Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.01.2019 12:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

Výkriky hrôzy a hasičské sirény: Pekelná noc v bratislavskom internáte, študenti pred ohňom utekali takmer nahí

Noc ako z hororu! V internáte vo Vlčom hrdle vypuklo v utorok v noci krátko po 23. hodine ohnivé peklo. Pre študentov a pracovníkov neďalekého Slovnaftu, ktorí boli v internáte ubytovaní, sa začal doslova boj o život.

Oheň, ktorý vypukol v suteréne, po chvíli zachvátil aj ostatné poschodia. Študenti v panike vybiehali z izieb v teplákoch, pyžamách a papučiach, pričom niektorí sa nadýchali štipľavého dymu a splodín. Dvaja z nich skončili vo vážnom stave v nemocnici.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Rinčanie skla, hasičské sirény a výkriky hrôzy. Takto vyzerala priam hororová noc v bratislavskom internáte vo Vlčom hrdle. Do konca života na ňu nezabudne jeho 220 obyvateľov, medzi ktorými boli študenti, zamestnanci či robotníci z blízkej fabriky Slovnaftu. Krátko po 23.00 h zachvátil budovu požiar.

Medzi prvými spozorovali dym študenti z prvého poschodia, ktorí začali okamžite konať. „Zhromaždili sme sa na streche pri internáte a cez okno sme preliezali do bezpečia s pomocou hasičov. Bol to riadny adrenalín,“ povedal Novému Času jeden z evakuovaných študentov.

 

Z postele priamo do mrazu

V strachu o svoj život sa mladí ľudia vyrútili z izieb v snahe čo najrýchlejšie uniknúť pred nebezpečenstvom. Chystala som sa práve do postele, keď som začula na chodbe strašný krik. Niekto kričal, aby sme sa zavreli do izieb. Vyšla som na chodbu a zbadala som, že z kuchynky ide hrozný dym. Nevedela som, či mám ostať na mieste, alebo utekať s ostatnými,“ povedala študentka Lucia (21), ktorá v internáte bývala s priateľom.

Otvoriť galériu

Panike však vďaka presným inštrukciám od hasičov nepodľahla. „Povedali nám, aby sme ostali v izbe a otvorili okno,“ spomína na hororovú noc. Hasiči zatiaľ rozbíjali viacero dverí, aby sa čo najrýchlejšie dostali k tým, ktorí potrebovali pomoc. „O nejakú hodinu po nás prišli a odovzdali nás do rúk záchranárom,“ dodala študentka.

Niektorí boli z budovy vyvedení s kyslíkovými maskami a protipožiarnymi kuklami. Medzi zranenými bol okrem študentov aj pracovník Slovnaftu. „Vyšiel som na chodbu a nič som nevidel. Pošmykol som sa na rozbitom skle a poranil som si nohu,“ hovorí Miroslav (52).

Vo vážnom stave

Najviac doplatil na nočnú drámu mladý zamilovaný pár, ktorý v snahe uniknúť pred dymom sa dostal takmer do epicentra požiaru. Ako uviedol veliteľ zásahu Marián Bugár, študentov našli v suteréne na podlahe v bezvedomí. V kritickom stave ich previezli do nemocnice.

„Obaja pacienti sa nachádzajú vo vážnom stave, sú však mimo ohrozenia života, zatiaľ zostávajú hospitalizovaní,“ informovala hovorkyňa univerzitnej nemocnice Eva Kliská a dodala, že jeden z nich je hospitalizovaný na klinike popálenín.

Otvoriť galériu

Čo komplikovalo zásah

1. Neinformovanosť pracovníka

„Pre akýkoľvek zásah, kde sa vyskytuje väčší počet ľudí, je dôležitý kontakt so zamestnancami zariadení. Potrebujeme dokonalú informačnú bázu, čo bolo komplikovanejšie. Pracovník pod vplyvom stresu a toho, že v internáte pracoval krátko, nemal všetky informácie,“ uviedol Marián Bugár, veliteľ Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR Bratislavy.

2. Problém s potrubím

Na strednej škole chemickej, kde evakuovali 68 študentov, bola zase komplikácia s potrubím s teplou vodou. Vznikol problém v pridruženej kotolni, keď jedna z vychovávateliek prišla ohlásiť, že stena v miestnosti, kde sú umiestnení, vlhne a počujú sykot z kotolne. Nakoniec s pracovníkom kotolne situáciu stabilizovali, bezpečne znížili tlak v kotle.“

Zásah v číslach

  • 20 osôb evakuovali
  • 15 kusov techniky
  • 60 hasičov zasahovalo
  • 10 ľudí bolo ošetrených
  • 2 sú vo vážnom stave v nemocnici, ale stabilizovaní
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Andrea Galajdová, Gabriela Halmová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine