Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.01.2019 09:59 | Správy | Politika

Kočner sedí za múrmi leopoldovskej väznice: Prečo nesmie na pohreb otca?

Po tom, čo Mariána Kočnera (55) nechali súdy napriek jeho protestom v base, prišla ďalšia rana. Po pol roku za múrmi väznice ho zasiahla smrť otca, ktorý zomrel náhle v ružomberskej nemocnici.

Pohreb Ivana Kočnera († 82) je na pláne už dnes popoludní, pričom stále je otázne, či jeho syna pustia na poslednú rozlúčku z leopoldovskej basy. Nový Čas zisťoval, či je vôbec možné, aby v súčasnej mimoriadne napätej situácii okolo Kočnera, dostal aspoň krátku priepustku na slobodu. Kočnera za posledné mesiace niekoľkokrát presúvali z väznice do väznice aj pre nové okolnosti okolo jeho zadržania.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Jeden z obvinených v prípade vraždy novinára vypovedal, že objednávateľom bol Kočner. Podnikateľ v prípade dodnes nie je obvinený, no stále sedí za múrmi väznice pre miliónové zmenky Markízy. Polícia ho naposledy predvádzala pred sudcu, ktorý rozhodoval o jeho možnom prepustení. Jeho prevoz sprevádzali mimoriadne bezpečnostné opatrenia, ktoré by sa v prípade jeho účasti na pohrebe otca museli ešte znásobiť.

„Je to, samozrejme, otázka na súd alebo štátneho zástupcu. Netuším, či by s tým súhlasili. Zažil som aj prípady, že v Česku ľudia odsúdení za vraždu na podstatne kratší čas, než hrozí Kočnerovi, neboli pustení na pohreb svojej matky,“ uvádza príklady bezpečnostný analytik Andor Šándor. Tvrdí však, že v prípade, že by mu polícia chcela vyhovieť, musela by pristúpiť k maximálnej ostražitosti. „Kočner je v súčasnosti mimoriadne strážená osoba aj pre mnohé iné kauzy, do ktorých by mohol vniesť viac svetla. Musia dávať pozor, aby sa mu nič nestalo,“ dodal.

 

Nový Čas sa snažil zistiť, či Kočner požiadal spoza múrov leopoldovskej basy o účasť na pohrebe otca. Zbor väzenskej a justičnej stráže aj v utorok tvrdil, že zákon o výkone väzby nepozná inštitút umožnenia opustenia ústavu obvinenému s cieľom jeho účasti na pohrebe.

„Zároveň s takýmto účelom nemá zbor zákonné oprávnenie ani na vykonanie eskorty obvineného,“ uviedol hovorca Adrián Baláž. Advokát Mariána Kočnera Michal Mandzák na otázky, či žiadali o možnosť prepustenia klienta aspoň na pohreb, odpovedal len stručne. „Nemám takú vedomosť,“ skonštatoval. Špeciálna prokuratúra len stručne odpísala, že „k tejto veci sa v súčasnosti nebude vyjadrovať“.

Zomrel na pľúcnom

Posledné dni života Kočner st. prežíval na pľúcnom oddelení Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku, kde ho hospitalizovali ešte v decembri minulého roka. Na pár dní ho potom na Vianoce pustili domov, no znovu sa musel vrátiť do nemocnice. Čakala ho aj manželka Marta. „Chceli sme spolu odzdobiť vianočný stromček, keď sa vráti, ale už sa nevrátil,“ povedala, ktorá ho napokon odzdobila sama v deň úmrtia svojho muža.

„S nami susedmi sa nestýkal rád, bol dosť uzavretý. Pred ôsmimi rokmi bol onkologický pacient a operovali mu nádor na mozgu. Operácia dopadla dobre, ale posledné roky sa stránil ľudí. Z ich bytu bolo iba hlasno počuť televízor, ako keby bol pustený mestský rozhlas,“ povedal Novému Času jeden zo susedov, ktorý sa s Ivanom Kočnerom dobre poznal. Kočnerovci starší trávievali leto so svojím synom na jachte a na chate v Hrabovom. Odkedy však Mariána vzali do väzby, starší manželia sa už úplne uzavreli a nikam nechodili.

Má na to právo

Ondrej Laciak, podpredseda Slovenskej advokátskej komory

Obvinený má právo na účasť na pohrebe po odsúhlasení účasti orgánov činných v trestnom konaní. Odsúdený má väčší predpoklad na účasť na pohrebe blízkej osoby, o ktorom rozhoduje riaditeľ ústavu na výkon trestu odňatia slobody.

Je to individuálne

Eva Mišíková, bývalá prokurátorka

Je to na zvážení orgánu, ktorý Kočnera rieši. Za výkon väzby zodpovedá príslušný útvar nápravnej výchovy. Na to nie je nárok a vždy to závisí individuálne. Často sa vychádza z aktuálnych skutočností, ktoré sa viažu na dôvody väzby. Boli také veci, že odsúdených sprevádzali poverení príslušníci.

Ide o výnimku z režimu väzby

Marek Benedik, advokát

Zákon to nepozná, ale aj väzeň má právo na súkromie podľa čl. 8 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Posledná rozlúčka spadá do tohto rámca. Nie je to bežná situácia, je to výnimka z režimu väzby. Pohreb otca by mohla byť takáto výnimka. Poznám minimálne jeden prípad zo slovenskej praxe opretý o judikát ESĽP.

Považujem to za vylúčené

Robert Bános, advokát

Z väzby možno obvineného prepustiť len na základe rozhodnutia prokurátora alebo súdu, pokiaľ usúdia, že pominul dôvod väzby alebo uplynula lehota na trvanie väzby. Prepustenie z väzby na základe iného dôvodu, hoc aj s cieľom účasti na pohrebe, považujem za vylúčené, zákon toto nepripúšťa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: roj, Novy Cas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!