Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2019 11:10 | Správy | Zahraničné správy

Pred dvomi rokmi sa z Trumpa stal prezident: Prehľad najdôležitejších udalostí počas jeho vlády

Donald Trump zložil 20. januára 2017 slávnostnú prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa a stal sa tak 45. prezidentom Spojených štátov amerických.

25. januára 2017 - Americký prezident Donald Trump podpísal dva výnosy týkajúce sa výstavby bezpečnostného múru na hranici USA s Mexikom a nelegálnej imigrácie. Dva dni nato podpísal tiež príkaz, ktorým pozastavil na 120 dní americký utečenecký program. Súčasne zakázal na 90 dní všetky vstupy do USA z krajín, ktoré vyvolávajú obavy v súvislosti s terorizmom.

6. apríla 2017 - Spojené štáty odpálili približne 60 riadených striel na leteckú základňu v Sýrii. Išlo o reakciu na chemický útok v severosýrskej provincii Idlib, ktorý si vyžiadal najmenej 86 životov. Strely Tomahawk boli odpálené z dvoch amerických vojnových lodí operujúcich v Stredozemnom mori. Ich terčom bola letecká základňa sýrskych vládnych síl.

1. júna 2017 – USA odstúpili od parížskej klimatickej dohody. Potvrdil to americký prezident Donald Trump. Dohodu o znížení emisií skleníkových plynov s cieľom zmierniť klimatickú zmenu prijala administratíva predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu. Súhlasilo s ňou 195 krajín.

 

7. júla 2017 - Ruský prezident Vladimir Putin po skončení prvej schôdzky so šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom v Hamburgu uviedol, že témou ich rozhovoru bola situácia na Ukrajine, v Sýrii, boj proti terorizmu a počítačovej kriminalite a kybernetická bezpečnosť. Ruský prezident Putin počas ubezpečil Trumpa o tom, že Moskva nijako nezasahovala do prezidentských volieb v USA.

6. decembra 2017 - Americký prezident Donald Trump v Bielom dome povedal, že USA uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

20. marca 2018 - Generálny riaditeľ britskej firmy Cambridge Analytica Alexander Nix povedal v rozhovore, ktorý tajne nahrala a v utorok odvysielala britská spravodajská televízia Channel 4, že jeho spoločnosť zohrala hlavnú úlohu pri zabezpečení tesného víťazstva Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA v roku 2016.

14. apríla 2018 - Spojené štáty podnikli "presné" útoky na ciele v Sýrii, ktoré boli spojené s tamojším programom chemických zbraní. Oznámil to americký prezident Donald Trump. V Sýrii prebiehali spoločné vojenské útoky Spojených štátov a ich spojencov Británie a Francúzska. Údery Trump označil za priamy dôsledok neschopnosti Ruska zabrániť silám sýrskeho prezidenta Bašára Asada v používaní chemických zbraní.

8. mája 2018 - Americký prezident Donald Trump vo Washingtone oznámil, že Spojené štáty odstupujú od jadrovej dohody svetových mocností s Iránom a jeho krajina zavedie voči Teheránu opäť sankcie. Trump vyhlásil, že jadrová dohoda nikdy nepriniesla a nikdy neprinesie mier. Spojené štáty podľa neho nebudú "rukojemníkom jadrového vydierania".

14. mája 2018 - Spojené štáty americké otvorili slávnostne svoje veľvyslanectvo v Jeruzaleme. Hostí na slávnostnej ceremónii privítal americký veľvyslanec v Izraeli David Friedman. Medzi prítomnými boli aj poradcovia prezidenta USA Donalda Trumpa Jared Kushner s manželkou Ivankou Trumpovou a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

12. júna 2018 - Podanie rúk amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una v Singapure odštartovalo ich stretnutie. Obaja politici predniesli krátke vyhlásenia. "Je to pre mňa česť. Budeme mať úžasný vzťah, o tom nepochybujem," povedal Trump. So severokórejským vodcom Kim Čong-unom podpísali komplexnú dohodu, ktorej obsah nebol zverejnený.

16. júla 2018 - Spojené štáty a Rusko musia nájsť spôsoby, ako spolupracovať s cieľom sledovať spoločné záujmy. Vyhlásil to Donald Trump po rokovaniach s Vladimirom Putinom na spoločnej schôdzke v Helsinkách. Trump uviedol, že vzťahy medzi Spojenými štátmi a Ruskom nikdy neboli horšie, to sa však približne pred štyrmi hodinami zmenilo.

22. novembra 2018 - Americký minister obrany Jim Mattis povedal, že dostal od Bieleho domu nové právomoci a mandát použiť na hraniciach s Mexikom armádu, ktorá by pomohla ochrániť colníkov a príslušníkov pohraničnej stráže.

6. novembra 2018 - Demokrati získali vo voľbách väčšinu kresiel v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu. Získali tak moc vyšetrovať prezidenta Donalda Trumpa a prispieť k vytváraniu politickej agendy v krajine v nadchádzajúcich dvoch rokoch.

19. decembra 2018 - Spojené štáty začali so sťahovaním svojich vojsk zo Sýrie. Americký prezident Donald Trump v utorok v súvislosti so správami o pripravovanom sťahovaní vojenských jednotiek zo Sýrie na Twitteri uviedol, že extrémistická organizácia Islamský štát bola v tejto krajine porazená. Podľa neho to bol jediný dôvod pre americkú vojenskú prítomnosť v Sýrii počas jeho mandátu.

22. decembra 2018 - Viaceré dôležité federálne orgány v Spojených štátoch prerušili v noci na sobotu svoju činnosť po tom, ako stroskotali rokovania straníckych lídrov v Kongrese a zástupcov Bieleho domu ohľadne požiadavky prezidenta Trumpa na financovanie výstavby múru na hranici s Mexikom.

4. januára 2019 - Prinajmenšom jeden z členov Demokratickej strany v dolnej komore amerického Kongresu je pripravený navrhnúť proces tzv. impeachmentu (ústavnej obžaloby) voči prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenil loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!