Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.02.2019 08:15 | Správy | Domáce správy
Foto

170 rokov od narodenia slovenského Shakespeara: P. O. Hviezdoslav sa štyrikrát zľakol svadby

Napriek sláve to bol utiahnutý človek! Pavol Országh Hviezdoslav je považaný za jedného z najväčších slovenských básnikov.

Jeho životný príbeh sa začal písať pred 170 rokmi a je plný nečakaných zvratov a zaujímavostí. Možno len málokto vie, že svoju manželku sa snažil požiadať o roku štyrikrát, nakoniec sa o to, osobne, ani neodvážil. K jeho vášňam patrili rybolov a fajčenie. Cigara, ktorú si mal zapáliť krátko pred smrťou, je spolu s jeho ďalšími osobnými vecami vystavená v múzeu v Dolnom Kubíne. Prečo si zvolil pseudonym Hviezdoslav a ako vníma jeho tvorbu básnik Ľubomír Feldek?

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Detstvo prežil Pavol Országh Hviezdoslav vo Vyšnom Kubíne. Jeho rodný dom tam dnes už však nenájdete, pretože pár rokov pred jeho smrťou vyhorel. Hoci ho odmalička fascinovalo písanie, vyštudoval za advokáta a dlhé roky pôsobil v Námestove. „Tu vznikli takmer všetky jeho najznámejšie diela, okrem toho veľa prekladal z maďarčiny, poľštiny, nemčiny, ruštiny a angličtiny,“vysvetlila literárna historička Dáša Korytárová-Lofajová. Paradoxne, anglicky sa naučil až v neskoršom veku a to z toho dôvodu, že mal veľmi rád Williama Shakespeara. Od neho preložil Hamleta a Sen noci svätojánskej.

Zvláštne pytačky

Otvoriť galériu

O hanblivosti vyštudovaného advokáta a začínajúceho spisovateľa svedčí aj fakt, ako si získaval srdce svojej milej Ilonky Novákovej. Svadbe, ktorá sa odohrala v roku 1876, predchádzali zvláštne pytačky. „Tajne sa zasnúbili. Vtedy bol Pavol Országh ešte veľmi hanblivý a štyrikrát sa vrátil od brány domu Novákovcov, keď išiel požiadať Ilonku o ruku. Urobil tak neskôr písomne,“ povedala historička. Hviezdoslav mal údajne strach z budúceho svokra Pavla Nováka, pretože to bol vzdelaný človek. Ten však jeho žiadosti nakoniec vyhovel. So svojou milovanou sa mu nepodarilo mať vlastné deti, vychovávali však Jaroslava a Sidóniu, ktoré si adoptovali po smrti jeho brata Mikuláša.

Cigary a rybačka

 

Slávny spisovateľ si okrem písania vedel dopriať aj svetské pôžitky. Bol veľmi silným fajčiarom cigár a fajok a v rodine sa traduje, že ešte pár hodín pred smrťou si doprial pár šlukov. Okrem toho však bol aj vášnivý rybár. „Na ryby pod Babiu horu chodieval spolu s manželkou a adoptovanými deťmi,“ prezradila literárna historička. Všetci naokolo ho považovali za introverta. Nechcel dokonca oslavovať ani svoje narodeniny, keď mal 60-ku. Dolnokubínčania mu pripravili prekvapenie. „Zišli sa s fakľami a pred domom mu zaspievali pieseň Dobre mi, dobre mi, ktorá je súčasťou jeho veľdiela Hájnikova žena, a pieseň Mnoga leta,“ vysvetlila Korytárová-Lofajová. V jeho posledných chvíľach bol pri ňom ako osobný lekár spisovateľ Ladislav Nádaši-Jégé.

 

Predstihol vznik veľkého divadla

Ľubomír Feldek - spisovateľ a dramatik

- Hviezdoslav pracoval na viacerých poliach a jedno z nich je divadlo. Je úžasné, že vytvoril veľkú slovenskú drámu Herodes a Herodias a takisto preložil Shakespeara v čase, keď sme ešte na Slovensku nemali veľkú scénu. Predstihol vznik veľkého divadla. Je veľkou zásluhou našich divadelníkov, že najmä Viliam Záborský svojím krásnym prednesom dokázal, že Hviezdoslav je počúvateľný a zrozumiteľný. Pre Hviezdoslava som urobil čosi aj ja. Keď sa naposledy hrala v SND inscenácia Herodes a Herodias, bolo to v mojom preklade zo slovenčiny do slovenčiny, aby tá Hviezdoslavova reč nepripadala niekomu dnes smiešne. Na motívy Hájnikovej ženy som napísal Horor v horárni. Je to jedna z najväčších divadelných hier, akú kedy slovenský dramatický spisovateľ napísal.

 

(Ne)známe fakty o Hviezdoslavovi

  • bol silný falčiar a vášnivý rybár
  • ovládal maďarčinu,poľštinu, nemčinu, ruštinu a angličtinu
  • svoju manželku 4-krát neúspešne požiadal o ruku
  • najznámejšie diela: Hájnikova žena, Herodes a Herodias, Krvavé sonety, Ežo a Gábor Vlkolinský
  • nemal vlastné deti, adoptoval si však bratovu dcéru a syna
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, ms, kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...