Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2019 07:33 | Šport | Cyklistika
FotoVideo

Sagan opäť na pódiu: Po penalizácii víťaza sa posunul o jednu priečku vyššie

Slovenský cyklista Peter Sagan (28) napokon obsadil druhé miesto v 5. etape pretekov Tour Down Under v Južnej Austrálii.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Tie sú prvým podujatím prestížneho seriálu WorldTour. Etapa mala štart v Glenelgu a po 149,5 km vyvrcholila šprintérskym dojazdom v Strathalbyne.

Sagan pôvodne finišoval až ako tretí, ale víťazný Austrálčan Caleb Ewan si zrejme v záverečných metroch počínal nedovolene a rozhodcovia ho odsunuli až na 83. miesto, teda na koniec veľkej skupiny cyklistov, ktorá dosiahla v cieli rovnaký čas. Novým víťazom etapy sa stal pôvodne druhý Belgičan Jasper Philipsen z tímu UAE Emirates pred Saganom a Holanďanom Dannym van Poppelom (Jumbo-Visma). Na talianskeho favorita Eliu Vivianiho (Deceuninck - Quick Step) zostalo piate miesto.

V dramatickom závere Sagan útočil z tretieho miesta spoza Vivianiho a Fabia Sabatiniho, ktorý Vivianimu rozbiehal špurt. Zozadu sa zrazu vynoril Ewan a na jeho zrýchlenie nik nemal nárok. Napokon sa však oficiálneho víťazstva nedočkal a bol odsunutý na 83. priečku. Slovenský cyklista je stále druhý v bodovacej súťaži. Sagan však znížil náskok novozélandského lídra Patricka Bevina (CCC Team) z 12 na 6 bodov. Na aktuálnom 21. ročníku Tour Down Under bol predtým Sagan v etapách ôsmy, tretí, prvý a dvadsiaty deviaty. Preteky v Južnej Austrálii berie líder tímu Bora-Hangrohe najmä ako prípravu pred dlhou a náročnou sezónou.

Sagan očakával, že o víťazovi sa rozhodne až na cieľovej páske. "Etapa prebehla presne tak, ako sa očakávalo. Jazdilo sa v silnom vetre, ale napokon sa rozhodovalo v hromadnom šprinte. Mal som dobré nohy, chcel som vyhrať etapu, ale pred páskou som bol vytlačený z pozície a nepodarilo sa mi to. Moja forma je dobrá a tím dnes odviedol excelentnú prácu," citoval slová Sagana špecializovaný portál cycling-info.sk.

 

Na čele celkového priebežného poradia zostal Patrick Bevin. Novozélandský cyklista stále má náskok 7 sekúnd pred Juhoafričanom Darylom Impeyom (Mitchelton-Scott) a 16 sekúnd pred Španielom Luisom Leónom Sánchezom (Astana). Sagan na 20. priečke zaostáva o 38 sekúnd.

Preteky Tour Down Under vyvrcholia v nedeľu záverom so stúpaním na značkový kopec podujatia Willunga Hill, ktorý definitívne rozhodne o celkovom víťazovi a držiteľoch všetkých cenných dresov.

Výsledky - Tour Down Under 2019:

5. etapa (Glenelg - Strathalbyn), 149,5 km): 1. Jasper Philipsen (Belg.) 3:37:00 h, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 3. Danny van Poppel (Hol.) Jumbo-Visma, 4. Jens Debusschere (Belg.) Kaťuša-Alpecin, 5. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck Quick-Step, 6. Phil Bauhaus (Nem.) Bahrain-Merida - všetci v rovnakom čase ako víťaz,... 83. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal - rovnaký čas ako víťaz.

Poradie po 5. etape: 1. Patrick Bevin (N. Zél.) CCC Team 17:00:25 h, 2. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott +7 s, 3. Luis León Sánchez (Šp.) Astana +16, 4. Ryan Gibbons (JAR) Dimension Data +26, 5. Jan Polanc (Slovin.) UAE Team Emirates +26, 6. Ruben Guerreiro (Portug.) Kaťuša-Alpecin +26... 20. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +38.

Bodovacia súťaž: 1. Patrick Bevin (N. Zél.) CCC Team 56 bodov, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 50, 3. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck - Quick Step 45.

Program poslednej etapy na TDU 2019:
nedeľa 20.1. - 6. etapa: McLaren Vale - Willunga Hill, 151,5 km

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých