Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.02.2019 00:05 | Správy | Zahraničné správy

Nemecká kancelárka Angela Merkelová: Z pastorovej dcéry najvplyvnejšia žena sveta

Zažívame vzrušujúcu dobu. Veci sa menia rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Nové vynálezy, nová nádej, ale aj nové bezpečnostné výzvy a hrozby... Svet 21. storočia ovplyvňujú vizionári, politici, finančníci, vedci, umelci i športovci, ktorí posúvajú svojimi činmi ľudstvo vpred.

Práve im je venovaný nový seriál Velikáni našej doby. V súčasnosti nie je na svete azda vplyvnejšia žena, ako je nemecká kancelárka Angela Merkelová (64). Na začiatku politickej dráhy Angelu Merkelovú podceňovali. Veď naozaj nie je žiadna krásavica ani postavou, ani v tvári, čo nakrátko ostrihané vlasy iba podčiarkovali.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Obliekala sa hrozne a hlavne, bola to žena! Kvôli nej sa dokonca muselo do nemčiny prepašovať úplne nové slovo – kancelárka, lebo dovtedy existovalo iba v mužskom rode. Napriek mnohým hendikepom však Angela vládne v Nemecku už vyše 13 rokov a je považovaná za najvplyvnejšiu ženu sveta. Nemecké médiá ju volajú aj Mutti Merkel - Mamička Merkelová. Čím si to zaslúžila?

Luteránska výchova

 

Už na začiatku života sa s ňou osud zásadným spôsobom pohral. Narodila sa ako Angela Dorothea Kasnerová 17. júla 1954 v rodine luteránskeho pastora v západonemeckom Hamburgu. Jej mama pochádzala z dnešného poľského Gdanska a otcovi predkovia mali tiež poľský pôvod.

Otvoriť galériu

Už tri mesiace po narodení malej Angely sa však rodina presťahovala do východného Nemecka. Jej otcovi tam totiž cirkev určila nové pôsobisko. A tak budúca politička, ktorá sa narodila v slobodnom svete, vyrastala a dospela v komunistickej totalite! Azda práve to ju predurčovalo na to, aby sa raz stala kancelárkou opäť zjednoteného Nemecka, ktoré násilne roztrhla studená vojna...

Angela vyrastala spolu s mladším bratom a so sestrou na vidieku. Na rodinu Kasnerovcov sa východonemecký režim najprv pozeral s veľkým podozrením. Komunistom nebolo náboženstvo po chuti a tento pastor dokonca prišiel z nepriateľského západného Nemecka. Lenže Angelin otec sa po čase predsa len „zaradil“.

Až natoľko, že si vyslúžil prezývku „červený Kasner“ a dostal rôzne privilégiá nedostupné bežným občanom. Napríklad služobné auto a telefónnu linku. Dokonca mu bolo dovolené viackrát navštíviť západné Nemecko. Angela sa vďaka tomu dostala k zakázaným knihám, ale aj k džínsom.

Čo povedala:

„Keď padne euro, padne Európa!“

„Nie som márnivá. Viem využiť márnivosť mužov.“

„Je mi jedno, či mám vinu na príleve utečencov, ale teraz tu, skrátka, sú!“

„Ak sa budeme musieť ospravedlňovať za to, že sme v krízových situáciách ukázali ľudskú tvár, tak to potom nie je moja krajina.“

Vedkyňa

V roku 1973 zmaturovala na gymnáziu v Templine na jednotky a odišla študovať fyziku na Univerzitu Karola Marxa v Lipsku. „Východonemecká vláda mohla iba veľmi málo zasahovať do zákonov prírody,“ vysvetlila neskôr svoje rozhodnutie.

Otvoriť galériu

O politiku sa nijako extra nezaujímala a v žiadnom prípade nebola nejakou rebelkou, ktorá by provokovala totalitný režim. Na druhej strane odmietla pracovnú ponuku od tajnej služby Stasi, hoci by jej to otvorilo dvere k veľkej kariére, a sympatizovala s poľským demokratickým hnutím Solidarita.

Nemožná

Aby sa naplnil jej osud, musel prísť rok 1989 a pád Berlínskeho múru. Angela mala 35 rokov a obidva nemecké štáty smerovali k svojmu zjednoteniu. Merkelová vstúpila do Kresťansko-demokratickej únie (CDU) a v roku 1990 sa stala hovorkyňou dočasnej vlády východonemeckého kancelára Lothara de Maizière.

Otvoriť galériu

Z tých čias sa spomína jedna anekdota. De Maizière ju mal zobrať na oficiálnu návštevu do Moskvy. Ruštinou naňho Angela spravila dojem, horšie to bolo s jej šatníkom. „Nemôže Nemecko v hlavnom meste ZSSR reprezentovať takto oblečená!“ povedal kancelár svojej asistentke a prikázal jej, aby Merkelovej povedala, nech sú kúpi decentnejšie oblečenie. „Takto oblečenú ju ani nepustia do Kremľa!“ Angela poslúchla a dnes je známa svojimi decentnými kostýmami a sakami.

Po zjednotení Nemecka sa v roku 1991 stala ministerkou pre záležitosti žien a mládeže vo vláde Helmuta Kohla, v ďalšej jeho vláde bola ministerkou životného prostredia. Spolu s tým stúpala vyššie aj v hierarchii CDU. Prezývali ju „Kohlovo dievča“ a napriek tomu, že mu vďačila za svoju raketovú kariéru, otočila sa mu chrbtom, keď v roku 1999 vyplávali na povrch finančné machinácie v CDU.

Otvoriť galériu

V novinovom článku Merkelová žiadala Kohlovo odstúpenie a očistenie strany, čo ju o rok neskôr nakoniec vynieslo do čela CDU. Kohl jej zradu nikdy nezabudol a nevyjadroval sa o nej lichotivo. „Nevedela ani správne jesť nožíkom a vidličkou,“ odhalil v jednom rozhovore.

Víťazka

V roku 2003 ešte boj o kancelárske kreslo prenechala šéfovi partnerskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU), ale v roku 2005 v predčasných voľbách bola už Merkelová lídrom nemeckých kresťanských síl. Voľby vyhrala a v prvom roku vlády sa tešila 60-percentnej popularite, čo sa dovtedy žiadnemu nemeckému politikovi nepodarilo.

Odvtedy ubehlo vyše 13 rokov a Merkelovej obľúbenosť sa prepadla viac ako o polovicu. Nemecko, ale aj Európu, previedla viac či menej úspešne viacerými krízami. Či už to bola svetová finančná kríza odštartovaná v roku 2008, dlhy Grécka, masový prílev imigrantov, konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, brexit...

Otvoriť galériu

Zvládla to?

Hoci sa v zahraničnej politike snaží o ústretovosť, keď treba, nikomu nič nedaruje. V roku 2007 ju vytočil ruský prezident Vladimir Putin, ktorý zobral na schôdzku s ňou aj svojho psa. Pritom vedel, že Merkelová sa psov bojí odvtedy, čo ju jeden škaredo pohrýzol.

Mohlo by sa zdať, že Putin kancelárke ukázal jej slabosť, ale nie, ona to zobrala z iného konca a na rovinu povedala: „Chápem, prečo to urobil. Aby dokázal, že je muž. Bojí sa svojich vlastných slabostí. Rusko nemá nič, ani úspešnú politiku alebo ekonomiku. Jediné, čo majú, je toto!“

Pre našincov však už asi navždy zostane Merkelová tou, ktorá pustila imigrantov do Európy. Keď v lete 2015 na hraniciach Maďarska a Rakúska čakali státisíce utečencov zo Sýrie, z Líbye, Afganistanu a ona sa rozhodla, že ich pustí do Nemecka, jej výrok „zvládneme to“ sa zapísal do histórie tejto kapitoly európskych dejín.

Hoci veľmi rýchlo aj ona zistila, že to nebude také ľahké. Bežní Nemci boli zrazu konfrontovaní vlnou násilností a sexuálneho obťažovania zo strany cudzincov, terorizmus islamských radikálov má odvtedy na svedomí stovky obetí v Nemecku, vo Francúzsku, v Británii, Belgicku...

Otvoriť galériu
Angela Merkelová.
Zdroj: gettyimages, čtk

Železná lady

Merkelovej doba sa končí. V závere minulého roka ju vo vedúcom kresle CDU nahradila Annegret Krampová-Karrenbauerová. Po vypršaní mandátu v roku 2021 sa Merkelová už nebude uchádzať ani o kreslo kancelárky.

Dnes ju niektorí prirovnávajú k niekdajšej britskej premiérke Margaret Thatcherovej. Lenže je Angela naozaj rovnakou železnou lady? O čo jej vlastne celý čas išlo? Možno sú pravdivé slová, ktoré v jej biografii napísala novinárka Marion van Renterghem z magazínu Vanity Fair: „Angela Merkelová ma fascinuje, lebo je jediná medzi veľkými politickými lídrami, kto buduje svoju politiku skôr na hodnotách ako na stratégii.“

Súkromný život kancelárky

Dvaja muži, žiadne deti a chuť na rezne!

Prvýkrát sa vydala, keď mala 23 rokov, za fyzika Ulricha Merkela. Manželstvo im vydržalo len päť rokov a Angela z toho nerobila vedu. „Nebola to veľká láska. Zobrali sme sa, lebo všetci sa brali...“ okomentovala to po rokoch. Manželovo meno si však ponechala.

V roku 1981, teda keď jej manželstvo už krachovalo, sa na opernom festivale zoznámila s fyzikom a chemikom Joachimom Sauerom. Chodili spolu niekoľko rokov, kým sa v roku 1998 zobrali.

Jej druhý muž si u Nemcov vyslúžil prezývku Fantóm opery. Po boku kancelárky sa ukázal naozaj iba zopár ráz. On má dvoch synov, ale s Angelou sa spoločných detí nikdy nedočkali. „Táto šanca sa nenaskytla... Nesťažujem sa na to, ale nebolo to principiálne rozhodnutie,“ priznala.

Veľa o svojom súkromí neprezrádza. Iba to, že s manželom milujú prechádzky v lese, že rada varí zemiakovú polievku, vypeká rolády a miluje rezne. A je tiež veľkou fanúšičkou futbalu!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas Nedela, Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!