Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2019 08:55 | Správy | Domáce správy

Diela slovenského autistického maliara ohúrili Vatikán: Ferka prijal aj pápež František

Splnil sa mu najväčší sen! František Tóth (40) nedostal do vienka zdravie, no dostal mimoriadny talent. Výtvarník telom i dušou maľuje nádherné obrazy, ktoré poznajú nielen na Slovensku, ale už aj v Ríme.

Dva z nich dokonca tento autistický maliar podaroval pápežovi Františkovi, s ktorým sa nedávno stretol vo Vatikáne. Svätý Otec podal vždy usmiatemu Ferkovi ruku a povedal, že má vo svojej tvorbe pokračovať aj naďalej. Umelec pochádzajúci z bratislavskej Vrakune trpí autizmom, ktorý mu lekári diagnostikovali, keď bol ešte dieťa.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Odvtedy Ferko Tóth (40) žije uzatvorený vo svojom svete, a svoje myšlienky i pocity vyjadruje farbami a štetcom. Hoci svoje prvé dielka nakreslil už ako 5-ročný, s „dospeláckym“ maľovaním začal o 5 rokov neskôr, keď sa ocitol v nemocnici a ostal pripútaný na lôžko pre zlomeninu stehennej kosti. Práve vtedy amatérsky maliar s mentálnym postihnutím naštartoval svoju výtvarnú kariéru.

Pred vyše desiatimi rokmi mal vlastnú výstavu v Múzeu kultúry Chorvátov s názvom Zázračný svet, ktorú chválili aj tí najpovolanejší. Lenže Ferko si stanovil ďalší cieľ a tak asi pred dvomi rokmi nafotil jeden zo svojich obrazov, napísal básničku a poslal priamo pápežovi Františkovi. Odpoveď od pápeža síce nedostal, no odvtedy sníval o návšteve Vatikánu.

Otvoriť galériu

 

Splnený sen

Jeho sen sa splnil práve v týchto dňoch. Vďaka kurátorovi, ktorý Ferka sprevádza už niekoľko rokov a pomáha mu vo všetkom, sa to konečne podarilo. „Máme skvelých ľudí, ktorí nám s tým veľmi pomohli a audiencia u Svätého Otca sa vybavila. Nesmierne sme sa všetci tešili,“ vraví Ferkova pravá ruka Viktor Vlasák. Minulú stredu odovzdal nádaný slovenský autistický maliar dva svoje obrazy pápežovi Františkovi za asistencie pracovníkov slovenského veľvyslanectva pri Svätej stolici.

„Obrazy Monštrancia a Pohľad z neba na Vatikán namaľoval Ferko na základe biblických tém a existenčných otázok, ktoré si sám kladie. Ústredným motívom a hlavnou inšpiráciou jeho tvorby je samotná viera,“ doplnil Vlasák s tým, že pocity u samotného pápeža boli neuveriteľné. Stretli sa počas generálnej audiencie v slávnej Aule Pavla VI.

Otvoriť galériu

„Pápež mi podal ruku a povedal mi, že som veľký umelec a mám pokračovať vo svojej tvorbe, čo bolo pre mňa to najkrajšie, čo som mohol počuť,“ rozplýval sa nadšením samotný maliar Ferko Tóth, pretože audencia v monumentálnom priestore, ktorý pojme až 12-tisíc ľudí, bola mimoriadne emotívna. „Generálna audiencia tvala asi dve hodiny, ale oni dvaja sa rozprávali možno len niekoľko minút, no aj tak už ich museli zastaviť ochrankári, lebo to bolo dlhé,“ opísal stretnutie Viktor Vlasák a pokračoval: „Viditeľne ho František zaujal. Celý čas ho pápež František držal za ruku.“ To však nebolo všetko, čo úžasný maliar v Ríme ešte absolvoval.

„Na našom veľvyslanectve v Mramorovej sále sa mohla uskutočniť Ferkova výstava, kde sme vystavili 27 originálov. Všetko obrazy, ktoré namaľoval Ferko,“ pýši sa kurátor. Podľa neho výstava mala obrovský úspech a Ferkove obrazy si dokonca prišiel pozrieť aj kardinál Jozef Tomko a mnoho významných osobností.

Otvoriť galériu

Autizmus

Ide o poruchu vývinu, ktorá sa prejavuje od detstva. Je typický poruchami správania, ponáraním sa do vlastného sveta predstáv a myšlienok. Postihuje približne 1 až 6 detí z 10-tisíc ľudí. Autizmus má rôzne formy. Medzi postihnutými nájdeme aj ľudí s mimoriadnymi schopnosťami.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Aktualizované
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene