Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.01.2019 11:35 | Šport | Tenis
Foto

Lipták nominoval na zápas s Lotyšskom: Bez Rybárikovej, ale so slovenskou jednotkou

Dominika Cibulková, Viktória Kužmová, Karolína Schmiedlová a Rebecca Šramková tvoria oficiálnu predbežnú nomináciu tenistiek Slovenska na stretnutie s domácimi Lotyškami 9. - 10. februára na tvrdom povrchu v Rige v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Obe družstvá čaká premiérový vzájomný duel v Pohári federácie. Slovensko figuruje na 12. priečke v renkingu krajín ITF, Lotyšsko je na 15. mieste.

Kapitán Matej Lipták zverejnil svoj káder na stredajšej tlačovej konferencii v Národnom tenisovom centre (NTC) v Bratislave. Práve v stredu 30. januára je všeobecná uzávierka oficiálnych predbežných nominácií na tento asociačný termín Fed Cupu. V každom tíme potom môžu nastať dve zmeny pred žrebom programu v piatok 8. februára. V nominácii chýba skúsená Magdaléna Rybáriková. Po troch rokoch sa v nominácii objavila súčasná slovenská jednotka Dominika Cibulková. Bývalá svetová štvorka dosiaľ naposledy hrala v tíme Slovenska v apríli 2016 proti Kanade. V stredu mala nastúpiť na turnaji v Petrohrade, svoju účasť však musela odvolať pre vírusové ochorenie.

V úvode sezóny zo Sloveniek najviac na seba upozornili Kužmová a Schmiedlovej. Dvadsaťročná rodáčka Košíc Kužmová sa prebojovala na turnaji v Aucklande až do semifinále, v ktorom nestačila na neskoršiu víťazku podujatia Nemku Juliu Görgesovú. Dvadsaťštyriročná Schmiedlová pred Australian Open postúpila v Hobarte až do finále. Na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny v Melbourne sa však Slovenkám nedarilo podľa predstáv. Iba Kužmová prešla prvým kolom, do tretieho kola ju potom nepustila favorizovaná Ukrajinka Elina Svitolinová.

 

Súperky Sloveniek Lotyšky nastúpia na stretnutie pod vedením nového kapitána. Tridsaťsedemročný bývalý profesionálny tenista Adrians Žguns nahradil v tejto funkcii Andisa Jušku. Domáci tím sa bude spoliehať predovšetkým na kvality 28-ročnej Anastasie Sevastovovej a jej o sedem rokov mladšej krajanky Jeleny Ostapenkovej, ktorá je víťazkou predvlaňajšieho Roland Garros. Zaujímavosťou je, že pobaltská krajina sa predstaví medzi najlepšími šestnástimi ženskými tímami sveta po takmer štvrťstoročí.

Pred dôležitým fedcupovým duelom sa z lotyšských hráčok javí v lepšej forme Sevastovová. V úvode sezóny sa dostala do štvrťfinále turnaja v Brisbane a osemfinále Australian Open. V oboch prípadoch jej vystavila stopku Naomi Osaková z Japonska. Ostapenková sa dočkala prvého víťazstva v novej sezóne až v utorok v Petrohrade. Na podujatiach v Šen-čene, Sydney a na Australian Open neprešla cez prvé kolo.

Cibulková sa pre vírusové ochorenie odhlásila z turnaja WTA v Petrohrade. Kapitán slovenského tímu a zároveň jej osobný kouč Matej Lipták však verí, že do konca tohto týždňa bude fit. "Dominika mala dva dni horúčky, cítila slabosť, preto sa odhlásila z turnaja v Petrohrade a v stredu sa vrátila do Bratislavy. Verím, že sa dá zdravotne do poriadku. Je veľmi dôležitý článok tímu. Je rozdielová hráčka, ktorá má veľké skúsenosti. Verím, že to potvrdí aj v Rige. Som rád, že sa mi ju podarilo presvedčiť, aby pomohla tímu. Počas tréningov so Sevastovovou sa vyjadrila, že asi nebude hrať, no v Austrálii sme opäť otvorili túto tému. Zhodli sme sa, že by bolo dobré, keby nastúpila," uviedol kapitán tímu Matej Lipták na stredajšej tlačovej konferencii.

Otvorený je ešte štart Magdalény Rybárikovej: "Čakáme na jej vyjadrenie. Má zdravotné problémy s rukou, ktoré sa ťahajú od turnajov v Austrálii, momentálne nemôže trénovať. Robíme všetko, aby mohla cestovať s tímom. Je naša najlepšia deblistka. Rozhodne sa do konca týždňa. Ak by nemohla ísť do Rigy, pôjdeme so štyrmi hráčkami alebo nominujeme ešte ďalšiu tenistku. Hovoril som so Chantal Škamlovou i Terezou Mihalíkovou, ktoré sú v prípade potreby pripravené pomôcť."

Slovenky odcestujú do dejiska zápasu v utorok 5. februára: "Chceli sme cestovať skôr, no až v utorok večer sa bude v aréne Riga dať trénovať. Očakávam náročný zápas. Lotyšky majú veľkú kvalitu. Sevastovová mala v závere uplynulej sezóny skvelú formu, ktorú si preniesla aj do úvodu nového roka. Ostapenková momentálne nie je v top forme, no je hráčka momentu. Ak chytí formu, hrá sa s ňou ťažko. Počul som, že fedcupové zápasy má rada. To isté však platí aj o našej dvojke Viki Kužmovej, ktorá vlani v Bielorusku ukázala, čoho je schopná. Má veľký potenciál, je dravá, v tomto roku odohrala už veľa zápasov. Potešiteľná je aj dobrá forma Kaji Schmieldovej, ktorá bola vo finále turnaja v Hobarte. Aj ona môže dostať šancu. Musím si to všetko v hlave premyslieť a rozhodnúť sa pre správne hráčky."

Oficiálna predbežná nominácia Slovenska:

Dominika Cibulková (26. vo svetovom rebríčku vo dvojhre/ -)
Viktória Kužmová (45. / 123. vo štvorhre)
Karolína Schmiedlová (64. / -)
Rebecca Šramková (190. / -)
kapitán: Matej Lipták

Predpokladaná nominácia Lotyšska:

Anastasija Sevastovová (13. vo svetovom rebríčku vo dvojhre/ 64. vo štvrohre)
Jelena Ostapenková (22. / 36.)
Diana Marcinkevičová (278. / 226)
Daniela Vismaneová (642. / -)
kapitánka: Adrians Žguns

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok