Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Slovák s anglickým menom Ryan Martin Bradshaw je klavírnym virtuózom: V Bratislave žije potomok Shakespeara

Má len dvanásť, ale na klavíri hrá ako naozajstný profík! Ryan Martin Bradshaw dostal do vienka talent, o ktorom môžu iní len snívať. Aj keď jeho rodičia nie sú umelecky orientovaní, nadanie zdedil zrejme po svojich predkoch.

V jeho rodokmeni z otcovej strany totiž figuruje svetoznámy anglický dramatik William Shakespeare. Tínedžer, ktorý má slovenský temperament po mame, dnes navštevuje jednu z najprestížnejších svetových umeleckých škôl vo Viedni a kalendár koncertov a súťaží má vybookovaný na rok dopredu. O Ryanovom talente nemali jeho rodičia, do jeho piatich rokov ani len tušenia.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Objavila ho nečakane a nezvyčajným spôsobom učiteľka v Britskej medzinárodnej škole. „Všimla si, že je fascinovaný číslami. Povedala nám, že by sme ho mali dať na klavír, lebo to ide ruka v ruke,“ prezradila o začiatkoch synovej kariéry mama Patrícia. A tak to skúsili a dali ho na hodiny klavíra.

Po pár hodinách ich zavolala prekvapená učiteľka, ktorá neverila vlastným očiam. Chlapec, ktorý nepoznal noty, dokázal odpozorovaním zahrať to, čo jeho starší spolužiaci trénovali roky. „Bola tam staršia žiačka, ktorá hrala Beethovenovu Ódu na radosť a on zahral to isté, “ opisuje Patrícia.

 

Raketové napredovanie

Ryan Martin má úžasnú hudobnú a fotografickú pamäť, s ktorej pomocou sa dokázal naučiť hrať všetky známe skladby. Umelecký talent zdedil po predkoch, po otcovi mu koluje v žilách krv anglického spisovateľa Williama Shakespeara. „Z mojej strany zase pochádzal známy slovenský herec Martin Gregor,“ vysvetľuje gény hrdá mama. Jeho nadanie nezostalo nepovšimnuté a veľmi skoro ho prijali ako mimoriadny talent na jednu z najlepších svetových umeleckých škôl - Univerzitu hudby a múzických umení vo Viedni.

„Chcel by som byť koncertný klavirista, ale zaujíma ma aj komponovanie a improvizovanie, tak uvidíme,“ usmial sa Ryan, ktorý vyhral už množstvo súťaží. Od konkurencie sa podľa neho odlišuje tým, že hrá aj srdcom. „Každý, kto chce byť dobrý, by sa nemal až tak sústrediť na techniku, ale mal by sa aj počúvať. Netreba cvičiť veľa, ale správne, lebo to je najdôležitejšie,“ dodal Ryan, ktorý miluje šport, hoci niektoré druhy, ako napríklad basketbal, vďaka ktorému mal už trikrát ruku v sadre, má zakázané.

Program na rok dopredu

Talent nie je všetko, preto musí 12-ročný tínedžer makať na plné obrátky. Cvičí štyri hodiny denne, cez víkend svojmu koníčku obetuje aj sedem hodín. Okrem školy jazdí dvakrát do týždňa do Viedne, kde pod vedením klavírneho virtuóza Vladimíra Kharina robí veľké pokroky. „Už teraz má program na rok dopredu, volajú ho koncertovať do Poľska, Prahy, Viedne a dokonca aj do Číny.

Ryan je zrejme jediný Slovák, ktorý je vo svojom veku laureátom dvanástich medzinárodných klavírnych súťaží,“ uviedla Patrícia s tým, že semester ich stojí 500 eur. Aj keď to vyzerá, že Ryan všetky súťaže vyhráva, musel sa naučiť prijať aj iné miesto ako prvé. „Naučil sa, že nemôže byť stále prvý, vo Weimare bol tretí a bolo to prekvapenie, ale bol najmladším finalistom v histórii súťaže. Na Slovensku vynikal, ale vo svete je obrovská konkurencia, takže má čo robiť,“ uzavrela s hrdosťou v hlase mama.

Ryanove najväčšie úspechy

2017 - Klavírna súťaž Bélu Bartóka v Grazi, v Rakúsku - 1. miesto

2018 - Klavírna súťaž Franza Liszta vo Weimare v Nemecku, kde bol najmladším finalistom, 3. miesto

2018

  • Klavírna medzinárodná súťaž v Enschede v Holandsku, 2. miesto, 1. cena nebola udelená
  • Zúčastnil sa v Ženeve v letnej škole, ktorú organizovala svetoznáma Juilliard z USA
  • Vo Viedni ho na Univerzite hudby a múzických umení učí Vladimír Kharin
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Gabika Halmová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ