Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2019 16:42 | Šport | Motorizmus

Svitka mrzí odstúpenie z Rely Dakar: Bol som doteraz asi najlepšie pripravený

Slovenského motocyklistu Štefana Svitka mrzí, že svoj jubilejnú desiatu Rely Dakar nedokončil. Trúfal si na umiestnenie v Top 5, no z prestížneho podujatia musel odstúpiť počas ôsmej etapy pre technické problémy. Po návrate na Slovensko ho čaká krátky oddych a potom sa už začne pripravovať na novú sezónu, na Dakar sa chce vrátiť aj na budúci rok.

"Po päťdesiatich kilometroch etapy mi začala motorka vynechávať, no veril som, že na 'tankovačke' po 160 km to dám do poriadku. Vymenil som sviečku a vstrekovanie. Naštartoval som a po päťsto metroch mi to zase 'zdochlo'. Opäť sa mi ju podarilo naštartovať, prešiel som rovnaký úsek a stalo sa to zase. Asi po kilometri som motorku nenaštartoval už vôbec a vedel som, že je zle. Ešte som skúsil opraviť a poprepájať palivový systém, ale nepomohlo nič. Je to škoda, pretože som bol doteraz asi najlepšie pripravený a musel som odstúpiť, i keď som žiadnu chybu neurobil. Verím ale, že všetko zlé je na niečo dobré," povedal na nedeľňajšej tlačovej konferencii Svitko, ktorý tak nedokončil svoj jubilejný desiaty Dakar.

V priebehu a po 8. etape sa objavili správy, že 36-ročný Slovák nedokončil "púštne dobrodružstvo" pre pád a vrtuľník ho následne musel so zraneniami transportovať do nemocnice, "Funguje to tak, že pre každého jazdca, ktorý odstúpi, príde vrtuľník a dopraví ho do nemocnice. Tá správa, ktorá vyšla, bola neúplná. V nemocnici som teda bol, ale bez zranení," ozrejmil Svitko.

Najúspešnejší Slovák v histórii Dakaru si reálne trúfal na umiestnenie medzi najlepšími. "Viem, že na keby sa nehrá, ale mal som na piate miesto. To obsadil Američan Andrew Short, s ktorým sme sa počas etáp doťahovali, raz som bol ja pred ním, inokedy zase on predo mnou. Počas prvých dvoch dní mi tí prví štyria ušli, boli veľmi rýchli a na nich som určite nemal. Na pieskových dunách som prakticky vôbec necítil únavu, kondične to bolo výborne. Zo začiatku mi chýbala rýchlosť, postupom času sa to však zlepšovalo. Mrzí ma, že sa to takto skončilo," doplnil Svitko, pre ktorého zostáva najlepším výsledkom celkové druhé miesto z roku 2016, keď prišiel do cieľa na výbornom 2. mieste. Vlani preteky takisto nedokončil pre poranenie ramena pri páde v desiatej etape.

 

Úspešný motocyklista sa po krátkom oddychu začne pripravovať na novú sezónu. "Približne dva týždne budem mať voľno a v marci ma čakajú prvé preteky cross country v Borskom Mikuláši. Do troch týždňov príde technika, urobíme s tým poriadky a pôjdeme trénovať na moje obľúbene trate do Talianska. Určite sa chcem na Dakar vrátiť."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Matka s 9-ročnou dcérou na kolobežke spôsobili nehodu.
Foto
Totálna nezodpovednosť matky: S dcérkou skončili v nemocnici! Zovrie vám krv v žilách, čo s ňou robila na ceste
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Flašík († 66) stvoril Fica aj Mečiara: Mal ešte veľa plánov! Čo prezradil Kollár?
Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Súdna rada sa vyjadrila o možnom návrate Harabina: Takto sa k tomu postavili členovia
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Aktualizované
Živelná pohroma na Slovensku sa rozširuje: Mimoriadnu situáciu vyhlásili v ďalších okresoch
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Aktualizované
Kysučan Tomáš zažil hrozivý útok medvedice: V okrese vyhlásili mimoriadnu situáciu!
Mikuláš Černák (57) bol v 90. rokoch obávaným bossom.
Foto
Návrat bossa do Telgártu?! Černáka môže súd prepustiť na slobodu: Reakcie miestnych vás prekvapia
Europarlament. (ilustr. foto)
Špión medzi vysokopostavenými politikmi? Už pred 10 rokmi mu priháralo
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Rozruch na rezorte zdravotníctva: Obmedzená činnosť! Čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!