Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Grófka prišla dať posledné zbohom manželovi z Mníchova: Ako vyzeralo 60-ročné manželstvo Esterházyovcov

Miesto plné spomienok. Grófka Etelka Esterházy (82) sa navždy rozlúčila so svojím manželom grófom Gézom Esterházym († 93), ktorý skonal minulý rok v septembri.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

V sobotu preniesli jeho pozostatky z Mníchova do rodinnej hrobky v Bernolákove. Grófka si zaspomínala na rodinný kaštieľ aj na roky strávené po boku milovaného manžela.

Gróf Géza Esterházy de Galanta et Fraknó sa narodil 22. decembra1925 vo Viedni. Čeklísky kaštieľ, dnes známy ako bernolákovský opustil v roku 1945 ako posledný z rodu Esterházyovcov, keď utekal pred vojnou. Svoju budúcu manželku Etelku spoznal na filmovej premiére v Mníchove, kde v tej dobe obaja žili. „Spomínam si na to celkom presne, premietal sa film na motívy maďarskej revolúcie v roku 1956 - Maďarsko v plameňoch,“ spomína Etelka Esterházy na prvé stretnutie s manželom. „Na tej premiére sa zišli všetci Maďari žijúci v Mníchove a tam sme sa s Gézom zoznámili,“ rozpráva.

Otvoriť galériu
Na roky strávené v manželstve s grófom spomína rada a s láskou, aj keď nikdy nemali deti. „Vlani sme oslávili šesťdesiate výročie našej svadby, ale tie roky utiekli ako voda. Môj muž nielen, že bol pekný, ale mal aj veľmi dobré srdce,“ spomína grófka so slzami v očiach. Gróf Géza Esterházy zomrel vlani 28. septembra v Mníchove. „Na 20. septembra sme mali spolu naplánovanú návštevu rodinného kaštieľa v Bernolákove, ale už sa vtedy necítil dobre, osem dní nato nás navždy opustil, “ dodáva smutne. Dni bez milovaného manžela znáša veľmi ťažko. „Keď si zvyknete byť s niekým 60 rokov a zrazu ten človek odíde, je to veľmi smutné,“ priznáva.

 

Gróf Géza Esterházy navštívil bernolákovský kaštieľ prvýkrát od roku 1945 až po revolúcii. Pohľad na zničené rodinné sídlo ho vtedy veľmi zarmútil. „Bol veľmi smutný, keď videl, aký zostal kaštieľ zdevastovaný a rozkradnutý, vyzeral úplne inak, ako si ho pamätal z roku 1945, kedy ho videl naposledy,“ rozpráva grófka. Vynovený bernolákovský kaštieľ sa jej páči, aj keď má celkom iný nádych ako kedysi. „Je pekný, ale chýba tam tá historická atmosféra a obrazy, ktoré sa ukradli,“ dodáva. Gróf Géza Esterházy bol posledným z vetvy kráľovskej rodiny Esterházyovcov, ktorá siaha až k anglickej kráľovnej.

Otvoriť galériu
Esterházyovci v Bernolákove (historický názov Čeklís)

Zakladateľom čeklískej vetvy Esterházyovcov bol palatín Mikuláš Esterházy. Priamym potomkom tejto vetvy bol gróf Jozef Esterházy, vnuk krajinského palatína Mikuláša Esterházyho. Jeho rodina patrila medzi favorizované šľachtické rody pri viedenskom dvore. Gróf Jozef Esterházy pomáhal Habsburgovcom vo vojnách proti Turkom. Po uzavretí Szatmárskeho mieru v roku 1711 cisár ho bohato odmenil za jeho pomoc. Túto odmenu využil gróf na postavenie kaštieľa v Čeklísi (dnešné Bernolákovo) v rokoch 1714 - 1722. )

Barokový kaštieľ v Bernolákove

  • v roku 1766 tu oslavovala Mária Terézia svoje narodeniny
  • v roku 1910 kaštieľ navštívil americký prezident Theodore Roosevelt
  • v apríli 2017 bol kaštieľ zrekonštruovaný za takmer 8 miliónov eur
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, sla

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!