Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.02.2019 00:05 | Správy | Servis | Lifestyle

Ako si na plese nespraviť hanbu? Všetko od výberu šiat až po stolovanie

Chystáte sa na ples a neviete sa rozhodnúť, aké šaty či účes zvoliť? Dajte na odborníčky, ktoré vedia, čo je in a čo out.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

To, čo jednej dáme pristane, pre inú môže byť krokom vedľa.

Patrí sa tancovať

Otvoriť galériu
Božena Volková
Zdroj: abv
Na ples rozhodne nepatrí hlučné správanie. Vyhýbajte sa prenikavému a hlasnému, často afektovanému smiechu, vulgárnym slovám i vtipom, najmä v dámskej spoločnosti. Pri voľbe róby sa vyhnite výstrednosti a okázalosti, prílišnému zdôrazňovaniu svojich kriviek aj vnád. Na ples zásadne patria dlhé šaty s ohľadom na tradície, ale i súčasné trendy. Rukavičky a štóla sa nosia k šatám s odkrytými plecami.

 

Dobrý príklad, ako sa obliecť na prestížnu akciu, dala tohto roku na Plese v opere moderátorka Karin Majtánová, ktorá zvolila šaty ako pravá dáma. Šaty nemusia byť od dizajnérov. Tí totiž na takomto prestížnom plese hlavne predávajú svoje výrobky, čo ešte neznamená, že ovládajú protokol. Pravá dáma si nedá na ples červené šaty, sú však vhodné pre ženy zo šoubiznisu.

Na pozvánke na ples, teda event na najvyššej spoločenskej úrovni, býva odporučenie iba pre pána a býva to zvyčajne smoking. Vyžadovať frak v našich podmienkach by vyznelo snobsky a nepatrične. Pod smokingom sa však môže rozumieť i najlepší čierny oblek. A nezabudnite - ste na plese, patrí sa tancovať.

Vybrať správne šaty je umenie

Otvoriť galériu
Mária Andrašovanová
Zdroj: Mak´s studio
Jedna vec je, čo sa nosí a čo predpisujú trendy, iné, čo ktorej dáme pristane. Ak je trendom široká sukňa a úzky pás, treba si uvedomiť, že strih pristane osobe, ktorá má aj v skutočnosti úzky pás. Keď ide o postavu chlapčenského typu, že žena má úzke boky, nemá výrazný pás, nemôže si takéto šaty obliecť.

Ak je žena v trupe objemnejšia, bez bokov, má tenké nohy, vtedy sú vhodné šaty, ktoré sú úzke v bokoch. Ideálne je v takomto prípade zakamuflovať vrchnú partiu tela. Niekedy ma mrzí, že naši módni návrhári na 90 % obliekajú ľudí, ktorí majú miery 90-60-90. V požičovni potom riešime všetky ostatné dámy.

Neobliekame len modelky, ale bežné ženy, ktoré nemajú vždy dokonalé postavy. Treba si uvedomiť, že na plese je gro žien v zrelom veku, nie dvadsaťročné dievčatá s vypracovanými telami. Malé a silnejšie ženy by mali voliť čo najmenej látky, môže byť aj strečová, padavá. Ideálny je čo najhladší rovný strih, nezvýrazňovať nedostatky a zamerať sa na niečo, čo je na žene pekné, napríklad oprieť sa o úzke boky a vrch zamaskovať.

Veľa požiadaviek máme na zakrývanie ochabnutých rúk, či už štólou, bolerkom, alebo aspoň tylovými rukávmi. Trendom je lososová farba a čisté línie. Zdá sa, že sa začína minimalizmus - menej kamienkov, a módnym hitom je veľký rukáv. Mnohé zákazníčky si pýtajú šaty à la veľká torta.

Veľkú kruhovú sukňu so spodničkou mala napríklad na Plese v opere herečka Lucia Hurajová. Má tenkú postavičku a išlo o to, aby ako moderátorka bola viditeľná. Často sa pýtame, kde sa koná ples. Lebo keď je v kultúrnom dome, tak netreba ísť do veľkej róby, stačí polkruhová sukňa. Stále je to veľká róba, ale nie je až taká objemná. Keď sa ples koná v divadle, Redute alebo na zámku, kde budova dýcha históriou, tam môže ísť naozaj o veľkú róbu. 

 

Účes

Platí pravidlo, že čím luxusnejšia róba, tým luxusnejší účes. Na ples patria vyčesané vlasy do drdola, hoci dnes sa to už neberie tak striktne. Dôležité je, aby účes vydržal a pristal konkrétnej osobe.

Stolovanie

Jesť začíname, keď je obsluha za stolom. Ako prvá začína jesť dáma, ktorá patrí k najvýznačnejšiemu pánovi, respektíve najstaršiemu pánovi za stolom. Keď je bufetové pohostenie, ľudia začínajú jesť podľa toho, ako prídu ku stolu.

Obe ruky patria počas stolovania na stôl. Obrúsok patrí na kolená. Pred pitím z pohára si jemne utrieme ústa. Keď sa potrebujeme vysiakať alebo kýchame, či kašleme, pridržíme si pred ústami čistú bielu bavlnenú vreckovku a odkloníme sa.

Galantnosť k dámam

Keď sedíme za stolom so známymi alebo sa s nimi počas večera zoznámime, mali by sme okrem vlastnej partnerky postupne pozvať do tanca i ostatné dámy pri stole. Najviac sa však venujeme vlastnej partnerke, ktorú by sme nikdy nemali nechať sedieť pri stole samotnú.

Toto nepatrí na ples

  • sexistické správanie
  • vulgárne slová
  • nadmerné pitie alkoholu, ktoré vedie až k strate sebakontroly
  • vulgárne vtipy
  • klebety a ohováranie
  • mobil - v žiadnom prípade ho nekladieme na stôl a netelefonujeme
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie