Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2019 10:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Netradičný prieskum na Bojnickom zámku: Hľadá sa tajná chodba! Môže ukrývať poklad?

Na Bojnickom zámku začali v týchto dňoch s realizáciou unikátneho prieskumu.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Odborníci nevylučujú, že sa im pomocou špeciálnych metód v rámci pilotného projektu podarí objaviť i vzácne nálezy či doposiaľ skryté miestnosti sídla grófa Pálffyho. "Je to pokračovanie akcie, ktorá už tu na zámku prebehla, keď sa hľadala tajná chodba, ktorá by nielen údajne, ale podložene a archívne mala viesť z ústia studne na štvrtom nádvorí kdesi za mestské múry Bojníc," načrtol riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice Ján Papco. 

Keď sa podľa neho prieskum robil, narazili tam na tri veľké balvany - štuple, ktoré by mohli hatať prístup do tajnej chodby, pričom sa rozhodlo, že by ich bolo potrebné nejakým spôsobom odstrániť. "Teraz sa bude v týchto akciách pokračovať, no nabrali širší rozmer. Musíme si uvedomiť, že dnešnú podobu zámok nadobudol na prelome 19. a 20. storočia. A predtým než ju nadobudol, tak sa nielen stavalo, ale aj búralo, i v pôvodnom strednom hrade. Sú tam rôzne priestory, ktoré sú neprístupné, ale vieme o nich," ozrejmil.

"Pre Bojnický zámok sme vypracovali unikátny pilotný projekt nedeštruktívneho prieskumu na Slovensku. Existujú síce prieskumy georadarové, geofyzikálne, ale aby sa päť zobrazovacích metód sústredilo na jednom mieste, takéto riešenie nebolo doteraz realizované. Takisto nikto neurobil v súčinnosti s nedeštruktívnym prieskumom aj dronové skenovanie. Takisto sa v prieskume nepokračovalo od roku 1997, keď sme prvýkrát robili geofyzikálnymi metódami prieskum vnútri opevnenia Bojníc s nálezom katakomb a tiež pokračovania zámockej studne. Nikto neuskutočnil takýto komplexný prieskum," skonštatoval Michal Bartko, vynálezca a popredný slovenský odborník pre obnoviteľné zdroje energie.

Otvoriť galériu

 

Projekt obsahuje prakticky všetky možné použiteľné metódy, ako vertikálne elektrické sondovanie, tomografiu, multikáble, georadar, zobrazovacie metódy, použitie prístroja Garett a silnej mínohľadačky s upresňovacím zariadením miesta. "My v súčasnosti vypracovávame digitálne mapy zámku aj okolia po jednotlivých miestnostiach, zámockého parku, aj vodných plôch podľa starých výkresov a vytvoríme aj novú výkresovú dokumentáciu. Všetky zistené výsledky budeme podrobne evidovať hlavne v elektronickej podobe, kto robil, čo urobil, akým prístrojom a s akými výsledkami, ktoré však bude nutné spracovať softvérovo do definitívnej podoby," vysvetlil Bartko.

"Prostredníctvom prieskumu sa budú hľadať nielen kaverny v travertínovej kope, na ktorej je zámok postavený, ale i v priestoroch, múroch, interiéri, exteriéri, v podlahách sa budú hľadať priestory, ktoré sú buď zasypané, alebo nejakým iným spôsobom zabudnuté. Budeme chcieť vedieť, čo sú to za priestory, a takisto, či sa v nich nenachádza možno nejaký poklad. V konečnom dôsledku môže táto akcia priniesť aj výsledky, ktoré budú veľmi potrebné, ak sa začne generálna rekonštrukcia hradu," priblížil Papco s tým, že nevylučuje že by sa prípadne nové priestory mohli sprístupniť návštevníkom.

Prieskum zabezpečuje spoločnosť vo vlastníctve Bartka na základe zmluvy o spolupráci so SNM - Múzeom Bojnice, pričom ho realizuje bezodplatne. Keďže je projekt bezplatný, podľa Bartka sa budú uchádzať o eurofondy, okrem iného aj na vykurovanie Bojnického zámku z hradnej priekopy. "Výsledkom prieskumu bude záverečná správa, na základe ktorej sa vypracujú vykonávacie projekty - archeologický a pamiatkový. A na základe projektov sa už bude vykonávať deštruktívny prieskum v nájdených lokalitách v interiéri a exteriéri," spresnil Bartko s tým, že nedeštruktívny prieskum tak zosumarizuje prípadné rôzne typy nálezov a odporučí aj možnosti budúcej opravy zámku.

"Pilotný projekt bude môcť byť v budúcnosti využiteľný ako základ pre všetky zámky a hrady na Slovensku, ale aj v Európe, pretože už pri prvých meraniach sa ukazuje, že kombinácia metód nedeštruktívneho prieskumu je ideálnym riešením, pretože robí komplexnú službu, od získania poznatkov o podloží, o tvare podložia, kovových a nekovových predmetoch a zabudnutých štôlňach či miestnostiach alebo zamurovaných skrýšach v stenách, ale aj pre projekty obnovy pamiatok a budúcich archeologických a pamiatkových prieskumov," dodal Bartko.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?