Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.02.2019 12:00 | Správy | Domáce správy

Škandál s hovädzím z Poľska otriasol aj Slovenskom: Prehovoril mäsiar, ktorý ho predával

Mäso z chorých kráv sa dostalo do slovenských škôl, škôlok aj reštaurácií. Minimálne tri prevádzky u nás obchodovali s rizikovou hovädzinou.

Predajcovia však tvrdia, že majú v rukách správy poľských veterinárov, ktoré potvrdzujú, že mäso je neškodné. Šokujúce je, že u našich severných susedov sa tieto nehorázne praktiky realizovali na ďalších šiestich bitúnkoch.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Takmer 300 kilogramov hovädziny z chorých zvierat sa malo dostať z Poľska na Slovensko. Následne sa distribuovalo do reštaurácií, škôl aj škôlok na Slovensku. Hoci nás naši severní susedia chlácholili, že k nám sa takýto tovar nedostal, nebola to pravda.

„Naši inšpektori objavili mäso z tohto bitúnku u troch spracovateľov v Bardejove, Gaboltove a Bidovciach na východe Slovenska,“ potvrdila šéfka agrorezortu Gabriela Matečná s tým, že takto postupovali aj na ďalších šiestich bitúnkoch v Poľsku. Okrem Slovenska sa mäso dostalo aj do Maďarska, Estónska, Fínska, Francúzska, Litvy, Portugalska, Rumunska, Španielska a Švédska.

 

Väčšie kontroly

Veterinári počas týchto dní kontrolujú čerstvé, chladené aj mrazené hovädzie mäso z Poľska. Pod drobnohľad sa dostávajú nielen kamenné prevádzky, ale aj prepravné vozidlá. „Veľmi ma mrzí, že to išlo do verejného stravovania. Najmä to, že je tam citlivá skupina detí, ktoré mäso konzumovali,“ upozornil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy s tým, že v súčasnosti preverujú 50 vzoriek.

Naše školské zariadenia by podľa premiéra Petra Pellegriniho o mäso z Poľska už nemali ani zavadiť. „Chcem vyzvať všetkých zriaďovateľov našich škôlok, základných a stredných škôl, aby od dnešného dňa pre naše deti nakupovali mäso výhradne pochádzajúce zo slovenského chovu,“ povedal na margo škandálu Peter Pellegrini. Zvýšený dôraz sa pri kontrolách kladie aj na tzv. ambulantný predaj, a to hlavne na dedinách. „Laboratórne testovanie dokáže odhaliť aj to, či mäso pochádza z chorej kravy, či z kravy liečenej antibiotikami,“ dodal Bíreš.

Otvoriť galériu

Čo hrozí po konzumácii

Odborníci tvrdia, že zatiaľ nie je jasné, aké vplyvy môže mať konzumácia takejto hovädziny na ľudský organizmus, pretože sa stále nevie, na aké ochorenia zvieratá trpeli. „Vyzývam všetkých, aby sa zaujímali o pôvod mäsa, nielen pri kúpe v obchode, ale na všetkých miestach, v reštauráciách a aby radšej siahli po overenom, zdravom a bezpečnom slovenskom hovädzom mäse,“ vyhlásil Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu.

V piatok sa ministerka Matečná stretne aj s poľským veľvyslancom na Slovensku, aby jej situáciu vysvetlil. „Ako budeme ďalej postupovať, uvidíme aj po konzultáciách s právnikmi a políciou, či sa náhodou nenaplnil skutok trestného činu všeobecného ohrozenia,“ uzavrela Matečná. K našim susedom mieria už inšpektori z Európskej komisie, aby si posvietili na praktiky na poľských bitúnkoch.

Ako sme na tom so sebestačnosťou?

Na Slovensku sa ročne vyprodukuje takmer 27 000 ton slovenského hovädzieho mäsa. V roku 2018 sa k nám doviezlo viac ako 12 000 ton hovädzieho mäsa najmä z Poľska, Českej republiky, Nemecka, Holandska a Írska.

Aké choroby hrozia

- salmonelóza

- pasteurelóza

- chlamydióza

- parazitárne ochorenia

- ale tiež obsah rezíduí v mäse po použití antibiotík a hormónov

Otvoriť galériu

Bardejov - V bardejovskej firme sú zo situácie nešťastní. „My sme mäso odobrali od nášho tradičného partnera. Dodal nám k tomu potvrdenie poľských veterinárov, že je v poriadku. Nemohli sme tušiť žiaden problém. Lebo ešte aj cena bola ako zvyčajne, čiže nám ho neponúkli zlacnené, aby nás nalákali na kúpu. Mäso kontroluje vizuálne aj náš skúsený mäsiar. Keby vyzeralo podozrivo, tak by sme ho okamžite vrátili. Odobrali sme 113,9 kg. Nestálo by nám za to predávať nekvalitné mäso v takomto množstve. Teraz sme vo veľkých ťažkostiach, lebo naši odberatelia odmietajú naše dodávky. Vo štvrtok sme nerozdistribuovali takmer nič,” povedal majiteľ firmy Juraj Cimbaľák.

Otvoriť galériu
MK Food
Zdroj: nov

Gaboltov - Firma Marek Kažimír - MK FOOD má sídlo v rodinnom dome v Gaboltove (okr. Bardejov). Majiteľ vo štvrtok nebol doma. Dvere otvoril jeho otec. „Syn býva v bytovke. Nie je doma. Dnes som ho nevidel. Ani nemám jeho číslo na mobil,” vysvetlil s tým, že o predaji nič nevie.

V bytovke, kde má Marek Kažimír bývať, nikto neotváral. Podľa informácií Nového Času kupuje mäso od poľských dodávateľov a predáva ho odberateľom v okolí. Nemá kamennú predajňu.

Otvoriť galériu
Čabai Bidovce
Zdroj: nov

Bidovce - Podnikateľ býva v rodinnom dome. Na prvý pohľad nič nenaznačuje, že by mal byť mäsiarom. Ladislav Čabai vo štvrtok nebol doma. „Obchoduje s mäsom s Poliakmi už dlho. O tretej-štvrtej ráno sem chodievajú poľské dodávky a vykladajú z nich prepravky,“ povedali susedia s tým, že na miestnej ZŠ pracuje jeho manželka aj nevesta a mäso putovalo aj tam.

Pre TV Markíza Čabai povedal, že doteraz neboli žiadne problémy s mäsom. ,,Keby bol problém, tak by mi odberatelia vrátili mäso,“ povedal. Vedúca jedálne na otázku, či vedela o tom, že je mäso z Poľska, odpovedala jednoznačne pre TV Markíza: ,,Áno, veď my máme aj doklad na to.“

Marta Ivanová, Čečejovce - sklad

Zahorecz Jozef, Levice - predajňa

RobertT Csatari, Mäso-Údeniny, Jelšava - predajňa

Eva Odreašová, Kysucké Nové Mesto - predajňa

Mäsiarstvo u Urbánka, Trenčín - predajňa

Bistiak Vladimír, Varín – predajňa

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, nov, iglu, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo