Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2019 11:10 | Správy | Zahraničné správy

Pred dvomi rokmi sa z Trumpa stal prezident: Prehľad najdôležitejších udalostí počas jeho vlády

Donald Trump zložil 20. januára 2017 slávnostnú prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa a stal sa tak 45. prezidentom Spojených štátov amerických.

25. januára 2017 - Americký prezident Donald Trump podpísal dva výnosy týkajúce sa výstavby bezpečnostného múru na hranici USA s Mexikom a nelegálnej imigrácie. Dva dni nato podpísal tiež príkaz, ktorým pozastavil na 120 dní americký utečenecký program. Súčasne zakázal na 90 dní všetky vstupy do USA z krajín, ktoré vyvolávajú obavy v súvislosti s terorizmom.

6. apríla 2017 - Spojené štáty odpálili približne 60 riadených striel na leteckú základňu v Sýrii. Išlo o reakciu na chemický útok v severosýrskej provincii Idlib, ktorý si vyžiadal najmenej 86 životov. Strely Tomahawk boli odpálené z dvoch amerických vojnových lodí operujúcich v Stredozemnom mori. Ich terčom bola letecká základňa sýrskych vládnych síl.

1. júna 2017 – USA odstúpili od parížskej klimatickej dohody. Potvrdil to americký prezident Donald Trump. Dohodu o znížení emisií skleníkových plynov s cieľom zmierniť klimatickú zmenu prijala administratíva predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu. Súhlasilo s ňou 195 krajín.

 

7. júla 2017 - Ruský prezident Vladimir Putin po skončení prvej schôdzky so šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom v Hamburgu uviedol, že témou ich rozhovoru bola situácia na Ukrajine, v Sýrii, boj proti terorizmu a počítačovej kriminalite a kybernetická bezpečnosť. Ruský prezident Putin počas ubezpečil Trumpa o tom, že Moskva nijako nezasahovala do prezidentských volieb v USA.

6. decembra 2017 - Americký prezident Donald Trump v Bielom dome povedal, že USA uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

20. marca 2018 - Generálny riaditeľ britskej firmy Cambridge Analytica Alexander Nix povedal v rozhovore, ktorý tajne nahrala a v utorok odvysielala britská spravodajská televízia Channel 4, že jeho spoločnosť zohrala hlavnú úlohu pri zabezpečení tesného víťazstva Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA v roku 2016.

14. apríla 2018 - Spojené štáty podnikli "presné" útoky na ciele v Sýrii, ktoré boli spojené s tamojším programom chemických zbraní. Oznámil to americký prezident Donald Trump. V Sýrii prebiehali spoločné vojenské útoky Spojených štátov a ich spojencov Británie a Francúzska. Údery Trump označil za priamy dôsledok neschopnosti Ruska zabrániť silám sýrskeho prezidenta Bašára Asada v používaní chemických zbraní.

8. mája 2018 - Americký prezident Donald Trump vo Washingtone oznámil, že Spojené štáty odstupujú od jadrovej dohody svetových mocností s Iránom a jeho krajina zavedie voči Teheránu opäť sankcie. Trump vyhlásil, že jadrová dohoda nikdy nepriniesla a nikdy neprinesie mier. Spojené štáty podľa neho nebudú "rukojemníkom jadrového vydierania".

14. mája 2018 - Spojené štáty americké otvorili slávnostne svoje veľvyslanectvo v Jeruzaleme. Hostí na slávnostnej ceremónii privítal americký veľvyslanec v Izraeli David Friedman. Medzi prítomnými boli aj poradcovia prezidenta USA Donalda Trumpa Jared Kushner s manželkou Ivankou Trumpovou a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

12. júna 2018 - Podanie rúk amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una v Singapure odštartovalo ich stretnutie. Obaja politici predniesli krátke vyhlásenia. "Je to pre mňa česť. Budeme mať úžasný vzťah, o tom nepochybujem," povedal Trump. So severokórejským vodcom Kim Čong-unom podpísali komplexnú dohodu, ktorej obsah nebol zverejnený.

16. júla 2018 - Spojené štáty a Rusko musia nájsť spôsoby, ako spolupracovať s cieľom sledovať spoločné záujmy. Vyhlásil to Donald Trump po rokovaniach s Vladimirom Putinom na spoločnej schôdzke v Helsinkách. Trump uviedol, že vzťahy medzi Spojenými štátmi a Ruskom nikdy neboli horšie, to sa však približne pred štyrmi hodinami zmenilo.

22. novembra 2018 - Americký minister obrany Jim Mattis povedal, že dostal od Bieleho domu nové právomoci a mandát použiť na hraniciach s Mexikom armádu, ktorá by pomohla ochrániť colníkov a príslušníkov pohraničnej stráže.

6. novembra 2018 - Demokrati získali vo voľbách väčšinu kresiel v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu. Získali tak moc vyšetrovať prezidenta Donalda Trumpa a prispieť k vytváraniu politickej agendy v krajine v nadchádzajúcich dvoch rokoch.

19. decembra 2018 - Spojené štáty začali so sťahovaním svojich vojsk zo Sýrie. Americký prezident Donald Trump v utorok v súvislosti so správami o pripravovanom sťahovaní vojenských jednotiek zo Sýrie na Twitteri uviedol, že extrémistická organizácia Islamský štát bola v tejto krajine porazená. Podľa neho to bol jediný dôvod pre americkú vojenskú prítomnosť v Sýrii počas jeho mandátu.

22. decembra 2018 - Viaceré dôležité federálne orgány v Spojených štátoch prerušili v noci na sobotu svoju činnosť po tom, ako stroskotali rokovania straníckych lídrov v Kongrese a zástupcov Bieleho domu ohľadne požiadavky prezidenta Trumpa na financovanie výstavby múru na hranici s Mexikom.

4. januára 2019 - Prinajmenšom jeden z členov Demokratickej strany v dolnej komore amerického Kongresu je pripravený navrhnúť proces tzv. impeachmentu (ústavnej obžaloby) voči prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!