Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2019 11:55 | Správy | Domáce správy

Zakážu dovoz mäsa z Poľska?! Kam putovala hovädzina z chorých kráv

Kauza dovozu nakazeného mäsa z poľských bitúnkov vrcholí. Po tom, čo sa potvrdilo, že takéto hovädzie distribuovali prostredníctvom slovenských dodávateľov do reštaurácií, škôl či škôlok, zostali Slováci ako obarení.

Ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Gabriely Matečnej si tak predvolalo aj poľského veľvyslanca Krzystofa Strzałku. Podľa neho je vyvolávanie hystérie nepochopiteľné a neoprávnené. Šéfka agrorezortu tvrdí, že ubezpečenie poľskej strany o prijatých opatreniach berie s rezervou, no napriek tomu Slovensko nepristúpilo k zákazu dovozu mäsa od našich severných susedov.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Najprv nás Poliaci ubezpečovali, že mäso z chorých kráv sa na Slovensko vôbec nedostalo, neskôr sa ich tvrdenia ukázali ako zavádzajúce. Poľská ambasáda napriek tomu šéfku agrorezortu Matečnú chlácholila, že už urobili všetky potrebné opatrenia. „Bitúnok bol zatvorený a vyňatý zo zoznamu podnikov, ktorých výrobky majú povolenie na predaj,“ priblížilo poľské veľvyslanectvo.

Podľa poľského veľvyslanca Krzyszofa Strzalku nie je dôkaz, že pokazené mäso skončilo na Slovensku a môže poškodiť zdravie. „Vyvolávanie podobnej hystérie médiami, a taktiež cez vyjadrenia niektorých zástupcov orgánov s Poľskom spriatelenej Slovenskej republiky je nepochopiteľné a neoprávnené,“ skonštatoval.

 

Opatrenia Poliakov berieme s rezervou

Pôvodne sa malo na Slovensko dostať len 300 kíl poľskej hovädziny z pochybného bitúnku, dnes už sa hovorí o tonách.

Otvoriť galériu

„Kamera nenahradí veterinára. Dôrazne som žiadala poľského veľvyslanca, aby sa zaoberal aj zisteniami o ďalších bitúnkoch, ktoré sú certifikované podľa systémov, no nedodržiavali podľa novinárov etické pravidlá,“ uzavrela Matečná. Na otázku Nového Času, prečo Slovensko nepozastaví v týchto dňoch dovoz mäsa od našich severných susedov, sme dostali odpoveď, že sa tak môže stať v nasledujúcich dňoch.

„Poslanci Výboru pre poľnohospodárstvo a životné prostredie zvolali na utorok Mimoriadny výbor, na ktorý si pozvali aj zástupcu Európskej komisie na Slovensku. Bude sa tam riešiť aj táto otázka,“ povedal hovorca rezortu pôdohospodárstva Vladimír Machalík.

Bezpečné potraviny pre deti

Ohrozené mäsom z chorých kráv mohli byť aj stovky detí, ktoré konzumovali poľskú hovädzinu v školských jedálňach. Ministerka školstva Martina Lubyová tvrdí, že školy nemusia nakupovať najlacnejšie potraviny a navyše všetky by mali mať potrebné certifikáty.

„Ak by zriaďovatelia škôl a vedúci jedální zodpovedne dodržiavali naše odporúčania a usmernenia, nestalo by sa, že sa v nich môžu vyskytnúť závadové potraviny,“ ozrejmila ministerka. Niektoré školy, napríklad v Trenčíne, nateraz nebudú variť z hovädzieho mäsa, aj keď berú mäso z predajne, ktorá sa dostala pod drobnohľad kontrolórov. „ Zatiaľ nie je dôvod na žiadnu paniku,“ povedala hovorkyňa mesta Eva Mišovičová.

Prišiel som o najväčšieho odoberateľa

Mäso z rizikového hovädzieho dobytka sa malo dostať aj do Jelšavy do predajne Mäso - Údeniny – Róbert Csatári. Vedúci prevádzky však vylučuje, že by ponúkal zákazníkom závadné mäso.

Otvoriť galériu

„Mäso z inkriminovanej doby bolo z dobytka narodeného a chovaného na Slovensku. Len zabité bolo v Poľsku. Ja od toho dodávateľa, ktorý toto má na svedomí, vôbec neberiem mäso,“ hovorí Csatári, ktorý nechápe, ako sa jeho obchod dostal do zoznamu prevádzok s mäsom z chorých kráv.

Kvôli tomuto obvineniu prišiel aj o najväčšieho odberateľa. „Celý život si človek buduje meno, zrazu sa stane toto a všetko je preč,“ povie smutne mäsiar, ktorý pracuje s mäsom od roku 1978.

Musí to byť nedorozumenie

Veterinári si posvietili aj na mäsiarstvo Urbánek. Podľa konateľa mäsiarstva kontrola dopadla dobre. „Zatiaľ sa na základe dokladov nepreukázalo, že to mäso bolo sem dodané. Na mojich sprievodných dokladoch nie je evidovaný spomínaný bitúnok,“ hovorí samotný konateľ Juraj Jánsky s tým, že do predajne putuje zväčša len slovenské mäso a zvyšok dokupujú len od certifikovaných predajcov a to nielen z Poľska.

Otvoriť galériu

V šoku je aj samotný majiteľ spomínaného mäsiarstva Anton Urbánek (78). „Ja som tu nechal celých 25 rokov a nechcem veriť, že by sa k nám dostalo pokazené mäso. Vždy sme robili poctivo a naďalej aj budeme,“ hovorí Urbánek.

Mali by sme prijať okamžité opatrenia

Jarmila Halgašová, bývalá šéfka Potravinárskej komory

Okrem rizikového mäsa mohlo byť na Slovensko dovezené a ďalej spracované aj kontaminované mäso zdravého dobytka, zároveň mohli byť kontaminovaní zamestnanci a priestory na Slovensku, ak prišli do styku s touto surovinou. Aj preto by Slovensko malo zakázať dovoz hovädzieho mäsa z Poľska.

Umožňuje nám to európska legislatíva na základe princípu predbežnej opatrnosti. Bol použitý napríklad po metanolovej kauze, ktorá bola v Čechách. Problémom je aj nedostatočná sebestačnosť Slovenska v produkcii hovädzieho mäsa, pretože takmer 2/3 kvalitnej slovenskej hovädziny vyvážame.

Kto všetko zlyhal?

Farmári - starostlivosť o hospodárske zvieratá nebola dostatočná, mnohé sa nakazili

Veterinár - každé mäso má pod palcom veterinár, ktorý musí povoliť porazenie takýchto zvierat

Veterinár na bitúnku - zviera musí prezrieť veterinár prítomný na bitúnku a schváliť jeho porážku

Národný orgán dozoru - Slováci by mali monitorovať dovoz takéhoto mäsa a identifikovať riziko

Ministerstvo pôdohospodárstva - ministerka reagovala až po zverejnení
škandálu v poľskej televízii

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš, Nový Čas, den, Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo