Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.01.2019 05:50 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Zúfalý manžel Nadeždy, ktorá je nezvestná už 17 dní: Zákony mi pri pátraní zväzujú ruky

Čas neúprosne plynie! Manžel nezvestnej Nadeždy Ondejkovej (39) zúfa už od 14. januára, pretože nedokáže zistiť žiadne informácie o pohybe svojej milovanej ženy a matky troch detí.

Problémom je, že ani v digitálnej dobe, keď sú verejné priestory monitorované kamerami a je málo ľudoprázdnych miest, neexistuje žiaden záznam o jej pohybe. Možno by pomohol mobil a údaje v ňom, lenže prístroj je zablokovaný a manžel sa nevie dostať ani k ďalším údajom pre zákonnú ochranu osobných údajov.

Rodina, priatelia a manžel mamičky sú bezradní a zdá sa, že ani polícia sa napriek úsiliu neposunula ďalej. Manžel Ľuboš Ondejka je momentálne doma s dvojičkami, pretože majú angínu. Štvormesačná dcérka je zatiaľ u starých rodičov, aby neochorela. Situáciu znášajú blízki čoraz ťažšie.

Otvoriť galériu
Rozmýšľam o všetkých variantoch, ale narážam na rôzne prekážky pre ochranu osobných údajov. Mali sme spoločný účet a potom máme ešte účty z mladosti. Na Nadin účet sa však neviem dostať a ani do jej telefónu,“ povzdychol si nešťastný manžel. Manželka odišla bez dokladov, osobných vecí aj hotovosti, ktorú mali doma. „Nezobrala si ani retiazku a náušnice, odišla len s obrúčkou. Napadlo mi, že za ňu mohla dostať nejaké peniaze, aj keď málo,“ zamyslel sa manžel.

 

Ľuboš prosí o pomoc aj na facebooku, pretože sa v podstate ocitol v beznádejnej situácii. „Obvolávam ľudí, ktorí píšu, že ju asi videli. Mali sme informáciu, že bola na autobusovej stanici v Leopoldove alebo v Bratislave, dokonca jeden pán písal, že ju videl v potravinách na Haanovej. Informácie však prichádzajú oneskorene a aj k záznamom z kamier sa dostávame neskoro a už sú premazané,“ povedal Ľuboš a dodáva: „Je nepredstaviteľné, že v dnešnej dobe sa dokáže človek stratiť úplne bez stopy.“

Manžel hľadal Naďu už aj v susednej Rajke či v Rakúsku, lebo podľa psychiatrov ľudia, ktorí majú psychické problémy, niekedy odchádzajú do zahraničia. Naďa však bola podľa jej manžela zodpovedná a pravidelne chodila na kontroly.

Trestné oznámenie nepomôže

Niektorí ľudia Nadinmu manželovi radili, aby podal trestné oznámenie, lebo tak možno bude mať polícia väčšie právomoci. „Trestné oznámenie by v tomto prípade nebolo účelné, lebo vyšetrovateľ by nemal dôvod začínať trestné stíhanie. V trestnom konaní má polícia, samozrejme, viac možností, ale momentálne nie je trestné konanie dôvodné,“ vysvetlil advokát Adam Puškár. Policajný hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff nám tiež nepovedal k prípadu žiadne novinky.

Otvoriť galériu

„Zo strany útvarov Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave V sú aj naďalej vykonávané všetky úkony smerujúce k vypátraniu nezvestnej, pričom denne sú preverované informácie získané či už vlastnou pátracou činnosťou, alebo informácie poskytnuté zo strany verejnosti. Akékoľvek správy, ktoré by mohli prispieť k vypátraniu nezvestnej osoby, nám oznámte na bezplatnom telefónnom čísle 158 alebo osobne na ktoromkoľvek policajnom oddelení,“ uviedol hovorca.

Utrpenie rodiny časom rastie

Psychiatrička Dana Šedivá 

Najbližší aktuálne prežívajú jeden z najťažších stresorov. Išlo o funkčnú rodinu, ktorá sa tešila z detí a nič nenasvedčovalo terajšiemu vývoju situácie. V daných prípadoch ide najčastejšie o duševnú poruchu matky. Utrpenie rodiny sa stupňuje ubiehajúcim časom, odohráva sa v nich obava o zdravie nezvestnej, beznádej, neistota. Keď sú ľudia v takejto situácii, pýtajú sa : "Mohol som urobiť niečo viac? Mal som si niečo všimnúť?" Analyzujú situáciu, či tomu niečo nenasvedčovalo.

V čom nás obmedzujú zákony?

Adam Puškár, advokát

- Sprístupnenie telekomunikačných informácií je operátor povinný poskytnúť zo zákona polícii, nie manželovi. V tomto prípade dochádza aj k zákonnému prelomeniu telekomunikačného tajomstva.

- Do zdravotnej dokumentácie môže manžel nahliadnuť jedine po smrti manželky. Inak platí lekárske tajomstvo, ktoré možno prelomiť opäť len so súhlasom pacienta, prípadne na žiadosť súdu a podobne.

- Bankové tajomstvo môže opäť prelomiť len polícia, respektíve súd a podobne.

- Zo zákona nie je manžel oprávnený nahliadnuť do policajného spisu. Môže obsahovať bankové, lekárske, telekomunikačné informácie, ktoré podliehajú zákonnej povinnosti mlčanlivosti.

- Ľudia, ktorí Naďu vidia, by mali okamžite zavolať políciu a oznámiť, kedy a kde ju videli, ideálne stále vidia.

Čo Ľubošovi bráni pri hľadaní:

- Chýbajúce kamerové záznamy

- Zakódovaný mobil

- Zákon o ochrane osobných údajov

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.
V Budmericiach sa šíri, že Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ: Ministerstvo kultúry reaguje!
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Vodiči, dávajte si pozor: Na rýchlostnej ceste HORÍ auto!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
Hororová lúpež v Štítniku: Traja ozbrojenci vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Pre Ameriku má drsný odkaz Rusko aj Zelenskyj: Prichádza pomoc príliš neskoro?!