Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2019 20:23 | Správy | Domáce správy

Exsiskára Ľuboša Kosíka uniesli z jeho domu v Mali: Z operácie podozrievajú Slovensko!

Bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboša Kosíka uniesli z jeho domu v malijskej metropole Bamako. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na jeho malijského právnika a podporovateľov.

"Ľuboš Kosík, môj klient so slovenským občianstvom, bývalý dôstojník v jeho vlasti, bol unesený minulý utorok ozbrojenými mužmi z jeho domu v Bamaku," uviedol Kosíkov právnik Youssouf Keita s tým, že už v tejto veci podal trestné oznámenie.

Kosík dlhodobo tvrdí, že je ochotný svedčiť o únose syna niekdajšieho prezidenta SR Michala Kováča aj o ďalších kauzách bývalých príslušníkov SIS. Kosíka zatkli v Mali pred dvoma rokmi a Slovensko požiadalo o jeho vydanie. Malijské úrady ho však vlani v novembri prepustili z väzenia, dodala AFP. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR zatiaľ nemá potvrdenú informáciu o únose Ľuboša Kosíka zo strany oficiálnych úradov Mali. Pre TASR to uviedol hovorca slovenského rezortu diplomacie Boris Gandel.

Otvoriť galériu
Ľuboš Kosík
Zdroj: tasr

"Berúc do úvahy prvky predložené Slovenskom, malijská justícia odmietla žiadosť o jeho vydanie," uviedol pre AFP zdroj z prostredia malijskej justície. Dodal, že malijské úrady neboli žiadnym spôsobom zapojené do jeho únosu. "Sme veľmi znepokojení únosom Ľuboša Kosíka," povedal pre AFP Michel Desert, člen skupiny podporujúcej tohto expríslušníka SIS. Podľa Deserta Kosík vždy tvrdil, že nenesie žiadnu zodpovednosť za únos Kováča mladšieho z roku 1995. "Uniesli ho (Kosíka) pred týždňom ozbrojení muži. Pýtame sa, či túto operáciu nenariadilo Slovensko v rámci nezákonného dosiahnutia extradície už odmietnutej malijskou justíciou," dodal Desert.

 

Ako v pondelok informovala TASR, decembrovú žiadosť Ministerstva spravodlivosti (MS) SR o vydanie Kosíka na Slovensko má už v rukách Zastupiteľský úrad SR pre Mali v nigérijskej Abuji, ktorý vec postúpi kompetentným úradom v Mali. Minister spravodlivosti SR Gábor Gál podpísal 7. decembra minulého roku novú žiadosť o extradíciu Kosíka. "Napriek tomu, že od malijských orgánov SR nedostáva oficiálne informácie o tom, kde sa nachádza a či bol prepustený z väzenia, MS SR vyvíja maximálne úsilie, preto opätovne žiadame Mali, aby ho vydali," uviedla vtedy hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová.

Kosík bol podľa oficiálnych informácií Mali vo väzení a chýbalo len niekoľko podpisov na jeho vydanie. Po rokovaní vlády to povedala koncom novembra ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). Priznala však, že Mali je rizikovou krajinou. "Snáď informácie, ktoré nám čelní predstavitelia Mali priebežne dávajú, sú pravdivé," poznamenala. O Kosíkovom údajnom prepustení z väzenia v Mali informoval 14. novembra denník Sme, ktorému to potvrdil Kosík. Bývalý príslušník SIS bol vo väzení dva roky po tom, čo na neho vydali medzinárodný zatykač pre falšovanie zmeniek v hodnote 2,4 milióna eur. Prepustenie ho prekvapilo. "Otvorili dvere a povedali koniec," uviedol vtedy denníku Kosík. Svoje ďalšie kroky nechcel komentovať. Polícia následne na sociálnej sieti napísala, že najvyšší predstavitelia malijskej polície prezidentovi Policajného zboru SR Milanovi Lučanskému potvrdili, že Kosík nebol prepustený z malijského väzenia.

Kosík dlhodobo tvrdí, že je ochotný svedčiť o únose syna prezidenta Michala Kováča aj o ďalších kauzách bývalých príslušníkov SIS. Kosík bol právoplatne pôvodne odsúdený na 14 rokov odňatia slobody a na peňažný trest vo výške 100 000 eur. Keďže ho nezaplatil, tak ho Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) 12. novembra 2018 odsúdil na ďalšie štyri roky. Verdikt nie je ešte právoplatný a bude o ňom, keďže sa odvolal Kosíkov obhajca, rozhodovať napokon Najvyšší súd SR. Termín verejného zasadnutia na NS SR ešte vytýčený nie je.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Británia odmietla rokovania s Európskou úniou: Ohrozí to mobilitu mladých ľudí?
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Military surveillance drone flying over rocky deserts.
Ukrajina zasiahla viaceré ciele v Rusku: Medzi nimi aj viaceré elektrické stanice
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!
Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v stredu 16. augusta 2023 zmenu zákona o referende.
Poľsko hovorí o jadrových zbraniach: Hrozby z Ruska silnejú, sme pripravení! Čo sa chystá?
(ilustračná fotografia).
Nečakaný zvrat! Kto môže za výbuchy na základni v Iraku?
Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať
(ilustračné foto)
Zahynul vojnový spravodajca ruských novín: Za útokom mali byť ukrajinské drony
Empty Courtroom Interior With Wooden Desk And Blurred Background
Neuveriteľné, čo sa stalo počas Trumpovho súdneho procesu! Muž sa v parku...
Nestarnúca kráska. Za zvodnou Andreou Verešovou otáčali hlavy všetci prítomní
Foto
Bratislavské módne dni plné známych tvárí: Sexi TELÁ na móle i v hľadisku! Uf, bolo sa na čo pozerať
(ilustr. foto)
Gruzínska mládež vyjadrila svoj názor: K týmto hodnotám majú blízko!