Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.02.2019 12:00 | Správy | Politika
Foto

Talianska reportérka prehovorila o záberoch zo špehovania novinára Kuciaka († 27): Detaily sledovačky!

Čakanie na autobus či ležérny odchod z práce. Fotografie zo sledovania Jána Kuciaka († 27) odhaľujú, že človek, ktorý bol nasadený na jeho prenasledovanie, sa zaujímal o bežný život mladého novinára.

Na polícii sa už k špehovaniu viacerých žurnalistov podľa Denníka N priznal Peter Tóth, ktorý má zároveň vystupovať v pozícii utajeného svedka. Ten pritom mal vypovedať, že na reportérov hľadali kompromitujúce materiály na pokyn jeho kamaráta Mariána Kočnera (55). Prvé zábery zo sledovania Kuciaka zverejnila talianska televízia Rai 1. Ako to prebiehalo?

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Talianski reportéri sa o Slovensko začali intenzívnejšie zaujímať po tom, ako Kuciak vo svojej poslednej reportáži pred smrťou odhalil pôsobenie mafie ´Ndrangheta. Tá mala prostredníctvom vtedajšej asistentky Roberta Fica prepojenie až na Úrad vlády. Investigatívna novinárka Maria Grazia Mazzola sa vražde investigatívneho novinára venovala aj v posledných týždňoch.

Z vyšetrovacieho spisu sa jej podarilo získať fotografie, ktoré ukazujú, na čo sa nasadený špeh zameriaval. Kuciaka odfotografovali pri bežných činnostiach. Ako odchádza z práce, čaká na autobus či sa rozpráva s kamarátmi... Otázne je, na čo dané fotografie, ktoré vznikli pred vraždou novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27), napokon poslúžili.

 

„Treba, aby sa v ďalšom vyšetrovaní sústredila pozornosť aj na fakt, že osoby, ktoré sledovali Jána Kuciaka pred vraždou, pravdepodobne zaznamenávali informácie z jeho bežného života a nie kompromitujúce skutočnosti, pre ktoré sa údajne sledovanie malo vykonať,“ hovorí Roman Kvasnica, advokát rodiny Kušnírovcov. Pridáva sa aj Daniel Lipšic, ktorý zastupuje Kuciakovcov. „Tieto informácie mohli mať bezprostrednú súvislosť s jeho následnou vraždou,“ myslí si Lipšic.

Peter Tóth, ktorý sa mal prihlásiť na polícii a ako utajený svedok potvrdiť, že hľadali kompro-materiály na novinárov pre Kočnera, verejne odmieta tieto skutočnosti potvrdiť. „Nielenže som nikdy žiadneho novinára nesledoval, ale fotky, ktoré ste uverejnili, museli byť vyhotovené mesiace pred skutkom,“ tvrdí Tóth.

Ako sa sleduje

Bývalý policajný vyšetrovateľ Matej Snopko vysvetľuje, že úspešné súkromné sledovanie si vyžaduje účasť viacerých ľudí. „Je tam riziko odhalenia. Ak by sledoval iba jeden človek, musel by byť extrémne šikovný a v rôznych preoblečeniach. Preto to musí byť tím ľudí, aby sledovateľov záujmová osoba neidentifikovala.

Jeden sledovateľ ho ,odovzdá´ druhému - nemôže ísť za ním celú cestu iba jeden človek. Dĺžka sledovania je rozdielna od prípadu k prípadu, ale čím dlhšie, tým viac sa dá zistiť. Zvyčajne to nebýva jeden deň,“ zamýšľa sa Snopko.

Exkriminalista Peter Vačok zase pripomína, že trestným činom je už samotné zadokumentovanie osobnostného prejavu súkromnej osoby, ktorý zasahuje do jej práva na ochranu osobnosti. „Ak sa takéto dôkazy zistili, tak určite to orgány činné v trestnom konaní využijú na to, aby preskúmali, či boli využité pri trestnom čine,“ potvrdil Vačok.

Saková potvrdila lustráciu

Advokát Kvasnica dopĺňa, že najstrašnejšie na celej veci je zistenie, že „bez aktívnej pomoci či bývalých, alebo súčasných zamestnancov slovenských štátnych orgánov by možno k vražde nedošlo“. Hovorí práve o fakte, že súčasný šéf Spravodajskej jednotky Finančnej polície pod NAKA Pavol Vorobjov vypovedal, že lustroval Kuciaka v policajnej databáze na príkaz vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Ten túto verziu popiera. Ministerka vnútra Denisa Saková však v nedeľu priznala, že o tom majú záznam v systéme. Vorobjova zatiaľ odvolať neplánujú ani preto, že sa ho zastal súčasný policajný prezident Milan Lučanský. „Je to tvrdenie proti tvrdeniu, keď pán Vorobjov na príkaz nadriadeného vykonal túto lustráciu a je o tom úradný záznam,“ povedala Saková.

Exkolega Kuciaka:

Otvoriť galériu

Marek Vagovič, novinár Aktuality.sk a exkolega Kuciaka

Nikto z nás nepredpokladal, že Jano Kuciak môže byť v reálnom ohrození. Nečelil vyhrážkam fyzickou likvidáciou, nedostal žiadny odkaz, nikto mu nezavesil na dvere mŕtvu mačku, neprepichol preumatiky na aute, ani ho nenapadol kdesi v tmavej uličke. Tá vražda prišla bez varovania, takže nám nenapadlo, že ho môže niekto intenzívne monitorovať.

Navyše, nešlo o tzv. otvorené, demonštratívne sledovanie, ale o jeho skrytú formu, aby si to dotyčná osoba nevšimla. Zo zverejnených fotografií je zrejmé, že objednávatelia Janovej vraždy monitorovali jeho denný pohyb a zvyky, respektíve obvyklú trasu cestou z redakcie Aktuality.sk do domu vo Veľkej Mači. Je evidentné, že nevznikli s cieľom kompromitácie, respektíve diskreditácie jeho osoby. Tie fotografie mali slúžiť vykonávateľom, aby sa mohli dôkladne pripraviť na vraždu.

Novinárka Maria Grazia Mazzola:

Otvoriť galériu
Talianska investigatívna reportérka hovorí, že sa špecializuje na mafiu už 30 rokov a podľa nej je jej povinnosťou zaoberať sa aj vraždou Jána a Martiny. „Sú to exkluzívne fotografie, ktoré som zverejnila a ktoré sú predmetom vyšetrovania. Fotografie, ktoré dokazujú, že Ján bol špehovaný a stopovaný teleobjektívom. V každom momente svojho života,“ povedala denníku SME. Zároveň dodáva, že zavraždiť dvoch mladých ľudí bolo rozhodnutie z vysokých miest.

„Novinárske bádanie o ,špinavých záležitostiach' spáli milióny až miliardy eur. Preto bol zavraždený Ján a myslím si, že aj Martina bola cieľom, pretože si mysleli, že Ján sa jej mohol zdôverovať. Som si istá, že ich vrahovia tieto fotografie poznali a študovali ich pri svojej príprave na vražednú akciu,“ tvrdí Mazzola.

Ako prebieha súkromné sledovanie

  • neuskutočňuje ho jeden človek - pre riziko odhalenia
  • väčšinou ide o tím ľudí, aby ich záujmová osoba neodhalila
  • dĺžka sledovania je individuálna podľa toho, či sú spokojní s výsledkom
  • zvyčajne to býva niekoľko dní
  • využíva sa viacero áut či dopravných prostriedkov
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!