúto informáciu už počul, hovorili mi to ľudia z mediálneho prostredia pred vyše mesiacom, že obvinená Alena Zsuzsová sa mala takýmto spôsobom vyjadriť. Považujem to za holý nezmysel, nikto nás v tejto veci absolútne nekontaktoval,“ povedal hovorca Penty Martin Danko s tým, že Haščáka zatiaľ ani nepredvolali na výsluch.

Kto všetko klame

Zsuzsová podľa oslovených expertov mohla rozohrať hry, aby sa zachránila pred obžalobou, ktorá jej hrozí. „Môže sa tiež teoreticky snažiť zahltiť vyšetrovateľov tým, že vytvorí novú vyšetrovaciu verziu. Ale aby nad tým polícia nemávla rukou, musí v tom byť nejaká logika. Vyšetrovateľ by potom mal minimálne predvolať vymenovaných, čo by mu zabralo istý čas a zdržalo by to vyšetrenie a prípadnú obžalobu,“ povedal advokát Robert Bános.

Jeho slová potvrdzuje aj rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská. „Za tou výpoveďou môže byť aj nejaká zdržiavacia taktika, ale nemusí sa jej to podariť, pretože vyšetrovateľ nie je povinný predvolať každého, na koho druhá strana poukáže,“ dodáva Kurilovská. Advokát rodiny Kušnírovcov Roman Kvasnica má však v celej veci jasno: „Ja si nemyslím, že treba zatiaľ venovať nejakú pozornosť tomu, čo hovorí pani Zsuzsová.“

Otvoriť galériu

Odborníci sa však zhodujú, že jej slová sa dajú overiť viacerými spôsobmi. Jedným z nich je aj detektor lži, ktorý sa však využíva ojedinele. „Oveľa bežnejšia je konfrontácia, nemala by však byť prvou možnosťou, ako overiť skutočnosti,“ hovorí bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok, podľa ktorého v niektorých prípadoch nie je pre svedka bezpečné, aby sa s obvineným stretli zoči-voči.

„Vtedy sú tieto osoby postavené fyzicky proti sebe a odpovedajú na otázky vyšetrovateľa, prípadne si s jeho súhlasom môžu klásť otázky aj medzi sebou navzájom. Konfrontácia vie byť nápomocná, ale nie je všetkým.“

Kurilovská dopĺňa, že vyšetrovateľ musí mať vždy väčšiu skupinu dôkazov. „Pri konfrontácii ide o psychologický efekt, že keď sa pozerajú zoči-voči, reaguje človek inak a nenájde v sebe už vnútornú silu klamať, najmä ak obvinený vie, že druhá osoba nehovorí pravdu,“ povedala Kurilovská.

Prečo by mohla klamať?

1. Vyvinenie sa z obvinenia v prípade vraždy - Zsuzsová sa snaží zbaviť podozrení, ktoré k nej smerujú a na základe nich ju polícia obvinila. Na krku má totiž aj obvinenie z ďalšieho trestného činu, keď mala figurovať v prípade vraždy hurbanovského primátora.

2. Odlákanie pozornosti a snaha vytvoriť nové vyšetrovacie teórie - experti tvrdia, že Zsuzsová môže miasť vyšetrovateľov novými verziami udalostí, ktoré sa im podarilo zadokumentovať z mnohých výpovedí. Taktiež môže ísť o snahu mariť vyšetrovanie.

3. Možná koordinácia s ostatnými obvinenými - ak Zsuzsová prehovorila, môže to byť dôsledkom spoločnej stratégie všetkých obvinených. Právnici obvinených v rovnakej trestnej veci sa totiž spoločne stretávajú a spolupracujú pri tvorbe obhajoby. Ak sa prostredníctvom právnikov dohodnú a označia za objednávateľa rovnakého človeka, môže to vyšetrovateľom skomplikovať situáciu.

4. Chce si vydobyť stretnutie - ak obvinená označila za páchateľa napríklad majiteľa Penty, je možné, že ho vyšetrovateľ predvolá na osobnú konfrontáciu, kde si obaja budú môcť vzájomne klásť otázky a vyvracať tak lži. Ak Haščák v minulosti odmietol stretnutie so Zsuzsovej právnikom, môže to byť cesta, ako ho dostať do rovnakej miestnosti a porozprávať sa s ním.

Otvoriť galériu

Róbert Bános, právnik

Obhajca by teoreticky mohol pre potvrdenie verzie svojho klienta navrhnúť detektor lži, vyšetrovateľ to sám od seba nezvykne robiť. Keď obvinená niekoho označí, tak by polícia mala vypočuť aj tých, ktorí boli označení. Mohlo by dôjsť ku konfrontácii, keďže obaja tvrdia niečo iné. Tá by mohla dopomôcť k zisteniu pravdivých skutočností. Nestačí tvrdenie proti tvrdeniu a hlavne nie, ak by informáciu nemala priamo, ale len od ďalšieho sprostredkovateľa.

To by bolo takmer nemožné dokázať. Svojou výpoveďou sa aj môže snažiť znížiť hodnotu výpovede Andruskóa, ktorý to má tiež iba sprostredkovane. Ak by si vymýšľala vo viacerých veciach, ktoré sa preukážu, že nie sú pravdivé, tak sa môže stať jej výpoveď nedôveryhodnou vo všetkých častiach. Môže v konečnom dôsledku uškodiť sama sebe a môže pomôcť iným.

Na koho ukázala vo výpovedi

Marián Markovič alias Ampulka

So Zsuzsovou v minulosti tvorili pár a majú spolu dcéru, o ktorú sa teraz stará. Zsuzsová ho po zatknutí mala označiť ako objednávateľa.

Otvoriť galériu

Jaroslav Haščák

Do kauzy zatiahla aj spolumajiteľa finančnej skupiny Penta, o ktorom taktiež vypovedala v súvislosti s objednávkou popravy. On to označuje za nezmysly.

Otvoriť galériu

Daniel Lipšic

Exminister vnútra bol dlhodobo tŕňom v oku Mariana Kočnera. Podnikateľ voči nemu prechovával otvorenú zášť a verejne ponúkol peniaze za kompromitujúce materiály na jeho osobu. Kontaktovať ho, podobne ako iných politikov, mala aj Zsuzsová.

Otvoriť galériu
Daniel Lipšic oznámil odchod z parlamentu.
Zdroj: Maroš Herc, Nový Čas

Boris Kollár

Aj šéf strany Sme Rodina bol terčom Zsuzsovej záujmu. Podľa jeho slov, mu chcela sprostredkovať predaj pozemkov. Multiotecko pripustil, že Zsuzsovej dokonca daroval bližšie nešpecifikovanú čiastku peňazí, keďže bola v nepriaznivej finančnej situácii.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia