Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Vo Fekišovciach hrozia nové voľby! Všetko závisí od jedného človeka, starostka to nie je

Obyvateľom dochádza trpezlivosť! Po medializácii zastupiteľstva vo Fekišovciach (okr. Sobrance) sa to na hlavu obce Miloslavu Fedorovú začína sypať.

Miestni sa napríklad sťažujú na nedodržiavanie úradných hodín a prevalilo sa aj to, že ich Dom smútku alebo nádeje, ako ho nazývajú, nie je od roku 2016 riadne skolaudovaný, čo priznala i samotná starostka. Najväčšou trampotou je však zloženie zastupiteľstva. Vyzerá to totiž na nové voľby poslancov.

Väčšina miestnych poslancov sa totiž rozhodla vzdať svojho mandátu a ešte stále nie je jasné, či ich bude mať kto nahradiť. Zo šiestich náhradníkov už dvaja, Patrik Orosz (22, Progresívne Slovensko) a Oľga Čižmárová (NAJ - Nezávislosť a jednota), svoj mandát odmietli. Neúspešný kandidát za stranu Šanca Matej Andričík (28) sa pre Nový Čas vyjadril, že starostka ho zatiaľ so žiadosťou o prijatie mandátu neoslovila.

„Otázku, či nastúpim ako náhradník, si určite ešte nechám prejsť hlavou, zatiaľ je to z mojej strany otvorené, nie som ešte definitívne rozhodnutý,” uviedol Andričík. V prípade, ak by aj on funkciu odmietol, dedinku takmer s 300 obyvateľmi by čakali nové voľby poslancov. Starostka Fedorová k tomu uviedla, že od náhradníkov zatiaľ nedostala oficiálne oznámenie o odmietnutí ich mandátu: „Stále čakám na ich vyhlásenia, ktoré zatiaľ obci nedoručili.”

 

Nemá kolaudačné rozhodnutie

Obec, ktorá je po zverejnení ustanovujúceho obecného zastupiteľstva zrejme najznámejšou na Slovensku, však trápi aj ďalšia nemilá vec. Obyvateľka Oľga Čižmárová (49), ktorá ako náhradníčka za poslanca odmietla mandát, pre Nový Čas povedala, že v dedine im už roky stojí čierna stavba.

„Informovali sme sa na stavebnom úrade v Sobranciach, pod ktorý patríme, že náš Dom smútku nie je skolaudovaný. Od starostky sme si žiadali dokumenty o kolaudácii tejto stavby, no zatiaľ nereagovala,” tvrdí Čižmárová. Čiernu stavbu v obci priznala aj starostka. „Kolaudačné rozhodnutie nemám,” potvrdila Fedorová s dôvetkom, že prebieha proces, ktorým chcú stavbu skolaudovať. Podľa Fedorovej sa ešte na stavbe, ktorá je pre občanov v službách od roku 2016, stále robia isté úpravy.

Otvoriť galériu

Dodala, že zdržanie legalizácie budovy mala spôsobiť aj krádež káblov bleskozvodu. Oficiálne stanovisko od Stavebného úradu v Sobranciach redakcia do uzávierky nedostala. Aby toho nebolo málo, do hlavy obce sa obula i domáca Mária Savincová (51), ktorá na Fedorovú podala sťažnosť za nedodržiavanie úradných hodín na obecnom úrade.

„V prípade, ak tam nemôže byť, má o tom informovať alebo ju má nahradiť zvolený zástupca obce. Obecný úrad sme našli zatvorený a bez oznámenia 4., 5. a 7. decembra,” uviedla Mária. Starostka reagovala, že k sťažnosti sa dotyčnej vyjadrí v zákonnej lehote.

Pokuta 166 000 eur?

Advokát Róbert Bános uvádza, že ak sa neskolaudovaná stavba využíva, ide o vážny prehrešok. „Stavebný úrad alebo inšpekcia môžu uložiť pokutu až do výšky 165 969,60 eura právnickej osobe, ktorá užíva stavbu bez kolaudačného rozhodnutia alebo v rozpore s ním, alebo ako vlastník stavby či iný oprávnený na jej užívanie umožní inej osobe užívanie stavby pred vydaním kolaudačného rozhodnutia alebo v rozpore s ním,” hovorí Bános.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Patrik Struk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta