Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2019 00:05 | Správy | Servis | Lifestyle

V zime si vaše chodidlá vyžadujú špeciálnu starostlivosť: 7 krokov pre zdravé nohy

Nezabúdajte na ne! V zime je možno to posledné, na čo myslíte, starostlivosť o chodidlá. Veď sú ukryté v zimných topánkach a hrubých ponožkách, nikto ich nevidí, tak načo to riešiť?

Paradoxne, ako sa v zime o svoje nôžky postaráte, tak budú vyzerať na jar a v lete. Prečítajte si sedem krokov pre krásne a zdravé chodidlá od Milady Nádašiovej, školiteľky a pedikérky Centra pedikúry v Bratislave.

1. Zatočte so zápachom

V prvom rade si treba nôžky v zime každý deň umývať. Pozor, nie mydlom, pretože mení pH pokožky a vytvára tak vhodné prostredie na rozmnožovanie choroboplodných mikroorganizmov. Ak máte problémy so silným zápachom nôh, mydlo síce prekryje zápach, no zhorší podmienky pokožky. Ak vám zápach nôh spôsobuje sociálne problémy a je výnimočne výrazný, je čas nav­štíviť dermatológa.

Otvoriť galériu
Zápach
Zdroj: iStock

 

Okrem špecializovaných prípravkov, ktoré vám odporučí pedikér alebo podológ, je možné použiť aj „babský recept“. Do jedného litra vlažnej vody pridajte veľkú polievkovú lyžicu octu. Zamiešajte a nohy omyté vodou roztokom opláchnite. Nechajte pôsobiť cca 2 - 3 minúty, pričom hýbte prstami, aby sa roztok dostal aj do miest medzi nimi. Zároveň si takto aj rozhýbete prsty a urobíte malú gymnastiku.

Následne nôžky utrite jednorazovými utierkami, nezabudnite vytrieť priestory medzi a pod prstami do sucha a nohy obujte do čistých ponožiek. Ak sa dá, majte v práci nachystané prezuvky, pretože ak je noha celý deň v teplých topánkach, začne sa potiť, čo môže viesť k oveľa horším veciam ako zápachu.

Otvoriť galériu
Kúpeľ
Zdroj: iStock

Ak vás nohy po spotení svrbia, pripravte im kúpeľ z vlažnej vody a jablčného octu v pomere pol šálky jablčného octu na dva litre teplej vody. Môžete pridať aj morskú soľ. Nohy si namočte do roztoku približne na päť minút. Ak však máte na nohách otvorené rany alebo ste diabetik, trpíte cievnou nedostatočnosťou alebo máte ischémiu dolných končatín, toto riešenie nie je pre vás vhodné. Pri takýchto problémoch používajte len kyslé oplachy a nikdy nie soľné roztoky, ktoré suchú pokožku ešte viac vysušia.

Otvoriť galériu
Ponožky
Zdroj: iStock

Odborníci odporúčajú nenosiť jedny hrubé, ale radšej dvoje tenšie ponožky. Priestor medzi dvoma vrstvami látky vytvorí medzivrstvu, ktorá dobre izoluje,a nohy sú pred zimou lepšie chránené. Hrubé ponožky zaberú veľa miesta v topánke a vytvárajú veľký tlak na prsty, čo môže viesť k deformáciám nechtových platničiek - zarastaniu nechtov a až k deformáciám prstov. Zvýšený tlak na chodidlá tiež ovplyvňuje mikrocirkuláciu. Povrch pokožky sa vtedy nesprávne dokrvuje, je zabránené správnej výmene plynov a výživy v povrchových vrstvách kože, čo vedie k nedokrveniu a následnému omŕzaniu koncových častí prstov.

4. Na popraskanú pokožku

Teplota chodidiel v zime kolíše, pretože ak je telu zima, aktivuje ochranu životne dôležitých orgánov. Pôsobením chladu sa zúžia povrchové cievy a zníži sa prívod krvi do koncových častí končatín. Keď sme v teple, všetko sa vráti do normálu a oteplia sa aj chodidlá.

Otvoriť galériu
Popraskaná pokožka
Zdroj: iStock

Pokožka nôh teda okrem topánok, tepla, vlhka a iných nepriaznivých vonkajších podmienok musí vydržať aj takéto kolísanie teploty. Noha sa v topánke spotí, pot obsahuje soľ, ktorá povrch pokožky nadmerne vysúša a pokožka nôh po vyzutí z topánky oschne a popraská. Popraskanú pokožku môžete ošetriť jemným peelingom. Krúživými pohybmi odstráňte odumreté bunky pokožky a nakoniec nohy natrite mastnejším krémom na nohy.

5. Pozor na hydratačné krémy

V sprche používajte jemné pilníky na chodidlá na zbrúsenie odumretej a suchej pokožky. Nezabudnite pilník pravidelne meniť a po použití ho dôsledne opláchnite pod vodou a nechajte vyschnúť. Inak sa stane zdrojom baktérií a pri ďalšom ošetrení si nanesiete na pokožku veľké množstvo mikróbov. Po sprche si na chodidlá naneste krém vhodný pre váš typ pokožky.

Otvoriť galériu
Krémy
Zdroj: iStock

V zime sa hydratačným krémom radšej vyhnite, najmä ak sa nechystáte najbližších pár hodín leňošiť v teple svojej postele. Je to podobné ako s pokožkou tváre, hydratačné zložky v povrchových vrstvách následkom nízkych vonkajších teplôt zamrznú, čím zväčšia objem a spôsobia praskanie pokožky. Ak sa teda chystáte na prechádzku, je vhodnejšie použiť mastnejší typ krému aj na pokožku nôh.

6. Nezabúdajte na nechty

Na nechty blahodarne pôsobia regeneračné oleje s protiplesňovým efektom, napríklad tea tree olej. Pozor však, jeho nadmerné používanie vysušuje nechtovú platničku. Ak teda nemáte pleseň na nechtoch, používajte pravidelne oleje na nechty bez tejto prísady a tea tree oleje použite, ak idete do fitnescentra alebo na plaváreň. Ak si nechty lakujete aj v zime, nezabúdajte na jemné čistenie nechtov.

Veľmi časté odlakovávanie a lakovanie nechty nadmerne vysušuje, preto okrem oleja nezabúdajte aj na citlivé premasírovanie nechtových platničiek. Jemnou masážou sa zlepší cirkulácia krvi v koreni nechta, vďaka čomu sa nechty budú lepšie regenerovať.

7. Správne topánky

Kúpte si topánky s dostatočným priestorom. Predstavte si, že v topánkach hráte svojimi prstami na piane. Ak sa dokážu dostatočne slobodne pohybovať, máte dobré topánky. Ak prstami ledva pohnete, obzrite sa po nových.

Otvoriť galériu
Vhodná obuv
Zdroj: iStock

Vyrobíte si ju veľmi ľahko. Večer si obkreslíte chodidlá (pravé i ľavé) na čistý papier a vystrihnete. Do topánok, ktoré sa vám páčia, vložíte maketu. Čím viac je z makety zahnuté, tým sú vám topánky menšie a užšie, t. j. nevhodné pre vašu nôžku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí